Evolutii Recente in Cadrul Pietei de Asigurari si Reasigurari pe Plan Intern si International

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
1. ACTIVITATEA DE ASIGURARE SI REASIGURARE PE PLAN INTERN SI INTERNATIONAL 
1.1. NOTIUNILE DE ASIGURARE SI REASIGURARE. CADRUL LEGISLATIV DIN ROMANIA 
1.1.1. Ce este asigurarea si reasigurarea ? 6
1.1.2. Cadrul legislativ din Romania 20
1.2. ASIGURATORI SI REASIGURATORI 24
1.3. INTERMEDIERE SI PRESTARI SERVICII IN ASIGURARI SI REASIGURARI LA NIVEL MONDIAL 
1.4. ACTIVITATEA DE REASIGURARE PE PLAN MONDIAL 29
2. RISCURILE PRINCIPALE CARE IMPACTEAZA TRENDUL PIETEI ASIGURARILOR IN LUME 
2.1. CE ESTE RISCUL ? PRINCIPALELE RISCURI CE POT FI ACOPERITE PRIN ASIGURARI 
2.2. MANAGEMENTUL RISCULUI 34
2.3. PRINCIPALELE RISCURI CU CARE SE CONFRUNTA INDUSTRIA ASIGURARILOR 
2.4. RISCURILE CATASTROFALE SI REASIGURARILE 48
2.5. STUDIU ASUPRA RISCURILOR ASIGURATE IN URMA ANUMITOR EVENIMENTE CATASTROFALE - CUTREMUR ASIAN SI TSUNAMI DIN PERSPECTIVA ASIGURATORULUI 
3. EVOLUTII RECENTE IN CADRUL PIETELOR REPREZENTATIVE DIN LUME, INCLUSIV ROMANIA 
3.1. PIATA RE/ASIGURARILOR DIN S.U.A. 67
3.2. PIATA RE/ASIGURARILOR DIN EUROPA OCCIDENTALA SI EUROPA DE EST 
3.3. PIATA RE/ASIGURARILOR DIN ROMANIA 91
4. MANIFESTARI RECENTE DEDICATE PIETEI RE/ASIGURARILOR DIN ROMANIA 
4.1. PRIMA CONFERINTA NATIONALA A BROKERILOR DE ASIGURARI DIN ROMANIA 
4.2. FORUMUL INTERNATIONAL AL ASIGURATORILOR SI REASIGURATORILOR - FIAR 2005 
CONCLUZII 110
BIBLIOGRAFIE 112


