Evaluarea Eficientei Financiare a Activitatilor de Cercetare-Dezvoltare - Studiu de Caz

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
CAPITOLUL I 
MANAGEMENTUL ACTIVITATII DE CERCETARE-DEZVOLTARE. CONCEPTE FUNDAMENTALE 1 
1.1. Definirea conceptului de cercetare - dezvoltare 1 
1.2. Dimensiunea si obiectivele managementului activitatilor de
cercetare-dezvoltare 2
1.3. Planificarea activitatilor de cercetare - dezvoltare 3 
1.3.1. Misiuni si politici strategice in procesul de planificare 3
1.3.2. Strategii si analize strategice a activitatii de cercetare-dezvoltare 7
1.3.3. Optiuni si obiective strategice ale activitatii de cercetare-dezvoltare 9
1.3.4. Programe si bugete strategice ale activitatii de cercetare-dezvoltare 10
CAPITOLUL II
ORGANIZAREA SI CONDUCEREA ACTIVITATII DE CERCETARE-DEZVOLTARE 12 
2.1. Strategii de organizare a activitatilor de cercetare-dezvoltare 12 
2.2. Conducerea compartimentelor de cercetare-dezvoltare 17 
2.3. Comunicarea manageriala specifica activitatii de cercetare-dezvoltare 18
2.4. Riscuri majore in proiectele de cercetare 20
CAPITOLUL III
EVALUAREA EFICIENTEI ACTIVITATII DE CERCETARE-DEZVOLTARE. INDICATORI SPECIFICI 22
3.1. Controlul activitatilor de cercetare - dezvoltare 22
3.2. Indicatori de evaluare a eficientei proiectelor de cercetare-dezvoltare 24
3.3. Indicatori de evaluare a eficacitatii proiectelor de cercetare-dezvoltare 28 
CAPITOLUL IV
EVALUAREA EFICIENTEI ACTIVITATII DE CERCETARE-DEZVOLTARE. STUDIU DE CAZ 31
4.1. Descrierea S.C."G.P. & COMPANY" S.A 31
4.1.1. Date de identificare 31
4.1.2. Scurt istoric 32
4.1.3. Obiectul de activitate 33
4.1.4. Mediul sarcina al S.C."G.P.& Company"S.A 34 
4.2. Evaluarea eficientei activitatii de cercetare-dezvoltare a S.C."G.P.& Company" 
S.A. in perioada 2005-2008 41
4.2.1. Functiunea de cercetare - dezvoltare si cultura inovatiei 
la S.C."G.P.& Company"S.A 41
4.2.2. Realizari si obiective ale activitatii de cercetare-dezvoltare 43
4.2.3. Analiza SWOT a S.C."G.P.& Company"S.A 44
4.2.4. Analiza indicatorilor economico-financiari 46
4.3. Analiza performantelor S.C."G.P.& Company"S.A 51
4.3.1. Analiza structurii de fabricatie in perioada 2005-2008 51
4.3.2. Dinamica rentabilitatii vanzarilor in perioada 2005-2008 55
4.3.3. Dinamica rentabilitatii activelor in perioada 2005-2008 56
4.3.4. Dinamica ratei marginale a marjei de profit si a rentabilitatii activelor 58
4.4. Concluzii si propuneri 59 Referinte bibliografie 63
Anexe 64


