Executarea Actelor de Drept Administrativ

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND ACTELE ADMINISTRATIVE 3
1. Scurt istoric 3
2. Consideratii generale 6
3. Definitie 7
4. Trasaturi 8
5. Clasificare 9
CAPITOLUL II
REGIMUL JURIDIC AL ACTELOR ADMINISTRATIVE 11
1. Legalitatea actelor de drept administrativ 11
2. Forma actelor de drept administrativ 14
CAPITOLUL III
PROCEDURA DE ELABORARE, EMITERE, ADOPTARE A ACTELOR ADMINISTRATIVE 16Fazele procedurale de elaborare 16
1. Operatiuni procedurale anterioare. Teoria avizului 18
2. Forme procedurale concomitente emiterii actului administrativ 23
3. Forme procedurale ulterioare emiterii actului administrativ 27
CAPITOLUL IV
EXECUTAREA ACTELOR DE DREPT ADMINISTRATIV 39
1. Obiectul executarii administrative 39
2.Subiectul executie administrative 40
3. Formele executiei administrative 40
4. Metode de executare in administratia de stat 41
CAPITOLUL V
FORTA JURIDICA SI EFECTELE JURIDICE ALE ACTELOR ADMINISTRATIVE 48
1. Forta juridica. Executarea din oficiu 48
2. Momentul de la care actul administrativ produce efecte juridice 52
3. Intinderea efectelor juridice produse de actul administrativ 54
4. Incetarea producerii de efecte. Anularea, revocarea, suspendarea 56
CAPITOLUL VI
CAILE ADMINISTRATIVE DE ATAC 68
1. Notiunea si clasificarea cailor administrative de atac 68
2. Elementele si caracteristicile cailor administrative de atac 70
3. Procedura de solutionare a recursului administrativ 73
CONCLUZII 75
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND ACTELE ADMINISTRATIVE
1. SCURT ISTORIC
Terminologia utilizata are semnificatia sa in orice demers cognitiv, stiintific, demersul teoretic de fundamentare a semnificatiei unui termen tine, inainte de toate, de ramura "stiintei specializate" si nu de semantica, ca stiinta generala a semnificatiei cuvintelor.
De-a lungul deceniilor, in literatura juridica, s-au utilizat mai multe expresii pentru a evoca actele juridice ale organelor administratiei publice .
Literatura din perioada interbelica, de pilda, face o distinctie, mai antai, aintre actele puterii executive in raport cu Parlamentul si actele facute de puterea executiva, in raporturile cu cetatenii sau care au intervenit intre diversele servicii publice ale statului.
Apoi actele puterii executive erau divizate in doua categorii: actele de autoritate si actele de gestiune. Actele de autoritate erau intelese ca fiind manifestari de vointa facute de un organ administrativ competent, prin care se crea o situatie juridica generala sau individuala, guvernata de norme de drept public, iar prin actul de gestiune se intelegea manifestarea de vointa facuta de un organ competent ce "tinde sa creeze unui organism administrativ o situatie juridica cu caracter patrimonial, reglementata de dreptul privat", normele de drept public fiind explicate prin ideea <de dominatie si comandament>. Interesant este faptul ca in sfera actelor puterii executive nu apare termenul de contract, desi actul administrativ de gestiune se aprecia ca are, in realitate, caracter de act civil.
Notiunea de "act administrativ" era folosita intr-un sens pur formal, spre a evoca actele juridice ale autoritatilor administrative, nu si regimul juridic de putere.
Teza actelor administrative de autoritate si, respectiv, de gestiune, era larg raspandita in literatura juridica europeana a perioadei interbelice. Aceasta teorie a fost formulata chiar in primele cursuri de drept administrativ ce au la baza criterii stiintifice, indeosebi in lucrarile lui H. Berthelemy, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Este adevarat ca atunci se facea referire doar la actele de putere publica si, respectiv, de gestiune ale administratiei. "Un oras, un spital, un birou de binefacere sunt persoane juridice, au un patrimoniu si pot avea ocazia de a vinde, de a cumpara, de a contracta. Aceste contracte facute de administratie sunt asemanatoare celor facute de oricine in gestiunea bunurilor pupililor lor, ele nu implica nici o regula de putere publica" 
Intreaga literatura a vremii avea in vedere actele facute de autoritatile administrative ca persoane juridice de drept civil, literatura interbelica de la noi, de regula, a respins ideea contractelor administrative. Este discutabila solutia la care s-a oprit un autor, care invoca doctrina interbelica pentru a justifica actualitatea categoriei actelor administrative de gestiune, prin care, insa, evoca deopotriva contractele civile si contractele administrative. In opinia noastra, actul administrativ de gestiune este actul juridic incheiat, pe de o parte, de un serviciu public, iar pe de alta parte, de un particular (persoana fizica sau persoana juridica romana ori straina) ce are ca obiect achizitionarea de produse, executarea de lucrari si prestarea de servicii, precum si concesionarea si inchirierea unor bunuri mobile si immobile, apartinand proprietatii publice a statului, judetului sau comunei"1.
Expresia de act administrativ de gestiune a fost preluata si de alti autori: A. Trailescu, Competenta instantelor judecatoresti in exercitarea controlului de legalitate al actelor de gestiune ale administratiei publice locale si pentru solutionarea litigiilor nascute in incheierea si executarea acestora2.
Literatura juridica de dupa razboi, obiectiv, n-a putut evita aceste controverse terminologice, cu toate ca, pe fond, datele problemei devenisera altele. Dintre terminologiile propuse, doua formulari se detaseaza sub aspectul rezonantei in legislatie, in practica judiciara si in alte ramuri ale stiintei dreptului, anume: act administrativ si, respectiv, act de drept administrativ.


Fisiere in arhiva (7):

 • Executarea Actelor de Drept Administrativ
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • cap 4,5,6.doc
  • concluzii.doc
  • COPERTA.doc
  • cuprins.doc
  • LICENTA.doc
  • TITLU.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Santai Ioan, "Drept administrativ si stiinta administratiei", vol II, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2004
Alexandru Ioan, "Administratia publica - teorii, realitati, perspective", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002
Iorgovan Antonie, "Tratat de drept administrativ", vol II, Editura Albatros, Bucuresti, 2002
Vedinas Verginia, "Dreptul administrativ si al institutiilor politico- administrative, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!