Evolutia Serviciilor Secrete Rusesti dupa Prabusirea URSS

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I. Introducere . 1
Capitolul II. Aspecte privind serviciile secrete rusesti . 4
II.1. Serviciile secrete din Federatia Rusa dupa Razboiul Rece . 6
II.1.1. Glasnost si perestroika . 6
II.1.2. Serviciile secrete in timpul lui Gorbaciov . 7
II.1.3. Reminescentele KGB in vremea lui Eltin . 10
II.2. Contraspionajul si securitatea interna . 12
II.3. "Arhiva Mitrokhin" . 18
II.4. Informatiile externe . 20
II.5. Informatii si contrainformatii militare . 28
II.6. Alte institutii . 32
II.7. Alte structuri institutionalizate si domenii de activitate . 35
II.8. ,,Noul terorism" . 38
II.9. Reorganizari . 49
II.9.1. Reorganizari ale serviciilor secrete rusesti . 49
II.9.2. Noi surse de informatii . 54
Capitolul III. Studiu de caz: KGB la varful puterii politice in Rusia contemporana . 60
III.1. Coruptia in sistemul politic rusesc . 62
III.2. Echipa lui Putin . 65
III.3. Alegerea urmasului . 67
III.4. Alegerile parlamentare din decembrie 2007 . 69
III.5. Rusia dupa alegerile prezidentiale din 2008 . 72
III.6. Oligarhii buni si oligarhii rai . 78
III.7. KGB in SUA . 82
III.8. Atentatele teoriste de la Moscova . 88
Capitolul IV. Concluzii finale si perspective cu privire la serviciile secrete rusesti . 92
BIBLIOGRAFIE . 97


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I. Introducere
Serviciile secrete ale URSS si astazi ale Federatiei Ruse, fie ca s-au numit KGB, GRU, FSB sau altfel, prezinta o serie de caracteristici care le diferentiaza de omoloagele lor din alte state.
Prima diferentiere se refera la faptul ca serviciile secrete sovietice in afara de spionaj si contraspionaj au si caracter de politie politica.
O a doua diferentiere rezulta din utilizarea lor ca instrument al conducerii, fie ca a fost vorba de conducerea partidului comunist sau de guvernul si administratia statului.
Istoria serviciilor secrete rusesti este strans legata de istoria partidului comunist bolsevic si a URSS-ului. Dat fiind faptul ca adevarata istorie nu o cunoastem si nici nu o vom cunoaste vreodata pe deplin voi reda in cele ce urmeaza cateva citate din lucrarea lui Richard Pipes despre revolutia rusa la care fac referire Gorman Gun in Le Figaro Magazine si Sirbu Crina in Romania Libera .
"Revolutia rusa din octombrie 1917 nu a fost o revolutie populara, ci o lovitura de stat militara, pusa la cale in secret de aproximativ douazeci de persoane. Tarul si intreaga sa familie au fost asasinati in 1918 din ordinul personal al lui Lenin si tot Lenin a fost cel care, din 1918, a creat Gulagul. El a instaurat teroarea si a initiat luarea de ostatici inca de la venirea sa la putere, ordonand executii masive fara procese. 
Adevarata revolutie, potrivit ultimelor documente de arhiva, ar fi avut loc in februarie 1917 cand rascoalele soldatilor de la garnizoana din St. Petersburg au condus la debandada in randul ofiterilor, la abdicarea tarului si la preluarea puterii de catre social-democrati si Kerenski. Ceea ce in mod gresit a fost denumita revolutia din octombrie nu este decat un complot pregatit in secret de Lenin si complicii sai. Lovitura de stat a lui Lenin este atat de putin revolutionara, incat el nu a anuntat programul sau decat cu privire la un singur punct: pacea cu germanii. Pastrarea puterii cu orice pret era o obsesie a sa si legitima totul, acordul cu Germania si apoi teroarea."
Astazi ne putem intreba ce il deosebeste pe Lenin de Stalin. Lenin a fost cel care a inventat totul: teroarea si executiile in masa, Gulagul . totodata, planificarea centralizata a economiei, colectivizarea pamanturilor, toate figurau in programul lui Lenin, dar nu a avut posibilitatea sa le aplice. Stalin nu face altceva decat sa dezvolte principiile fixate de Lenin. Intr-un singur punct Stalin se distanteaza: el ucide si comunisti. Atins de delirul persecutiei, Stalin ucide si tovarasii de lupta bolsevici.
Ca prima consecinta a celor de mai sus, in decursul anilor, a existat o legatura stransa intre Biroul politic si conducerea serviciilor secrete. Astfel se poate explica instaurarea unui regim de teroare caracterizat prin nenumarati detinuti politici, lagare, inchisori si milioane de victime. Comunismul nu putea exista fara servicii secrete, carora le-a acordat, inca de la inceput, deplina libertate de actiune.
Caracterul aparte pe care l-au manifestat timp de decenii la rand, mai ales pe plan intern, serviciile secrete rusesti, nu poate fi inteles pe deplin azi decat daca se tine seama de conditiile istorice, ca instrument al partidului comunist, si de continuarea metodelor fostei politii secrete tariste, vestita petru cruzime. Nu se poate nega existenta unei legaturi intre vechiul serviciu secret rus Ohrana si KGB, cu toate transformarile care au avut loc si cu toate denumirile care s-au perindat.
Evenimentele legate de framantarile sociale din Rusia tarista ce au culminat cu revolutia din octombrie 1917, sunt o consecinta directa a regimului de asuprire impus si cu ajutorul Ohranei. Metodele politiei secrete tariste s-au transmis prin traditie si mostenire catre unealta noului regim, care se vroia socialist.
Educarea noilor cadre s-a facut pe bazele fostei institutii si a specialistilor ce o servisera. Continutul era deci acelasi, perfectionat numai de progresele din domeniu, dupa imprejurari. De aici se trage KGB-ul si virulenta de care a dat dovada.
Inca din cele mai vechi timpuri, secretul militar si de stat constituiau secret al statului. Statul s-a confundat in Rusia cu monarhul si este lesne de inteles de ce serviciile secrete rusesti l-au servit mereu pe acesta din urma. Poporul s-a temut mereu de privirea straina pe care a considerat-o iscoditoare. Vechea Rusie banuia ca spion pe orice strain care venea in tara si oricine calatorea in strainatate devenea automat spion. De aici si aici a luat nastere KGB-ul.
A scrie o lucrare completa despre istoria serviciilor secrete rusesti adusa la zi este o incercare ce nu poate avea sorti de izbanda. In aceasta lucrare m-am rezumat doar la a descrie unele episoade din aceasta istorie.
Ca si concluzie a materialelor consultate de mine si prezentate in aceasta lucrare, trebuie sa spun ca serviciile secrete reprezinta o forta pe care se sprijina puterea in fiecare stat. Asa a fost in trecut si asa este si astazi si cel mai probabil asa va fi si in viitor. Niciun serviciu secret nu este curat si toate au executat in istorie o serie de operatiuni condamnabile, de la suprimarea de oameni, pana la lovituri de stat sau declansari de conflicte internationale, cu existenta unor nenumarate victime nevinovate.
Meseria de agent secret cere o anumita personalitate si structura. Ea devine nobila numai atunci cand este pusa in slujba poporului.
Activitatea acestor servicii si istoria lor nu vor fi nicicand cunoscute pe deplin si nici nu se poate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Serviciilor Secrete Rusesti dupa Prabusirea URSS.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!