Executarea Pedepsei Private de Libertate

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Pedeapsa intimideaza pretabilii (infractorii), izoleaza elementul de societate, este aducatoare de satisfactii pentru victima, fiind in acelasi timp si elementul de reeducare, paza si securizare a condamnatului detinut.
Pedeapsa privativa de libertate ridica multe probleme in executarea ei. in primul rand, prin natura sa, ea dureaza in timp, iar executarea va trebui observata, indrumata si supravegheata, in al doilea rand, executarea pedepsei inchisorii se face intr-un penitenciar, care este o institutie speciala si complexa. Institutia penitenciarului pune ea insasi multe probleme, incepand cu baza materiala (locuri si constructii speciale), continuand cu organizarea si structura ei specifica, cu probleme de paza si securitate, cu problema personalului si a specificului acestuia si terminand cu probleme ale activitatii si vietii de zi cu zi in penitenciar a celor detinuti, in al treilea rand, exista multe probleme personale si dificile, de sanatate, munca, trebuinte, ale celor ce executa pedeapsa in penitenciar .
Atunci cand abordam subiectul imaginii unei institutii, trebuie sa ne raportam la diferiti observatori, care pot avea puncte de vedere diametral opuse, in acest caz, daca vei intreba detinutii ce parere au despre institutia penitenciarului, s-ar putea sa raspunda ca nu acolo le este locul, ca le sunt incalcate drepturile, ca resocializarea si indreptarea lor puteau fi realizate in alt mod, care sa nu-i priveze de libertate, in schimb, daca vei intreba un observator rezonabil din societate, un cetatean onest, cinstit, acesta iti va raspunde ca isi doreste sa traiasca intr-o societate sigura si in care sa nu-i fie frica sa iasa pe strada sau sa plece de acasa, in acest sens, va aprecia ca penitenciarul are un rol determinant in societate, intrucat ii confera sentimentul de liniste ca infractorii sunt izolati de societate si ca vor raspunde pentru faptele lor. 
Problema care se ridica este urmatoarea - este intr-adevar penitenciarul o institutie care asigura doar privarea de libertate, sau si resocializarea infractorilor? Conform declaratiei unui detinut redata in cuprinsul unui studiu , ,,vad, cred, simtim nevoia ... lipsa educatorilor de reeducare, a persoanelor care sa se implice in reeducarea noastra... am fost pusi in celula ... suntem lasati sa putrezim ... depozitati ca un colet, ma intreb daca societatea doreste sa ne ofere posibilitatea de a ne reabilita, daca nu cumva scopul principal al societatii nu este decat sanctionarea si indepartarea noastra... ".
Un alt aspect important este acela ca, in multe parti ale lumii, aproximativ doua treimi din infractori recidiveaza in maxim doi ani dupa eliberare. Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii (SUA), care cheltuie 87 miliarde dolari pe an pentru sistemul penitenciar, fiind lider global in acest domeniu, este in mod constant preocupat de problema reintegrarii. Marea Britanic cheltuieste aproximativ 4,5 miliarde lire sterline anual pentru sistemul penitenciar si serviciile de probatiune fiind aproximativ in aceeasi situatie ca SUA .
La nivel european, penitenciarele se afla sub responsabilitatea autoritatilor publice si sunt separate de armata, politie si cercetarea penala.
Normele europene privind penitenciarele, adoptate de Consiliul Europei in ianuarie 2006, cuprind orientari ample cu privire la functionarea penitenciarelor si la tratamentul detinutilor. Acestea vizeaza protejarea drepturilor fundamentale ale detinutilor intr-o maniera care sa fie consecventa cu scopul legitim pentru care acestia se afla in detentie si sa prevada ca aceste conditii trebuie sa faciliteze reintegrarea dupa eliberarea din inchisoare.
,,Univers" fascinant si revoltator in egala masura, penitenciarul este o lume in permanenta implozie psihologica, unde coordonatele de existenta sunt stresul, disperarea, neputinta, esecul, patologicul, crima. In aceasta lume atipica, principalii protagonisti sunt detinutii care ispasesc o pedeapsa privativa de libertate si personalul penitenciarului, ambele categorii fiind marcate de faptul ca traiesc intr-un univers al asteptarii, in care marele supliciu este timpul.
