Evoluția gimnasticii artistice și implicațiile ei sociale

Cuprins licență

CAPITOLUL I. IMPORTANTA SI ACTUALITATEA TEMEI 
1.1 Gimnastica si rolul ei in formarea personalitatii umane
1.2. Motivare si importanta temei
CAPITOLUL II. FUNDAMENTAREA TEORETICA A TEMEI
2.1. Evolutia gimnasticii in antichitate
2.2. Sistemele de gimnastica
2.3 Evolutia gimnasticii artistice la Jocurile Olimpice in trecerea timpului
2.4. Gimnastica artistica la noi in tara
2.5. Elemente definitorii asupra calitatilor psihice-motrice
2.6. Exercitiul fizic si implicatiile sociale
CAPITOLUL III. ORGANIZAREA STUDIULUI
3.1.Scopul studiului
3.2. Ipotezele studiului
3.3. Sarcinile studiului
3.4. Organizarea si desfasurarea studiului
3.5. Rezultatele studiului si interpretarea lor 
Cap IV. CONCLUZII si PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE


Extras din licență

Motto
..."Olimpiada a insemnat pentru toti oamenii o invazie de lumina, o reintoarcere la lumea de aur a copilariei, increderea in ratiunea si frumusetea existentei .Dar, inainte de toate, Olimpiadele au insemnat triumful pacii, razboaiele si intrecerile sportivilor dovedindu-se incompatibile. Cand Olimpiadele exista, glasul razboiului amuteste.",T. Mazilu, 1972
CAPITOLUL I 
IMPORTANTA SI ACTUALITATEA TEMEI 
1.1. GIMNASTICA SI ROLUL EI IN FORMAREA PERSONALITATII UMANE
Gimnastica este o forma de miscare naturala, eleganta, placuta, atractiva, si in special la indemana oricui. Cunoscuta din antichitate Gimnastica este mijloc de intrecere si forma principala de competitie intre sportivi. Mai tarziu ,,gimnastica" capata valente educative, formative dar si sanogenetice. Desi in urma cu aproximativ 500 de ani gimnastica era forma principala de desfasurare a exercitiului fizic si de mentinere a unei stari optime de sanatate, ASTAZI practicarea exercitiului fizic NU mai este mijlocul principal spre sanatatea corpului. Activitatea sportiva nu mai are valoare, iar copiii nu mai au sanatate.
Viata sociala contemporana este tot mai automatizata. Circulatia informatiei sub forma digitala ne face sa ne miscam mult mai putin si mai rar. Desi ,,era" contemporana ne usureaza viata prin aparate automate care realizeaza diverse treburi in locul nostru, timpul liber pe care il avem la dispozitie pentru noi este din ce in ce mai putin. 
Cerintele actuale ale vietii sociale sunt legate de abilitatile de adunare si prelucrare a informatiei, de realizare a proiectelor in timp cat mai scurt, pentru a fi inaintea altora, a fi primul pe o piata economica, transportul catre diferite locatii se desfasoara numai cu automobilul si in timp cat mai rapid. Acest ritm al vietii sociale impune practicarea de catre fiecare persoana a activitatilor fizice, sub forme cat mai diverse. Printre optiunile aflate pe piata avem si gimnastica, cu o varietate mare de activitati. 
Viata sociala contemporana impune practicarea exercitiului fizic in general si a gimnasticii in mod adaptat cerintelor si particularitatilor fiecarui individ. 
Gimnastica este o forma de miscare a corpului si de sanatate mentala ce trebuie sa fie prezenta in viata omului de la nastere pana la moarte. Toate perioadele au formele lor de practicare a gimnasticii adaptate categoriilor de varsta.
Gimnastica isi regaseste maiestria in performanta. Gimnastica artistica de performanta a capatat in ultimele decenii un element de spectacol deosebit, o demonstratie de virtuozitate si curaj exceptional. Codul de punctaj este ,,upgradat" la fiecare 4 ani, cerintele acestuia fiind din cele mai dificile. 
Atat gimnastica artistica feminina si cat si cea masculina demonstreaza virtuozitate nemaiantalnita, spetatorii si telespectatorii fiind fascintai de zborurile sportivilor la aparate. 
Pe de alta parte, gimnastica artistica a luat o amploare deosebita in anumite tari, pe care Romania le-a intrecut la concursul pe echipe la Jocurile Olimpice (SUA, Anglia), fiecare sportiva a lotului reprezentand o proportie de 1/1000 de sportivi. 
In schimb, la noi in tara, cluburile de gimnastica artistica s-au desfintat, numarul de sportivi s-a redus foarte mult, sustinerea financiara a antrenorilor este derozorie si foarte multi dintre antrenorii care au avut rezultate altadata, au migrat spre alte tari si spre conditii de activitate mai buna. Din pacate au plecat cu toata experienta pe care au deprins-o in Romania, si isi valorifica potentialul pentru alte tari. 
Datorita situatiei economice prin care trece Romania, gimnastica de performanta si-a pierdut impactul spiritual, moral, estetic si valoarea fata de mediul social.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evolutia gimnasticii artistice si implicatiile ei sociale.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Epuran, M. -  2005, Metodologia cercetarii activitatilor corporale, Editura Fest, Bucuresti
2. Epuran, M., Holdevici, Irina, 1993, Psihologie, Compendiu, ANEFS, Bucuresti
3. Golu, P., Zlate, M., Verza, E., 1994, Psihologia copilului, Manual pentru clasa a XI-a, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti;
4. Kiritescu, C., 1964, Palestrica, Bucuresti, Editura Uniunii de Cultura Fizica si Sport
5. Stefan, I., 2005, Introducere in Sociologia Eduatiei Fizice si Sportului, Editura Universitatii Transilvania din Brasov, Brasov
6. Todan, I., Iancu, H, 2000, Istoria educatiei fizice si sportului, Bucuresti, Editura Printech
7. Mazilu, T.,1972, Olimpiadele Athena 1896 -  Munchen 1972, Editura Stadion, Bucuresti
8. MTS, Muzeul Sportului, 2008, In memoriam GHEORGHE MOCEANU, La un veac de la trecerea in eternitate, Bucuresti, Editura Oscar Print
9. Oprea, L., 2004, Cercuri de foc si gheata, Pilde olimpice, Federatia Romana Sportul pentru toti, Bucuresti
10. Paul, Luminita & cool, 2008, Inimi la Beijing, Colectia gazeta Sporturilor, Bucuresti
11. Popescu, G., 2003, Gimnastica, prezentare generala, Bucuresti, Editura Perpessicius
12. Stroescu, Adina., 1968, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica
13. Schiopu, Ursula, Verza, E., 1995, Psihologia varstelor - ciclurile vietii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti
14. Verza, E., 1981, Psihologia varstelor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti
15. http://www.romgym.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!