Evaluarea Comparativa a Calitatii Carcaselor de Bovine si Suine Obtinute in Cadrul SC Coscovele SRL

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ABATORIZARE ANIMALELOR DE INTERES ECONOMIC
TEHNOLOGII DE ABATORIZARE
1.1. Pregatirea animalelor de interes economic pentru taiere
Aceasta etapa consta in luarea unor masuri adecvate care sa conduca la o manipulare corespunzatoare a animalelor, la imbarcarea in mijloacele de transport, pe timpul transportului si la debarcarea acestora in unitatile de taiere.
Transportul trebuie sa se faca cu mijloace adecvate din punctul de vedere al conditiilor de igiena, al densitatii, al temperaturii si al duratei. Ajunse in unitatile de taiere, animalelor trebuie sa li se asigure conditiile de igiena, odihna si dieta.
Dupa transport animalele sunt lasate sa se odihneasca in vederea refacerii parametrilor biochimici. In timpul transportului glicogenul muscular se scindeaza, ceea ce determina obtinerea unei carni necorespunzatoare pentru ca glicogenul are rol deosebit in declansarea si mentinerea proceselor biochimice postsacrificare. Prin impunerea unui timp de odihna inainte de taiere se urmareste refacerea unei parti a glicogenului (acesta s-ar reface in 3-4 zile).
Transportul genereaza si o stare de oboseala, determinand scaderea rezistentei organismului si favorizand patrunderea microflorei de la nivelul tubului digestiv in organe si musculatura.
Taierea animalelor imediat dupa transport conduce la obtinerea unor carcase necorespunzatoare, datorita emisiunii sangvine incomplete prin activitatea cardiaca slabita. Restabilirea fiziologiei organismului trebuie sa aiba in vedere conditiile asigurate de bazele receptiei: padocurile acoperite, temperaturi optime, evitarea manevrelor inutile (brutalizari, loviri), un microclimat corespunzator si aprovizionarea cu apa.
S-au facut incercari pentru eliminarea stresului de transport prin folosirea unor medicamente, tranchilizante (este interzisa folosirea substantelor medicamentoase pentru combaterea stresului de transport pentru ca eliminarea substantei active si/sau a 
metabolitilor nu se poate realiza, datorita timpului scurt pana la sacrificarea animalelor). Cea mai buna masura pentru eliminarea acestor neajunsuri si obtinerea de carcase corespunzatoare este odihna animalelor pe o perioada suficienta si in conditii corespunzatoare.
Odihna animalelor joaca un rol important in incercarea de a diminua efectele stresului de transport. Timpul de odihna se stabileste in functie de fiecare specie in parte, avand in vedere timpul efectiv de transport si sezonul in care se desfasoara. Ca regula generala, timpul minim de odihna este de 6 ore iarna si 12 ore vara cu posibilitatea prelungirii acestei perioade pana la 48 ore, peste acesta trebuind luate masuri speciale de furajare si adapare.
Igiena se refera la spatiile de cazare oferite animalelor, dar si la curatirea animalelor inainte de taiere. La suine, spalarea se realizeaza cu ajutorul dusurilor, pe loturi aglomerate astfel incat, concomitent cu scurgerea apei pe animale si atingerea intre ele se efectueaza o spalare corespunzatoare insotita de o activare a circulatiei periferice, ceea ce duce la obtinerea unor carcase corespunzatoare.
Inainte de taiere trebuie sa se respecte si regimul de dieta, care poate dura 12 ore pentru suine. Dieta se refera la faptul ca hrana se va suprima total, iar adaparea se suspenda cu maxim 3 ore inainte de taiere. Lipsa hranei pe aceasta perioada de timp nu va determina scaderea in greutate, deoarece animalul valorifica substantele nutritive existente in tubul digestiv. Lipsa apei pe o perioada mai mare de timp ar atrage repercusiuni ca: scaderea in greutate; ingreunarea in tehnologia de jupuire a animalelor; obtinerea unor carcase neigienice.
1.2. Tehnologia taierii animalelor
Prin taierea animalelor se intelege totalitatea operatiilor care au drept scop obtinerea carnii si a subproduselor comestibile si tehnice.
Termenul de taiere sau abataj in general este utilizat pentru situatiile cand sunt utilizate operatiuni tehnologice care se inscriu in normele igienice si corespund reglementarilor sanitar-veterinare, iar animalele sunt examinate clinic de personal sanitar-veterinar autorizat. Termenul de sacrificare este de obicei folosit pentru taierile executate in scopuri rituale sau care au la baza un obicei religios, in aceste situatii operatiunile sunt 
executate in conditii neigienice, de personal neautorizat si care nu are dotarile tehnice necesare, animalele nefiind supuse examenului clinic inainte de taiere; in general produsele si subprodusele rezultate sunt examinate sumar de un specialist veterinar, ele fiind utilizate numai in consum familial si nefacand obiect de comercializare.
Din punct de vedere legislativ, animalele sunt introduse la taiere numai daca au corespuns examenului sanitar-veterinar efectuat de un medic veterinar si daca taierea este aprobata de personalul sanitar-veterinar, aprobare consemnata prin completarea fiselor antemortem de examinare (completarea registrului de taiere).
Inainte de a aproba inceperea taierii, medicul veterinar verifica daca sala de taiere si toate anexele au fost igienizate si daca utilajele si instalatiile sunt in buna stare de functionare. Starea de igiena se apreciaza atat la inceputul activitatii cat si pe diferite etape ale fluxului tehnologic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Comparativa a Calitatii Carcaselor de Bovine si Suine Obtinute in Cadrul SC Coscovele SRL.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!