Penitenciarele asigura custodia persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea unor infractiuni. De asemenea, au responsabilitatea de a se asigura ca infractorii nu reprezinta o amenintare la adresa altor oameni, insa in acelasi timp vor trebuie sa incerce sa reabiliteze infractorii, astfel incat acestia sa se poata intoarce intr-o zi in societate, pentru a duce o viata productiva.
In acest scop, penitenciarele trebuie sa fie gestionate intr-un cadru etic, ghidat de standardele internationale elaborate pentru a proteja drepturile detinutilor si pentru a asigura ca tratamentul acestora isi propune sa faciliteze reintegrarea lor sociala, ca o prioritate. 
Conceptia moderna a serviciului penitenciar presupune faptul ca acesta asigura servicii sociale. Astfel, s-a subliniat transformarea care are drept consecinta pentru personalul de penitenciar, conceptia noua a sarcinii sale; din simpli gardieni au devenit membrii unui important serviciu social care solicita competenta, o pregatire adecvata si o colaborare armonioasa intre toti membrii sai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Executarea Pedepsei Private de Libertate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Ion, Oancea, Drept executional penal, Editura All Educational S.A., Bucuresti, 1998.
2. Cristian - Eduard Stefan, Etica si deontologie in sistemul penitenciar, Ed. Pro Universitatea Bucuresti, 2013.
3. Miele, Mihai Toan, Detinutii si relatiile in mediul carceral. Interviul - Studii de caz, Bucuresti, 2004.
4. Catalin Petrica Ardelean, Coordonate psihologice ale periculozitatii in mediul penitenciar (teza de doctorat). Universitatea Babes-Bolyai, Cluj- Napoca, 2010.
5. Ioan, Chis, Drept executional penal, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2013.
6. Ioan Liviu Taut, (coordonator); Draghici, Constantin Victor; Netedu, Andreea Florina; Iacob, Adrian, Teorie si tactica penitenciara (curs universitar), Editura Sitech, Craiova, 2012.
7. George Antoniu, Un nou pas spre calea reformei penale, in RDP nr. 3 7/2002.
8. Sergiu, Ciobanu, Personalitatea infractorului. Adaptarea procesului educativ in raport cu personalitatea acestuia, in Revista de Stiinta Penitenciara nr. 3-4 ( 30), 1997.
9. Toader Tudorel, Drept penal roman. Partea speciala, ed. a 3-a revizuita si actualizata, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2008.
10. Cristina Rotaru, Fundamentul pedepsei. Teorii moderne, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2006.
11. Speranta, Cehan, Motivatia conduitelor suicidare in penitenciar, studiu in cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor, 1995.
12. Al. Boroi, I. Rusu, Cooperarea judiciara internationala in materie penala, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008.
13. Petrache, Zidara, Drept penitenciar, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 200.
14. Vasile Dobrinoiu si colectiv, Drept penal. Partea generala, Ed. Atlas Lex, 2006.
15. P. Dobrica, Normalitate, conformare si Devianta sociala, in Vlasceanu, L. (coord.) Sociologie, Iasi, Ed.Polirom, 2011.
16. Ioan Chis, Raportul Directiei Generale a Penitenciarelor pentru anul 1996, in Revista de Stiinta Penitenciara nr. 1/1996.
17. Ioan, Chis, Pedepsele penale necarcerale ale secolului XXI, Editura Wolters Kluvver, Romania, 2009.
18. Ilie Pascu, Vasile Dobrinoiu, Traian Dima, Mihai Adrian Hotea, Costica Paun, Ioan 
19. Mirela Chis, Gorunescu, Maxim Dobrinoiu, Noul Cod penal comentat, vol. I, Partea generala, Ed. Universul Juridic, 2012.
20. Constantin Diaconu, Drept penitenciar, Ed. M. Dutescu, Craiova, 2001.
21. Ana Balan, Stanisor, Emilian si Minca, Marinela, Penologie, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2002.
22. Alexandru Boroi, , Drept penal si drept procesual penal, Editura C.H. BECK , Bucuresti, 2008.
23. Costica Bulai, Bogdan Nicolae Bulai, Manual de drept penal, partea generala, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2007.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!