Expertiza Criminalistica a Vocii si a Vorbirii

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. Expertizele-mijloace de proba 
1. Notiunea de expertiza pag.5
2. Clasificarea expertizelor pag.8
3. Organizarea efectuarii expertizei pag.9
4. Dispunerea efectuarii expertizei pag.10 5.Identificarea prin constatarea tehnico - stiintifica si expertiza criminalistica pag.10
6.Consideratii generale privind expertiza criminalistica a vocii si vorbirii pag.11 
7.Consideratii privind expertiza criminialistica in literatura de specialitate pag.14 8.Metoda obiectiva pag.15 9.Identificarea persoanelor dupa voce si vorbire - consideratii generale pag.16
CAPITOLUL II. Aparatul fonorespirator si rolul sau in individualizarea vorbitorului 
Notiuni privind anatomia, fiziologia si fiziopatologia aparatului
fonorespirator pag.18 
1.Stabilirea apartenentei la gen a vorbitorului pag. 19
2.Elementele anatomo-fiziologice si fiziopatologice pag.19
3.Consideratii privind formarea particularitatilor acustice ale vocalelor si consoanelor limbii romane pag. 22 CAPITOLUL Metoda de expertiza criminalistica a vocii si a vorbirii in limba romana
1. Procedee specifice metodei romanesti de expertiza criminalistica a vocii si vorbirii pag.28 2.Procedee de expertiza pentru stabilirea autenticitatii fonogramei in
litigiu pag. 29
3.Proceduri de expertiza pentru stabilirea apartenentei la gen a persoanei pag.30
3.1 Stabilirea la gen a persoanei cu ajutorul vocii pag.31
3.2 Stabilirea la gen a persoanei cu ajutorul vorbirii pag.32
3.3 Stabilirea cu aproximatie a varstei in cadrul genului pag.32 
3.4 Etapele procesului de identificare pag.34 
3.5 Caracteristicile generale si individuale ale vocii si vorbirii pag.36
3.6 Caracteristicile generale ale vorbirii pag.39
3.7 Caracteristicile generale ale vocii pag.39
3.8 Cercetari experimentale pag.41
3.9 Aspecte din practica judiciara pag.43 
4.Procedeul de expertiza pentru stabilirea deghizarii de voce si vorbirii pag.44 
4.1 Examinarea vocii deghizate prin interpunerea unui obstacol intre
aparatul fonator si microfon pag.44 
4.2 Examinarea vocii deghizate prin obturarea cavitatii nazale pag.45
4.3 Examinarea vocii deghizate prin modificarea tonalitatii pag.45
4.4 Examinarea vocii deghizate prin modificarea duratei si a
intonatiei pag.47
4.5 Examinarea vocii deghizate prin vorbirea in soapta pag.47
5.Procedeul de expertiza pentru stabilirea imitarii de voce si vorbire pag.49 6. Prelevarea modelelor de voce si vorbire pentru comparatie pag.51
6.1 Imprimarea textului corespunzator celui in litigiu pag.52
6.2 Folosirea acelorasi mijloace de imprimare pag.53 
6.3 Imprimarea conditiilor de voce in aceleasi conditii pag.57 
6.4 Imprimarea modelului de voce cu respectarea aceluiasi mod de
pronuntare ca si in fonograma in litigiu pag.60 CAPITOLUL IV
1.Natura juridica, esenta si obiectivele pag.64 
2.Concept,functiune,importanta pag.66 
3.Dispunerea si efectuarea expertizei pag.66
4.Valoarea probanta a expertizei criminalistice a vocii si
vorbirii pag.73
5. Aprecierea raportului de expertiza pag.76
6. Cadrul extrajudiciar al vocii si vorbirii pag.77
Concluzii pag.78
BIBLIOGRAFIE pag.80


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Expertizele-mijloace de proba 
Literatura de specialitate prezinta un caz semnificativ , care demonstreaza cat de personala este vocea si vorbirea.In perioada 1754-1780 JHON FIELDING a reusit sa recunoasca peste 3000 de persoane dupa vocile lor 
Pana nu demult aceast adevar stiintific nu a fost studiat dar acum se pune problema identificarii persoanelor dupa voce si vorbire , in scop criminalistic , prin folosirea unor metode subiective si obiective.
1. NOTIUNEA DE EXPERTIZA
DEFINITIE:
Codul de procedura penala si codul de procedura civila nu dau o definitie a expertizei. In aceasta situatie ,apelam la modul in care aceasta este definita in dictionare.
Dictionarul enciclopedic al limbii romane referindu-se la expertiza arata ca expertiza este :
a) "mijloc de proba constand in parerea sau constatarea unor persoane care au cunostinte de specialitate in chestiuni de fapt ce se cer a fi lamurite in fata organelor de urmarire penala sau de jurisdictie."
b) " lucrare efectuata de experti ".
Acelasi dictionar arata ca termenul provine din latinescul "expertus" , de la "experior" - " incerc, dovedesc ".
Dictionarul de neologisme al limbii romane arata ca expertiza este "cercetarea inteprinsa de un expert cu privire la o situatie , la o problema etc; raport al unui expert". 
Acelasi dictionar arata ca termenul expertiza provine din termenul francez "expertise", iar expert inseamna "specialist renumit intr-un anumit domeniu", "persoana numita din oficiu de tribunal pentru a-si da avizul intr-o anumita chestiune de competenta sa". 
