Evolutia Creditelor pentru Persoane Juridice in Romania in Perioada 2004-2014

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I
Creditul si piata creditului , 5
1.1. Creditul - definitie, concept si continut 5
1.2. Caracteristicile si functiile creditului 8
1.3. Participantii si intermediarii pe piata creditului 18
Capitolul II
Piata creditului 21
2.1. Formele creditelor 21
2.2. Analiza dosarului de credit pentru persoanele juridice 38
2.3. Dobanda si rata dobanzii 44
Capitolul III
Evolutia creditelor pentru persoanele 
juridice acordate de BCR in ultimii 10 ani 50
3.1. Cadrul juridic de organizare si functinare 50
3.2. Evolutia creditelor acordate de BCR persoanelor 
juridice in perioada 2004-2014 54
Concluzii 64
Bibliografie 66


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
Economia de piata presupune, in mod necesar, existenta unui sistem bancar capabil sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor temporara in desfasurarea de activitati economice eficiente.
Creditul este considerat un instrument activ in stimularea dezvoltarii economiei, prin intermediul lui incurajandu-se actiunea anumitor fenomene, in functie de obiectivele urmarite a se realiza.
Creditul este indispensabil economiei, de aceea modul de acordare a acestuia are o importanta majora, aici intervenind functia bancii de analist financiar pentru a orienta resursele spre cele mai eficiente plasamente.
Evolutia ultimilor ani au condus la modificari structurale atat pe partea cererii de credite, cat si pe partea ofertei. Dezvoltarea creditului acordat populatiei a fost sustinut de cresterea puterii de cumparare a populatiei, in ultimi ani, pe fondul sporului de salarii reale, a intrarii de capital in tara de la populatia plecata in afara granitelor tarii, scaderii inflatiei si reducerii somajului. 
Prezenta lucrare reprezinta o sinteza a elementelor fundamentale ce caracterizeaza creditul bancar, care a cunoscut o ampla evolutie atat in occident cat si in tara noastra. Acest aspect m-a determinat sa-mi aleg ca tema a lucrarii de licenta "Evolutia creditelor pentru persoanele juridice in Romania in perioada 2003-2013". 
Lucrarea este structurata in introducere, trei capitole, concluzii si bibliografie.
In capitolul I intitulat Creditul si piata creditului, am incercat sa definesc notiunea de credit, sa delimitez caracteristicile si functiile creditului, precum si actorii ce isi desfasoara activitatea pe piata creditului.
Cel de-al doilea capitol cu titlul Piata creditului, prezinta modul cum se analizeaza dosarul de credit pentru persoanele juridice in vederea obtinerii unui credit, dar si aspecte privind dobanda si rata dobanzii. 
In cel de-al treilea capitol este prezentat un studiu de caz, care consta intr-o analiza aprofundata a operatiunilor de creditare efectuate de ERSTE Bank, sucursala Tg-Jiu, a produselor si serviciilor bancare oferite de ERSTE Bank, precum si a procesului de creditare specific pentru persoanele juridice.
Lucrarea de licenta se incheie cu Concluzii, ce reprezinta rezultatul cercetarii mele in domeniu, in urma analizei efectuate in literatura de specialitate din tara si strainatate.
CAPITOLUL I
CREDITUL SI PIATA CREDITULUI
1.1. Creditul - definitie, concept si continut
O banca reprezinta o institutie de credit autorizata sa efectueze, in principal, activitatea de corelare a fondurilor atat de la persoane juridice, cat si de la persoane fizice, sub forma depozitelor sau instrumentelor negociabile platibile la cerere sau la scadenta, precum si de acordare a creditelor 
O astfel de entitate isi poate desfasura activitatea doar in urma obtinerii unei autorizatii din partea Bancii Nationale a Romaniei, aceasta fiind si cea care poate retrage autorizatia acordata unei banci, persoane juridice romane sau unei filiale a unei banci straine. BNR poate retrage autorizatia din doua motive: la solicitarea bancii sau ca masura de sanctionare.
Creditul sau relatia de credit reprezinta o categorie importanta a relatiilor economice de piata. Operatiunile economice din care decurge aceasta relatie sunt: vanzarea de marfuri sau prestarea de servicii a caror plata urmeaza sa se faca la o data ulterioara, numita scadenta si acordarea de imprumuturi in bani unor persoane fizice pe o perioada determinata.
Operatiunea de creditare reprezinta actul prin care banca pune la dispozitia - sau se obliga sa puna la dispozitia clientilor - fondurile solicitate sau isi ia un angajament prin semnatura in favoarea acestora 
Termenul " credit" provine din cuvantul latin creditum, care inseamna a crede sau a avea incredere. Astfel, este evidentiat un element psihologic indispensabil operatiunilor de creditare, si anume, increderea. 
Definitia creditului are la baza trei opinii cu privire la acest aspect:
- Creditul ca incredere;
- Creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire;
- Creditul ca forma a relatiilor de schimb. 
Creditul ca incredere este o conceptie care plaseaza la baza relatiilor de credit ideea de incredere, de unde rezulta caracterul subiectiv al acestora. In practica, aceasta incredere se concretizeaza in relatiile dintre creditor si debitor, in sensul ca acesta din urma trebuie sa prezinte o anumita bonitate, astfel incat sa genereze incredere din partea creditorului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Creditelor pentru Persoane Juridice in Romania in Perioada 2004-2014.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!