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Gesturile, hotararile, faptele si activitatile omului sunt supuse elementelor de risc. Consecintele riscurilor cu care ne confruntam zilnic in viata personala si in afaceri, nu dau nastere numai la suferinta, durere, necazuri. Aceste consecinte sunt si de ordin financiar si pentru acest motiv exista asigurarea : pentru a inlatura sau diminua pierderile financiare ale unui dezastru. In functie de cauzele ce stau la baza producerii pagubelor, unele dintre acestea sunt independente de vointa omului, adica au un caracter obiectiv, in timp ce altele sunt legate de comportamentul omului, adica au un caracter subiectiv. Prevenirea apare astfel ca cel mai bun mijloc de protectie, daca permite suprimarea riscurilor. In realitate s-a dovedit insa, ca ea are destul de rar un efect radical, indeosebi atunci cand riscurile sunt generate de fortele naturii.
Amploarea riscurilor de toate categoriile, care afecteaza un numar tot mai mare de persoane fizice sau juridice, impune ca fiind strict necesara sporirea activitatii de asigurare.
In contextul economiei de piata asigurarile si reasigurarile se constituie intr-o ramura de activitate, un sector al serviciilor cu caracter financiar, cu multiple valente. Dezvoltarea industriei asigurarilor si reasigurarilor prezinta conotatii economice complexe, ce implica nu doar persoanele asigurate sau firmele reasigurate, ci intreaga societate.
Lucrarea de fata isi propune sa puna in lumina ultimele evolutii ale pietei de asigurari si reasigurari, la nivel international, dar si pe piata Romaniei. Nu am pretentia de a fi tratat tema in intregime, tocmai din cauza complexitatii, insa cred ca am reusit sa atrag atentia asupra numitor aspecte, cum ar fi necesitatea asigurarii in eventualitatea producerii unor fenomene naturale catastrofale, cum ar fi tsunami din Asia in decembrie 2004 sau a reasigurarii in cazul firmelor care au asigurat cladirile prabusite in urma atentatelor criminale de la World Trade Center, in Statele Unite, in septembrie 2001.
Am structurat lucrarea in 4 capitole, in primul capitol prezentand notiunile teoretice de asigurare si reasigurare, cine sunt asiguratorii, reasiguratorii si consumatorii de asigurare, care sunt intermediarii in domeniul asigurarilor si cadrul legislativ din Romania. Capitolul doi al lucrarii prezinta o panoplie a riscurilor asigurabile, precum si a celor specifice industriei asigurarilor, riscurile catastrofale, aici avand si studiul de caz bazat pe recentul fenomen de tsunami din Asia din decembrie 2004 si desigur elemente de management al riscurilor din perspectiva asiguratorilor. Capitolul trei, cel mai complex, prezinta ultimele evolutii, din anii 2002-2004 pe principalele piete de asigurari ale lumii (SUA, EUROPA si desigur ROMANIA). Capitolul patru prezinta succint doua din principalele manifestari dedicate pietei de re/asigurari din Romania, Prima Conferinta a Brokerilor de Asigurare din Romania si Forumul International al Asiguratorilor si Reasiguratorilor - FIAR 2005.
In finalul lucrarii am prezentat concluzii la prezenta lucrare, precum si bibliografia si sursele de informare utilizate in procesul de documentare. 
"In vara anului 1883, ca agent de asigurari al societatii NATIUNEA, bate drumurile pentru a colecta inscrieri." (Serban Cioculescu, Viata lui I.L. Caragiale)
In finalul actului I al piesei O noapte furtunoasa, scena explicarii dintre fatalista Veta si aprigul tajghetar Chiriac contine un fragment care mi-a atras atentia in mod deosebit in cursul documentarii pentru prezenta lucrare :
" Stiam eu ca o sa mi se intample un necaz mare; mi se facuse semn: rasturnasem de dimineata candela Inca dumnealui, daca m-a vazut ca ma speriu, zice: "Ei ce daca s-a rasturnat! nu mai crede in prostii de-alea. Ce! ce-o sa ni se-ntample? sa-mi arza cherestigiria? arza sanatoasa! Nu m-a facut ea pe mine! este asiguripsita. Atata paguba!" 
Dumitrache Titirca se afla intr-o faza incipienta de ascensiune in randurile noii burghezii liberale si este cineva in mahalaua din Dealul Spirii. El stie foarte bine ca, atata timp cat afacerea cu cherestea merge ca pe roate, va fi un om important. Avand de-a face cu o marfa atat de vulnerabila si perisabila in fata unui incendiu, Jupan Dumitrache are grija sa o "asiguripseasca" si sa se stie la adapost in fata unui asemenea risc ruinator.
De atunci si pana acum companiile de asigurari (societatile) au evoluat, ajungand la descoperirea ideii si conceptului de reasigurare, asigurandu-si astfel continuitatea afacerii si diminuarea riscului acceptat spre asigurare.
CAPITOLUL I
ACTIVITATEA DE ASIGURARE SI REASIGURARE 
PE PLAN INTERN SI INTERNATIONAL
1.1. NOTIUNILE DE ASIGURARE SI REASIGURARE. CADRUL LEGISLATIV DIN ROMANIA
1.1.1. Ce este asigurarea si reasigurarea? 
De-a lungul timpului, agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de protectie impotriva riscurilor generatoare de pagube potentiale la care erau expuse activitatile lor de productie si de comercializare, precum si persoanele care exercitau asemenea activitati. In zilele noastre au aparut si alte riscuri extrem de variate, datorita perfectionarii continue a tehnicii si tehnologiilor, crearii de aglomerari urbane, cresterii numarului de mijloace de transport etc. Din aceasta cauza, omul a conceput diverse mijloace de aparare impotriva pericolelor de orice natura. Asemenea mijloace au la baza prevenirea, asistenta si prevederea.
Prevenirea este cel mai bun mijloc de protectie, dar nu este eficienta atunci cand riscurile sunt generate de forte ale naturii. Prevenirea apare astfel ca cel mai bun mijloc de protectie, daca permite suprimarea riscurilor. In realitate s-a dovedit ca are destul de rar un efect radical, indeosebi cand riscurile sunt generate de fortele naturii.
Asistenta este o actiune ce vizeaza repararea daunelor, dar este incerta si nu intotdeauna suficienta, neputand repara decat partial si momentan pagubele suferite.
Prevederea implica intotdeauna constituirea anticipata a unor resurse pentru nevoi viitoare. In acest sens, asigurarea este cea mai reusita forma a prevederii, desfasurandu-se in mod profesional, cu concursul companiilor de asigurare, intr-un mediu legislativ specific, pe piata concurentiala a asigurarilor.


Fisiere in arhiva (3):

  • Evolutii Recente in Cadrul Pietei de Asigurari si Reasigurari pe Plan Intern si International
    • Cuprins.doc
    • Introducere.doc
    • Licenta_corp.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!