Euro și piețele financiare Europene

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 0
CAPITOLUL 1. Moneda euro 1
1.1. Introducerea monedei euro 1
1.1.1. Rolul international al monedei unice europene 2
1.1.2. Efectele internationale ale monedei euro 3
1.2. Bipolarismul $-euro 4
1.2.1. Dinamica bipolarismului si hegemonismul monetar 4
1.2.2. Va reusi euro sa preia hegemonia in lumea financiara
detinuta de dolar din 1945 ? 5
1.2.3. Configuratia bipolarismului $-euro. Modelul teoretic
bazat pe functia de reactie 7 
1.3. Volatilitatea euro 9
1.3.1. Evolutia euro. Euro: succes sau esec ? 9
1.3.2. Puncte de vedere cu privire la moneda unica 10
PIETELE FINANCIARE 13
CAPITOLUL 2. Piata monetara 14
2.1. Piata interbancara a depozitelor negarantate si piata acordurilor
 de rascumparare 15
2.1.1. Volumul tranzactiilor 16
2.1.2. Gradul de integrare al pietelor 18
2.1.3. Tranzactii transfrontaliere 19
2.1.4. Functionarea pietei 20
2.1.5. Participantii la piata 21
2.2. Pietele derivate 22
2.2.1. Pietele futures 23
2.2.2. Piata swap-urilor cu rata dobanzii 23
2.3. Piata bonurilor de tezaur si a altor titluri pe termen scurt 25
2.3.1. Piata primara 25
2.3.2. Amount outstanding 27
2.3.3. Piata secundara 28
2.3.4. Microstructura pietei si lichiditatea 30
CAPITOLUL 3. Piata de capital 32
3.1. Piata obligatiunilor denominate in euro 32
3.1.1. Cererea: evolutia comportamentului investitional 33
3.1.1.1. Diversificarea geografica a investitiilor
in cadrul zonei euro 34
3.1.1.2. Diversificarea investitiilor in alte tipuri de active 35
3.1.1.3. Modificari in utilizarea indicilor 36
3.1.1.4. Impedimente in calea diversificarii si integrarii 36
3.1.2. Oferta: evolutia comportamentului emitentilor 37
3.1.2.1. Obligatiunile de stat 37
3.1.2.2. Emisiunea de obligatiuni de catre agentii
supranationale sau guvernamentale 41
3.1.2.3. Obligatiunile corporative 41
3.1.2.4. Evolutia pietei obligatiunilor denominate
in euro in 2001 43
3.1.3. Evolutia pietelor secundare si participantii la piata 48
3.2. Piata actiunilor 48
3.3. Noi instrumente financiare pe pietele de capital
denominate in euro 52
CONCLUZII 53
ANEXE
Anexa nr.1. Evolutia cursului valutar euro/dolar pe
perioada 1999-2001 57
Anexa nr.2. Evolutia grafica a cursului euro/dolar pe
perioada 1999-2001 61
Anexa nr.3. Studii de piata efectuate de SEBC 67
Anexa nr.4. Evolutia pietei primare si secundare
a titlurilor pe termen scurt 69
Anexa nr.5. Evolutia pietei obligatiunilor denominate in euro 73
BIBLIOGRAFIE 79


Extras din licență Cum descarc?