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Cercetarea Dezvoltarea si Inovarea contribuie la dezvoltarea societatii competitive bazate pe cunoastere. Acumularea de cunostinte, ca rezultat al activitatilor de cercetare, este dependenta de competitivitatea capitalului uman din acest sector. Activitatea de cercetare efectuata de persoane bine pregatite, care sa dispuna de mijloacele necesare pentru a participa la astfel de programe, este benefica pentru a se putea face fata exigentelor inalte ale societatii bazate pe competitivitate si creatie stiintifica. Nivelele inalte de calificare furnizate de invatamantul superior sunt in general asociate cu nivelele ridicate de productivitate, cu cresterea economica si a nivelului de trai. 
Pentru a crea un mediu de cercetare atractiv in Romania, a fost adoptata Strategia Nationala privind Cercetarea, Dezvoltarea si Inovarea 2007/2013, care a prezentat viziunea autoritatilor romane in ceea ce priveste rolul stiintei, tehnologiei si inovarii pentru dezvoltarea in Romania a societatii bazate pe cunoastere, vizand progresul economic si social. Prin lansarea strategiei, Romania a demonstrat ca este decisa sa construiasca o societate bazata pe cunoastere, deschisa valorilor internationale, competitiei, promovandu-se colaborarea si parteneriatul international in cercetari avansate, pe teme de interes stiintific si tehnologic general, care va conduce la cresterea competitivitatii sistemului de cercetare, dezvoltare si inovare din Romania. 
Incercarile de a dezvolta in sfera Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii o activitate investitionala in sens economic sunt inca timide. De aceea si produsele finale ale sectorului Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii reprezinta preponderent cunostinte, si mai putin tehnologii si produse noi care ar putea fi valorificate economic. Este necesar de a schimba atitudinea prin care firmele producatoare sunt mai degraba fortate sa testeze in practica cunostinte generate de sectorul Cercetare Dezvoltare si Inovare si de a adapta sectorul la cerintele reale ale industriei.
In acest scop obiectivul central al acestei lucrari consta in evaluarea eficientei financiare a activitatilor de cercetare dezvoltare si inovare la S.C."G.P. & Company" S.A. din Timisoara in perioada 2005 - 2008.
Lucrarea este structurata pe 5 capitole.
In capitolul 1 am prezentat managementul activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare, cu accent pe clarificarea teoretica a problemelor legate de planificarea, strategiile, optiunile, obiectivele, programele si bugetele strategice ale activitatii de cercetare-dezvoltare.
In capitolul 2 am sintetizat strategiile de organizare si conducere a activitatilor de cercetare-dezvoltare, comunicarea manageriala specifica acestei activitati, precum si riscurile calitatii proiectelor de cercetare ce pot sa apara.
In capitolul 3 am descris modul de efectuare a controlului activitatilor de cercetare-dezvoltare, abordand cu prioritate problemele cu privire la instrumentele manageriale in controlul costurilor si a termenelor proiectelor de cercetare-dezvoltare, precum si a indicatorilor de evaluare a eficientei si eficacitatii peoiectelor de cercetare-dezvoltare.
In capitolul 4 am realizat un studiu de caz de evaluare a eficientei activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare la nivelul S.C."G.P. & Company" S.A. Timisoara, cu profil de activitate din cadrul industriei pielariei si incaltamintei.
In final am prezentat concluziile rezultate din studiul de caz efectuat si propunerile reiesite din evaluarea eficientei si eficacitatii activitatii de cercetare-dezvoltare.
CAPITOLUL I
MANAGEMENTUL ACTIVITATII DE CERCETARE-DEZVOLTARE. CONCEPTE FUNDAMENTALE
Cercetarea, dezvoltarea si inovarea (CDI) are ca scop cresterea eficacitatii si a eficientei operationale, comerciale si financiare a firmelor, a carei viziune este: mai bine si mai mult, mai usor si mai repede, mai ieftin. Misiunea de a elabora, aplica, monitoriza si evalua politicile in domeniile cercetarii-dezvoltarii si inovarii este indeplinita in Romania de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care elaboraeza si actualizeaza Strategia nationala, asigura cadrul institutional pentru aplicarea acesteia, coordoneaza la nivel national politicile guvernamentale, stimuleaza si sustine dezvoltarea si monitorizarea activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare.
1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE CERCETARE - DEZVOLTARE
In Romania activitatea de cercetare-dezvoltare reprezinta o prioritate nationala cu rol determinant in strategia de dezvoltare economica durabila. De aceea Guvernul acorda o atentie deosebita domeniului cercetarii-dezvoltarii si inovarii, pentru a ajuta economia romaneasca sa obtina un avantaj competitiv durabil, pentru a micsora decalajele de dezvoltare intre regiunile din tara, intre acestea si regiunile din alte tari ale Uniunii Europene, asigurand-se astfel o crestere a bunastarii si calitatii vietii.
Cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, denumite cercetare-dezvoltare, sunt principalele activitati creatoare si generatoare de progres economic si social. Activitatea de cercetare-dezvoltare cuprinde: cercetarea fundamentala, cercetarea aplicativa, dezvoltarea tehnologica si inovarea.
Cercetarea fundamentala este activitatea desfasurata, in principal, pentru a dobandi cunostinte noi cu privire la fenomene si procese, precum si in vederea formularii si verificarii de ipoteze, modele conceptuale si teorii.
Prin cercetarea aplicativa se intelege activitatea destinata utilizarii cunostintelor stiintifice pentru perfectionarea sau realizarea de noi produse, tehnologii si servicii.
Dezvoltarea tehnologica este formata din activitatile de inginerie a sistemelor si de inginerie tehnologica, prin care se realizeaza aplicarea si transferul rezultatelor cercetarii catre agentii economici, precum si in plan social, avand ca scop introducerea si materializarea de noi tehnologii, produse, sisteme si servicii, precum si perfectionarea celor existente. Dezvoltarea tehnologica cuprinde cercetarea precompetitiva si cercetarea competitiva.
Cercetarea precompetitiva, se defineste ca o activitate orientata spre transformarea rezultatelor cercetarii aplicative in planuri, scheme sau documentatii pentru noi produse, procese ori servicii, incluzand fabricarea modelului experimental si a prototipului, care nu pot fi utilizate in scopuri comerciale.
Cercetarea competitiva, este o activitate orientata spre transformarea rezultatelor cercetarii precompetitive in produse, procese si servicii care pot raspunde, in mod direct, cererii pietei, incluzand si activitatile de inginerie a sistemelor, de inginerie si proiectare tehnologica.
Inovarea este un proces orientat catre generarea, asimilarea si valorificarea rezultatelor cercetarii - dezvoltarii in sfera economica si sociala.
1.2. DIMENSIUNEA SI OBIECTIVELE MANAGEMENTULUI ACTVITATILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE
Cercetarea-dezvoltarea reprezinta factorul de baza al procesului de retehnologizare si dezvoltare a firmelor, in concordanta cu cerintele progresului tehnic contemporan, cu necesitatea intensificarii laturilor calitative si cresterii profitabilitatii acestora. 
Activitatile de cercetare-dezvoltare dintr-o firma, acopera totalitatea activitatilor ce preced fabricatia. De aceea, activitatile de cercetare-dezvoltare devin componente cu pondere tot mai mare in activitatea firmelor, si se pot grupa ca in Figura 2


Fisiere in arhiva (5):

 • Evaluarea Eficientei Financiare a Activitatilor de Cercetare-Dezvoltare - Studiu de Caz
  • CAP I II III.doc
  • CAP IV.doc
  • cuprins.doc
  • introducere.docx
  • pag 1, 2.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!