Explorarea Personalitatii la Varsta a treia

Extras din licenta Cum descarc?

Literatura de specialitate arata ca marea majoritate a modelelor 
observabile de adaptare la mediu sunt destul de stabile, constante si independente de varsta. Cu toate acestea pe masura avansarii in varsta, schimbarile in starea sanatatii, schimbarile de roluri si statute sociale, precipita in mod considerabil modificarea in timp a mecanismelor de adaptare ale oamenilor. Putem spune ca exista atat constanta cat si schimbarea personalitatii pe durata ciclului vietii.(Cox 1993) 
Marjorie Lowenthal (1975) caracterizeaza, in urma unui experiment efectuat pe reprezentantii a trei grupe de varsta diferite, etapele primare ale ciclului de viata ca expansive si cu mari asteptari de realizari. 
Persoanele de varsta mijlocie si persoanele varstnice, apar prin contrast, ca mult mai autolimitate si aparent mai preocupate de minimalizarea frustratiilor, prin a face fata problemelor vietii, decat prin a-si fixa obiective prea inalte. 
Studiile care au incercat sa determine schimbari precise ale personalitatii care apar la oamenii in varsta au fost oarecum neconcludente (Cox): unele rezultate obtinute indica o schimbare considerabila a personalitatii, in anii tarzii ai vietii, altele nu au gasit insa schimbari semnificative. 

Riley, Foner si asociatii (1968) au analizat mai multe studii referitoare la schimbarea personalitatii la persoane mai in varsta si au ajuns la concluzia ca acestia sunt mai rigizi, adaptandu-se mai putin la nou fata de tineri. Ca atitudine, varstnicii au evidentiat un mare grad de dogmatism, o mai mare intoleranta fata de ambiguitate dovedindu-se mai putin grijulii fata de presiunea sociala exercitata asupra lor pentru a se conforma. Mai mult ei s-au aratat mai pasivi, mai conformisti, si mai preocupati de propriile emotii si de propria persoana. 
Bernice Neugarten, Robert Havighurst, si Sheldon Tobin (1968 ) arata ca subiectii batrani adopta mai frecvent un stil pasiv in adaptarea la mediu, comparativ cu stilul de infruntare evidentiat la subiectii tineri.
Una din cele mai importamte contributii experimentale la studiul personalitatii adultului si varstnicului au avut-o reprezentantii Scolii de la Chicago (Neugarten, Maddox si Thomae) (Muller). Principalele aspecte studiate de acestia, sunt legate de evolutia personalitatii in procesul de imbatranire: astfel atunci cand se discuta evolutia persoanalitatii in procesul de imbatranire, se are in vedere mai ales evolutia "personalitatii sociale/ comportamentului manifest". In acest domeniu, cercetarile indica mai degraba o continuitate comportamentala de-a lungul procesului de imbatrinire. Autorii se pronunta in legatura cu existenta unei continuitati in stilul de viata al varstnicilor: in ceea ce priveste "personalitatea sociala/comportamentul manifest" al varstnicului, nu par a se inregistra modificari majore inainte de 60 ani . 

Dimensiunile mai "profunde" ale personalitatii, se caracterizeaza mai ales prin discontinuitate, prin modificari mai mult sau mai putin pronuntate, mai timpurii sau mai tarzii, ale diferitelor trasaturi in functie de varsta (R.C.Muller):


Fisiere in arhiva (1):

  • Explorarea Personalitatii la Varsta a treia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!