In practica urmaririi penale, expertizele pot fi efectuate pentru elucidarea unor probleme variate sub aspectul naturii stiintifice criminalistice (expertiza scrisului si a documentelor, expertiza monedelor, bancnotelor, expertiza vocii si vorbirii etc). Importanta expertizei ca procedeu probator utilizat pentru obtinerea datelor ce se pot descoperi doar prin cercetari stiintifice desfasurate in domeniul de interes a fost evidentiata de literatura criminalistica. 
Expertiza ca procedeu probator este utila pentru a stabilii daca anumite inscrisuri sau obiecte contin date susceptibile de a servi ca proba Astfel expertiza poate solutiona contradictiile existente intre mijloacele de proba.
In munca de urmarire penala,pentru rezolvarea unor probleme , deseori necesita cunostinte speciale, din cele mai diferite domenii de activitate.In asemenea situatii, organul judiciar dispune efectuarea expertizei.
Expertiza nu se dispune pentru rezolvarea unor probleme de natura juridica, ci numai in vederea obtinerii unor solutii stiintifice din alte domenii de activitate. 
Expertiza se dispune si atunci cand organul judiciar are suficiente cunostinte in domeniul respectiv , daca chestiunile ridicate sunt de alta specialitate decat cea juridica. 
In concluzie ,expertiza criminalistica este definita in literatura de specialitate ca fiind :"o activitate de cercetare stiintifica desfasurata la cererea organelor judiciare, de persoane avand cunostinte de specialitate "asupra persoanelor , obiectelor sau urmelor in vederea clarificarii unor fapte sau imprejurari pentru indentificarea obiectelor creatoare de urme. " 
Expertiza criminalistica este cunoscuta in literatura ca fiind:"expertiza de identificare judiciara" si constituind un mijloc de proba valoros , expertiza criminalistica are activitatea de cercetare stiintifica a urmelor si a altor mijloace materiale de proba in scopul identificarii persoanelor ,animalelor, plantelor, obiectelor, substantelor,al determinarii anumitor insusiri ori schimbari intervenite in continutul, structura sau forma lor.
Expertiza poate fi dispusa din oficiu , sau la cerere , atunci cand ,pentru lamurirea unor fapte penale sunt necesare cunostintele, opiniile unor experti conform art 119.C. proc.pen. in ipoteza savarsirii unor fapte , sau cand exista indoieli cu privire la starea psihica a invinuitului sau inculpatului.
Cu privire la efectuarea unei expertize criminalistice numai dupa inceperea urmaririi penale si efectuarea ei pot participa si expertii numiti la cererea partilor.Cu privire la efectuarea unei expertize criminalistice numai dupa punerea in miscare a actiunii penale , consideram cel putin discutabila aceasta problema deoarece , chiar in faza anterioara punerii in miscare a actiunii penale, intr-o cauza de fals , cand se pune problema stabilirii din mai multi invinuiti autorul vocalic al frazelor in litigiu, este oare posibil sa se recurga doar la o constatare criminalistica tehnico-stiintifica, dat fiind gradul superior de profunzime stiintifica al expertizelor.
Opinam deci ca date fiind situatiile practice ivite in cercetarea cauzelor penale concrete ar trebui revizuita aceasta reglementare 
Faptul ca intre cele doua mijloace de proba exista asemanari , nu conduce la concluzia ca una ar putea inlocui pe cealalta Asa cum eronat, dar foarte des procedeaza unii specialisti de la serviciile criminalistice ale politiei , constatarile tehnico-stiintifice sunt denumite si expertize criminalistice , iar specialistul semneaza ca "expert".
Asa cum aprecia si prof. Emilian Stancu " daca , pentru sublinierea calitatii stiintifice a examinarii se da o alta denumire , atunci se impune sa fie avute in vedere toate elementele care decurg din aceasta modificare , cum ar fi , de pilda, acceptarea unui expert solicitat de parti De aceea , constatarile stiintifico-tehnice efectuate de catre experti ai organelor de cercetare penala nu pot fi incluse in categoria expertizelor criminalistice , in acceptiunea lor procesuala." 
Astfel expertiza este o cercetare ce consta in operatii specifice, efectuate de un expert, pe baza cunostintelor sale de specialitate, si a aparaturii corespunzatoare, in urma carora ajunge la concluzii cu privire la chestiunea ce trebuie lamurita Concluziile sunt probe iar raportul de expertiza in care se cuprind constituie mijloace de proba.
Introducerea prevederilor O.G.75/2000 care ofera partilor posibilitatea de a avea un expert consultant alaturi de un expert oficial, care sa le reprezinte in faza de efectuare a expertizei , este un pas inainte, depinzand doar de calitatea pregatirii si probitatea profesionala a acestora, modul in care se manifesta activ Desi modul in care este reglementata participarea expertilor consultanti la realizarea expertizei este oarecum restrans, instaland mai degraba un sistem de expertize supravegheate decat expertize contradictorii.
2. CLASIFICAREA EXPERTIZELOR CRIMINALISTICE 
Obiectul expertizei se desprinde din dispozitia art.l16 C.proc.pen. in care
se prevede ca aceasta se dispune "cand pentru lamurirea unor fapte sau
imprejurari ale cauzei ,in vederea adevarului sunt necesare cunostintele
unui expert ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Criminalistica a Vocii si a Vorbirii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!