La 1 ianuarie 1999, Europa a intrat intr-o noua era ale carei puncte definitorii sunt functionarea Uniunii Economice si Monetare, precum si lansarea Euro, cu semnificatii profunde pentru sistemul economic si monetar. 
Lansarea monedei euro, reprezinta unul din cele mai importante, daca nu cel mai important eveniment petrecut dupa caderea zidului Berlinului. Conceperea si realizarea euro reprezinta mai mult decat un exercitiu intelectual. Sistemul euro si UEM reprezinta prima provocare serioasa la sistemul monetar international creat la Bretton Woods. Sistemul creat in Europa nu-si bazeaza existenta in mod primordial pe considerente economice, el este in primul rand un eveniment politic, un moment esential al procesului de integrare politica europeana. Zona euro va pune in valoare o noua mentalitate. Ea contine multe schimbari fundamentale, constituind o abandonare reala a suveranitatii nationale.
Legat de acest aspect, apare noutatea istorica a euro, si anume este pentru prima data cand un grup independent de state si-au inlocuit monedele nationale cu o moneda comuna, transferand suveranitatea politicii monetare catre o institutie noua, respectiv Banca Central Europeana. 
Comunitatea Economica Europeana a inceput sa abordeze in mod serios ideea accentuarii procesului de integrare, prin formarea unei uniuni monetare, la sfarsitul anilor 60. Scopul crearii unei monede unice a fost de a face economia Europei mai eficienta, in special in competitie cu S.U.A. in 1979, Consiliul Europei a decis crearea Sistemului Monetar European, cu obiectivul de a limita fluctuatiile cursurilor de schimb ale monedelor europene. A fost creata moneda ECU, Unitatea de Cont Europeana (European Currency Unit). In 1992, tarile Comunitatii Economice Europene au semnat Tratatul de la Maastricht, care prevedea crearea Uniunii Monetare Europene. In iunie 1997, Tratatul de la Amsterdam vine sa completeze si sa extinda Tratatul de la Maastricht. 
Moneda unica, a carei denumire de euro a fost stabilita la reuniunea de varf de la Madrid din decembrie 1995, a fost introdusa in 11 din cele 15 tari ale UE, incepand cu 1 ianuarie 1999. Tarile care au adoptat euro au fost Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Anglia, Suedia si Danemarca au intrunit criteriile de convergenta dar au hotarat sa nu participe din motive politice interne. Grecia nu s-a incadrat. In 1 ianuarie 1999, cele 11 natiuni au inceput sa foloseasca euro pentru transferuri electronice de bani, monedele nationale fiind folosite pentru alte scopuri. Euro a devenit astfel, moneda oficiala pentru 291 milioane de europeni. 
- Etapele scenariului introducerii monedei unice
Scenariile trecerii la moneda unica si inlocuirea monedelor nationale, au constituit un obiect important al disputelor la nivel european. Au fost respinse din start scenariile extremiste si anume big-bang-ul imediat considerat nerealist si tranzitia excesiv de gradualista. A fost adoptat scenariul "masei critice" considerat cel mai potrivit. Scenariul tine seama de o serie de constrangeri, precum si de necesitatea pregatirii operatorilor si a opiniei publice pentru introducerea monedei unice. Se acorda de asemenea ragazul necesar producerii monedelor precum si stabilirea masurilor de inlocuire a monedelor nationale. 
Scenariul "masei critice" este conceput pe o schema in trei etape. 
- Etapa I (1998)
-Desemnarea tarilor, care satisfacand criteriile de convergenta nominala, participa, de la inceput, la moneda unica.
-Adoptarea mai multor acte juridice in vederea trecerii la euro.
-Numirea conducerii B.C.E.
- Etapa II (1 ianuarie 1999 - 31 decembrie 2001) 
-La 1 ianuarie 1999, ratele de conversie intre monedele tarilor participante si moneda unica vor fi irevocabil fixe. Euro va fi moneda deplina
-Agentii economici privati, vor putea, incepand de la aceasta data, in orice moment sa hotareasca utilizarea sau nu a monedei unice. Nu vor fi inca obligati.
-Operatorii bancari vor trebui sa fie in masura sa realizeze, la cerere, opertiuni in euro 
-Pietele de capitaluri si de schimb vor inclina spre unitatea monetara europeana. 
-Datoriile publice vor fi exprimate in euro.
- Etapa III (1 ianuarie 2002)
-Cel tarziu la 1 ianuarie 2002, vor fi introduse monedele si biletele euro. Comertul cu amanuntul va fi obligat sa accepte cele doua monede - nationala si euro.
-Cel tarziu la 1 iunie 2002, monedele nationale isi vor pierde statutul lor legal. Se va trece la utilizarea exclusiva a euro. 
1.1.1. ROLUL INTERNATIONAL AL MONEDEI UNICE EUROPENE
Dezvoltarea monedei euro ca o moneda internationala va fi in principal un proces determinat de piata. Un rol fundamental il va avea utilizarea euro de catre agentii economici privati, atat ca si moneda de investitii si de finantare, cat si ca modalitate de plata. Decizia agentilor economici din sectoarele private va fi influentata in mare masura de integrarea, lichiditatea si diversificarea pietelor financiare ale monedei unice precum si de relatiile externe ale zonei euro. Mai mult, rolul international al monedei euro va fi influentat de conditiile economice ale zonei euro, drept urmare subliniindu-se contributia tuturor politicilor economice pentru asigurarea unei monede stabile.
Din moment ce internationalizarea euro nu este un obiectiv urmarit, acesta nu va fi nici incurajat, nici impiedicat de Eurosistem. Orientarea politicii monetare a Eurosistemului catre stabilitatea preturilor va ramane un factor principal pentru a asigura increderea investitorilor in euro. Pe de alta parte, Eurosistemul este constient de implicatiile potentiale pe care le poate avea politica sa monetara asupra internationalizarii euro. Nu va fi permis ca aceste potentiale implicatii sa impiedice mentinerea stabilitatii preturilor.
Dezvoltarea zonei euro - cu caracteristici similare celorlalte doua mari regiuni economice, SUA si Japonia, in ceea ce priveste marimea si gradul de deschidere catre comert - si cresterea preconizata a utilizarii internationale a euro au deasemenea implicatii pentru cooperarea internationala. Avand in vedere ponderea economica pe care o are in lume (mai mult de o cincime din PIB), se presupune ca zona euro va juca un rol important in procesul de cooperare internationala. Mai putini "jucatori" la nivel global si relatii mai echilibrate intre acestia faciliteaza in principal cooperarea internationala, accentuand deasemenea necesitatea ca fiecare putere sa isi asume responsabilitate.


Fisiere în arhivă (14):

 • CUPRINS.doc
 • Coperta.doc
 • capitolul 4.doc
 • capitolul 3.doc
 • capitolul 2.doc
 • capitolul 1.doc
 • anexa 5.doc
 • anexa 4.doc
 • anexa 3b.doc
 • anexa 3.doc
 • anexa 2.3.doc
 • anexa 2.2.doc
 • anexa 2.1.doc
 • anexa 1.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!