Evolutia Crizei Economice in Romania de la Inceput si Pana in Prezent

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
De ce am ales aceasta tema? De ce sa nu facem o astfel de alegere, atata timp cat de o buna bucata de vreme, este un subiect care a facut inconjurul lumii, ajuns si in Romania pe primele pagini ale cotidianelor si ca principal subiect de discutie pentru toate canalele de televiziune din tara. Acest controversat subiect l-am dezvoltat si noi, in lucrarea de fata - "Evolutia economica a Romaniei de la inceputul crizei si pana in prezent" pentru ca l-am considerat a fii deosebit de important si de actualitate.
Prin aceasta lucrare nu am prezentat un plan anti-criza insa am expus o serie de masuri care pot determina aplanarea acestui fenomen precum stimularea cresterii economice, protejarea cetatenilor si crearea de locuri de munca. Am evidentiat principalele piete care sunt afectate de criza economica, acestea debutand cu piata imobiliara, piata auto, lista ce continua pana la domeniul invatamantului. Totodata am reliefat cauzele majore ale acesteia, am criticat guvernul pentru deficitul bugetar de peste 3%, valoare monumentala ce a fost obtinuta anul anterior. Si nu in ultimul rand am prezentat influentele crizei asupra majoritatii judetelor din Romania.
Luand ca principala sursa un studiu efectuat de Century 21 pentru ultimul trimestru al anului trecut, am analizat starea pietei imobiliare care se afla intr-un declin nu prea curand reversibil. Despre trendul pietei imobiliare din 2012, atat in ceea ce-i priveste pe marii dezvoltatori, cat si pe micii intreprinzatori din domeniu, analistii considera ca acesta va evolua in functie de accesul la finantare. Astfel diferenta dintre cele doua categorii sta in accesul de finantare, iar marii dezvoltatori vor fi avantajati pentru ca au avut si vor avea acces la bani (surse proprii, fonduri de investitii, credite bancare, s.a.).
Spre finalul lucrarii ne-am axat pe o analiza a celor intamplate in tara noastra de-alungul lunii in curs. Pentru aceasta analiza am pus in evidenta principalele evenimente ce au caracterizat fiecare zii a lunii martie, asadar am expus tendintele crizei in perioada 01.03.2013 - 30.03.2013, perioada ce s-a dovedit a fii deosebit de activa din perspectiva subiectului abordat.
CAP. 1 CRIZA ECONOMICA MONDIALA
1.1 SCURT ISTORIC
Acum 5 ani lua nastere oficial criza mondiala. In dimineata zilei de 9 august 2007 banca franceza BNP Paribas isi suspenda tranzactiile cu trei din fondurile sale care aveau parti in niste asa-zise "subprimes" americane. Creditele imobiliare toxice aveau sa devina repede celebre fiind la originea declansarii celei mai grave crize economico-financiare din ultimii 80 de ani. Interventia bancilor centrale din lumea intreaga pentru a injecta capital - 330 de miliade de dolari in doar cateva zile dupa data de 9 august - si a evita paralizia pietelor interbancare nu va pune capat degringoladei decat partial. Criza bancara, devenita una economica, este departe de a fi terminata 5 ani mai tarziu.
Epicentrul crizei a fost America, unde iresponsabilitatea bancilor - la originea celebrelor "subprimes" - va fi luni de zile aratata cu degetul dupa acea zi de august 2007. Punctul culminant al crizei bancare va fi atins dealtfel in septembrie 2008, cand una dintre cele mai respectate banci de pe Wall Street, Lehman Brothers, este lasata sa dea faliment. Sistemul bancar mondial va fi totusi salvat gratie ajutorului masiv adus de diversele state, in particular si multumita mobilizarii grupului G20. Summiturile acestor 20 de principale economii din lume au incercat, mai ales la inceputul crizei, sa propuna ambitioase reforme ale guvernantei mondiale pentru a refonda capitalismul. Intalnirile succesive de la Washington, Londra, Pittsburgh, Toronto, Seul si Cannes, anul trecut, vor da tot mai putine rezultate concrete.
Odata trecuta marea frica, intersele particulare au revenit in joc: disensisunile intre tarile capitaliste, incapacitatea europenilor de a-si rezolva problema datoriilor, supralicitarea statelor emergente, nimic din toate acestea nu a ajutat la gasiera unui numitor comun, ba dimpotriva. Discutiile devin tot mai interminabile iar rezulatele lipsesc. Intre timp, criza acelor "subprimes" se va transforma treptat intr-una tot mai acuta a datorilor suverane, iar in acest caz, epicentrul nu se va mai afla de partea celalalta a Atlanticului, ci aici pe batranul continent, in Europa monedei unice, unde programele de cheltuieli publice pentru a evita recesiunea mondiala au fragilizat economiile tarilor industrializate. Amploarea crizie declansata in urma cu 5 ani a obligat institutiile financiare sa-si regandeasca strategia de interventie, exemplul cel mai concret fiind astazi Banca Centrala Europeana de care se agata toata lumea si care a capatat un rol inconturnabil.
Toata lumea a inteles ca institutia cu sediul la Frankfurt este singura in masura sa spijine si sa salveze zona euro. Cu toate acestea, criza datoriilor a scos in evidenta faliile, slabiciunile monedei unice europene. Lipsa de comptetitivitate a tarilor din sudul Europei, datoriile publice enorme ale unora dintre actori si regulile bancae, limitate la nivel national, sunt in opinia specialistilor cei trei factori care diminueaza forta monedei euro.
Consecinte spectaculoase ale crizei economice mondiale s-au remarcat si pe scenele politice ale diverselor tari. Partide sau lideri la putere in aceasta perioada au fost maturati: Gordon Brown, Geoges Papandreou, Silvio Berlusconi, Jose Luis Zapatero si Nicolas Sarkozy nu au scapat de verdictul alegatorilor. Criza continua sa afecteze si azi mai toate statele, e deci departe de a fi terminate, iar intrebarile persista. O certitudine se impune aici si anume ca o anumita forma de globalizare fara nicio regula nu poate exista. Cei care cred ca statele sunt inutile ba uneori chiar nocive s-au inselat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Crizei Economice in Romania de la Inceput si Pana in Prezent.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!