Evolutia Relatiilor Sovieto-Iugoslave

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
CAPITOLUL I. Situatia politica si militara in Iugoslavia (1940-1941)
1. Alipirea Iugoslaviei la Tripla Alianta. Lovitura de stat din 27 martie 1941 
2. Nivelul de pregatire militara in faza initiala a razboiului. Geneza relatiilor sovieto-iugoslave 
CAPITOLUL II. Ocuparea si dezmembrarea Iugoslaviei
1. Actiunile militare fasciste in Iugoslavia si pozitia fortelor politice 
2. Prima mare revolta in Europa ocupata 
3. Conducerea populara provizorie, VANEI si CNEI - Sibasici 
CAPITOLUL III. Eliberarea Iugoslaviei si afirmarea ei pe plan politic 
INCHEIERE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Transformarile radicale social-politice in Europa Centrala sl de Est in ultimul deceniu s-au soldat cu schimbarea regimurilor intr-un sir de tari din aceasta regiune al lumii si ca urmare cu disparitia lagarelor de state socialiste. Cauza prabusirii acestor regimuri se poate lamuri, in primul rand, prin caracterul falimentar al economiei existente, prin negarea principiilor fundamentale ale relatiilor de piata, la baza careia se afla proprietatea privata si spiritul intreprinzator al omului liber - insa pe langa aceste aspecte, consideram ca este important a urmari si circumstantele in care au fost instaurate aceste regimuri, deoarece stabilirea modului de substituire a unei puteri de stat cu alta, ne poate explica, in oarecare masura gradul de constiinta a poporului in alegerea guvernarii noi. Un exemplu elocvent in acest sens prezinta Iugoslavia, unde, in timpul celui de-al doilea razboi mondial in locul monarhiei a fost instaurata o noua putere, care s-a mentinut in decurs de cinci decenii. Constituirea statalitatii Iugoslaviei noi este indisolubil legata de relatiile ei cu U.R.S.S., de care era sustinuta prin toate mijloacele, chiar in ciuda contradictiilor cu aliatii occidentali.
Lucrarea de fata este consacrata cercetarii anume istoriei stabilirii relatiilor intre U.R.S.S. si noua Iugoslavie. Termenul "noua Iugoslavie", de care ne folosim, a aparut in anii '40 ca o desemnare a noului stat, care atunci figura sub diferite denumiri: pana la 29 noiembrie 1945 - Iugoslavia Democrata Federativa, iar dupa aceasta data - Republica Federativa Populara Iugoslavia. In aceasta calitate termenul sus-numit se foloseste referitor la anii 40 si in literatura contemporana.
Actualitatea temei lucrarii este determinata de faptul, ca aceasta federatie Iugoslava, care s-a format in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial sub influenta nemijlocita a U.R.S.S., acum s-a destramat, si nu pe cale pasnica, ci prin ciocniri interetnice, intre grupuri de populatie cu credinta diferita.
Se poate de presupus ca destramarea Federatiei Iugoslaviei este conditionata intr-o mare masura si de caracterul artificial de formare a acestui stat in anii 1941-1945, intru cit eliberarea teritoriului tarii de sub ocupatia fascista de loc nu obliga popoarele ce locuiau aici sa formeze un stat comun.
Deci, scopul acestei lucrari este de a stabili gradul antrenarii. U.R.S.S. in instaurarea puterii noi pe teritoriul iugoslav, eliberat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, etapele constituirii stabilitatii noi iugoslave si a relatiilor militare si diplomatice in aceasta perioada intre cele doua tari. Scopul preconizat intentionam sa-l atingem prin analiza critica a izvoarelor si literaturii accesibile, in cea mai mare parte sovietica. In istoriografia sovietica se cerceta in special niste aspecte aparte ale temei numite.
O atentie deosebita se atrage relatiilor de ordin militar intre U.R.S.S. si noua Iugoslavie in perioada luptei comune contra fascismului in anii 1941-1945. Totodata o colaborare si mai amanuntita a primit-o istoria relatiilor militare sovieto-iugoslave privind actiunile comune ale trupelor sovietice si Armatei Populare de eliberare a Iugoslaviei in luptele pentru eliberarea partii de nord-est a tarii in toamna anului 1944, precum si ajutorului acordat de U.R.S.S. in aprovizionarea armatei iugoslave si activitatii misiunilor militare.
Incepand cu a doua jumatate a anilor 50, cand au aparut primele articole privind aceste teme,1 sint editate si lucrari colective, cum este monografia "??????????? ????????", si lucrarile autorilor aparte (C. C. ???????, B. B. ???????, A.H.Pa??????)2. Au aparut si lucrari generale despre cel de-al Doilea Razboi Mondial.3 0 cercetare sistematica a relatiilor politice sovieto-iugoslave in timpul razboiului prezenta lucrarea lui G.M. Slavin in volumul II in "??????? ?????????", aparuta in 1963, iar apoi cartea aceluiasi autor "Oc????????????? ?????? ? ?????????". 4
Mai tarziu au aparut un sir de articole consacrate actiunilor diplomatice ale U.R.S.S. in sustinerea Iugoslaviei noi pentru intarirea pozitiilor ei in coalitia antihitlerista autorii V.V.Zelenin, G.M.Slavin. Iu. S. Ghirenco5.
Din literatura tradusa a istoricilor iugoslavi mai semnificativa este lucrarea lui V. Strugar "????????? ? ???? ????? 1941-1945", precum si lucrarile altor autori.6


Fisiere in arhiva (3):

  • Evolutia Relatiilor Sovieto-Iugoslave
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Evolutia Relatiilor Sovieto-Iugoslave.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!