Evaluarea întreprinderilor prin discontarea cashflow-urilor

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1: Stadiul actual al cunoasterii 4
1.1 Notiuni teoretice despre cash-flow 4
1.2 Cash-flow-ul disponibil 6
1.3 Costul capitalului 8
1.4 Valoarea terminala 10
1.5 Multipli de pret si de valoare 11
Capitolul 2: Metodologia cercetarii 13
2.1 Evaluarea intreprinderilor prin discontarea cash-flow-urilor 13
2.2 Evaluarea intreprinderilor prin multiplu de pret si de valoare 14
Capitolul 3: Studiul de caz 15
3.1 Prezentarea companiei 15
3.2. Analiza financiara in perioada 2014-2018 16
3.3 Evaluarea intreprinderilor prin discontarea cash-flow-urilor 32
3.4 Evaluarea intreprinderilor prin multiplu de pret si de valoare 35
Concluzii 36
Referinte bibliografice 38
ANEXE 31


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Aceasta lucrare isi propune sa ilustreze doua dintre cele mai folosite metode de evaluare si anume: metoda cash-flow-ului discontat sau al cash-flow-ului disponibil si metoda de evaluare bazata pe multipli.
Informatiile despre evaluare sunt utile atat investitorilor care pentru un activ financiar nu doresc sa plateasca mai mult decat valoreaza acesta, cat si pentru orice cumparator care ar trebui sa incerce sa evalueze lucrul pe care urmeaza sa il achizitioneze, indiferent de valoarea acelui lucru.
Scopul evaluarii intreprinderilor este de a oferi proprietarilor, potentialilor cumparatori si a altor persoane interesate o valoare aproximativa a valorii unei companii. Cunoasterea tehnicilor de evaluare este importanta in momentul abordarii unor surse noi de capital, in scopul atragerii de noi investitori, atat in cazul companiilor mici in curs de dezvoltare, cat si in cazul companiilor mature.
Metoda cash-flow-ului disponibil este un instrument puternic in finante si nu este folosit doar pentru a afla valoarea companiilor, ci si pentru a afla pretul ofertelor publice initiale si a altor active financiare. Acest instrument este foarte utilizat de catre manageri, consultanti si profesionisti financiari din intreaga lume.
Procesul de evaluare a intreprinderilor contine diferite etape. In cazul metodei cash-flow-ului actualizat prin discontare, prima etapa consta in estimarea fluxurilor viitoare de numerar pe o perioada de minim 5 ani. In acest sens, plecand de la analiza financiara pe ultimii 5 ani disponibili, am realizat estimarea cash-flow-urilor pe perioada 2019-2023 cu ajutorul tehnicilor utilizate de profesorul Aswath Damodaran in cercetarile sale. Urmatoarea etapa fiind cea mai importanta in evaluare este estimarea ratei de actualizare utilizand costul mediu ponderat al capitalurilor, in cazul companiilor indatorate sau doar prin estimarea costul capitalurilor proprii, in cazul companiilor neindatorate. Urmatoarea etapa este determinarea valorii reziduale sau valorii terminale, iar ultima etapa consta in insumarea valorilor actuale nete ale fluxurilor de trezorerie cu valoarea terminala, rezultand astfel valoarea intreprinderii.
Folosirea unei alte metode de evaluare, cum este cea bazata pe multiplii ne creeaza o imagine mai clara, de ansamblu despre compania analizata si scoate in evidenta diferentele rezultate din compararea companiei noastre cu alte companii similare.
Am ales sa evaluez S.C. CONPET S.A., o companie din industria petroliera, deoarece pe parcursul celor 28 ani de existenta a avut o performanta financiara foarte buna si in crestere.
Lucrarea este structurata sub forma a trei capitole. Primul capitol contureaza cadrul teoretic format cu ajutorul literaturii de specialitate si a bibliografiei specifice domeniului. In cel de-al doilea capitol este descrisa metodologia cercetarii aferenta celor doua metode utilizate in acest studiu. In capitolul trei este prezentat studiul de caz ce contine prezentarea companiei, analiza finaciara in perioada 2014-2018. In continuarea ultimului capitol sunt prezentate: prima metoda de evaluare, cea prin discontarea cash-flow-ului si cea de-a doua metoda utilizand multiplii de pret si de valoare. In final sunt prezentate concluziile si recomandarile destinate celor interesati sa investeasca in Conpet.
Capitolul 1: Stadiul actual al cunoasterii
1.1 Notiuni teoretice despre cash-flow
Pentru a putea realiza o evaluare pe baza cash-flow-urilor unei intreprinderi trebuie sa stim cat mai multe informatii despre elementele cheie al acestei teme ce sunt prezentate in cele ce urmeaza.
Cash flow-ul este definit ca diferenta dintre incasarile si platile unei companii. Cu alte cuvinte, se face diferenta intre banii care au intrat in companie si banii care au iesit din firma. Notiunea de cash este asociata cu alte notiuni, precum: lichiditati, trezorerie neta, disponibilitati banesti sau pur si simplu, numerar.
Cash flow-ul poate fi definit ca variatie a trezoreriei nete astfel: CF= ?TN =TN1-TN0
In urma analizei unei companii, in ceea ce priveste cash-flow-ul putem avea una dintre urmatoarele situatii: cash-flow pozitiv sau cash-flow negativ. Un cash-flow pozitiv apare atunci cand compania are incasari de numerar mai mari decat platile efectuate de catre firma, astfel rezultand un profit. Cu alte cuvinte, rezulta o crestere a posibilitatii de a genera cash.Un cash-flow negativ apare atunci cand platile unei societati sunt mai mari decat intrarile de numerar si se datoreaza, in principal, urmatoarelor elemente: incasari cu intarziere de la clienti, datorii mari pe termen scurt, cheltuieli cu investitiile efectuate peste nivelul programat.Cash-flow-ul negativ poate fi explicat ca fiind o scadere a capacitatii de autofinantare a investitiilor.
Cash-flow-ul este important de urmarit si de calculat din mai multe motive: in orice moment se poate stabili o imagine a situatiei financiare a respectivei societati si a capacitatii de achitare a datoriilor si se pot obtine mai facil informatii cu privire la rulajele efectuate in perioada de referinta. Mai mult decat atat, se pot analiza intrarile si iesirile de numerar din societate, pentru a remedia ulterior, in cazul in care platile ar fi mai mari decat incasarile. Cu ajutorul cash-flow-ului se realizeaza planificarea activitatilor viitoare.
Cash flow-ul este alcatuit din 3 componente: cash flow operational, cash flow de investitii si cash flow de finantare. 
CFT= CFoper+CFinv+CFfin
Cash-flow-ul operational reprezinta diferenta dintre incasarile si platile care influenteaza rezultatul net al intreprinderii. Acesta se poate determina prin metoda de ajustare a profitului net cu amortizarile si provizioanele si cu variatia nevoii de fond de rulment (?NFR).


Fisiere în arhivă (1):

  • Evaluarea intreprinderilor prin discontarea cashflow-urilor.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Anevar, 2014, Standardele de evaluare, Bucuresti, Iroval
2.. Damodaran, A. , (2014), Minighid de evaluare a companiilor listate
3. Dragota, V., Obreja, L., Ciobanu, A., Dragota, M., (2003). Managementul financiar si gestiune financiara operationala, Bucuresti: Ed. Economica
4. Dumitrescu, D., Dragota, V., Ciobanu, A., (2002). Evaluarea intreprinderilor, Bucuresti: Ed. Economica
5. Fama, E. F., & French, K. R. (1992). The Cross-Section of Expected Stock Returs. Journal of Finance, pp.427-466.
5. Onose, C., (2015), Entreprise valuation by discounted cash flows, Bucuresti
7. Popa, M., The study of financial indicators that relect the performance and value of companies listed on the Romanian capital market
8. Stancu, I., 2007, Finante, Bucuresti, Ed. Economica
9. Stancu, I. & Stancu, D., 2012, Finante Corporative cu Excel, Bucuresti, Ed. Economica
10. Stancu, I., Obreja, L., Stancu, A., 2015, Finante corporative,Vol I Analiza si planificarea financiara, Bucuresti, Ed. Economica
Web site-uri:
-  https://www.bnr.ro/
-  https://www.conpet.ro/relatia-cu-investitorii/raportari/rapoarte-anuale/
-  http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/ratings.htm
-  http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/Betas.html
-  http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/ctryprem.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!