Extradarea Modalitate de Asistenta Juridica Internationala in Materie Penala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. EXTRADAREA, MODALITATE DE ASISTENTA JURIDICA INTERNATIONALA IN MATERIE PENALA 6
1.1. Conceptul de extradare 6
1.2. Natura juridica a extradarii 9
2. CONDITIILE EXTRADARII 16
2.1. Conditiile de fond ale extradarii 16
2.2. Conditiile de forma ale extradarii 29
3. PROCEDURA EXTRADARII 33
3.1. Generalitati 33
3.2. Competenta autoritatilor judiciare in procedura extradarii 37
3.3. Arestarea provizorie in vederea extradarii 40
INCHEIERE 47
BIBLIOGRAFIE 48


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate.
Tinand cont de noile realitati ale vietii universale, noutatile politice, sociale si internationale petrecute dupa anul 1989, integrarea Romaniei in concernul european de valori si cresterea fenomenului infractional au impus ca si tara noastra sa devina parte la conventiile multilaterale din domeniul penal, instante juridice internationale moderne si flexibile, care alaturi de intelegerile bilaterale incheiate cu peste 40 de state, raspund, in mare parte, cerintelor cooperarii internationale adecvate in lupta impotriva fenomenului criminal.
Comunitatea mondiala a ajuns intr-un stadiu al evolutiei, in care dezvoltarea si siguranta existentei umane nu mai pot fi tratate unilateral. Transformarile revolutionare care au avut loc in lume in ultimul secol au condus la crearea unei noi ordini de drept si le apartin unor noi forme de cooperare, pe fondul intensificarii dialogului politic pentru mentinerea pacii, promovarea drepturilor omului, democratiei si statului de drept. Tema ramane actuala si din motivul ca un sir de probleme ce tin de ea nu si-au gasit o tratare clara si detaliata nici in teorie, nici in practica, deoarece criminalitatea internationala depaseste capacitatea de reactie a statelor luate izolat si nu poate fi combatuta in mod eficient decat prin unirea eforturilor tuturor tarilor, datorita diversificarii si amplorii sale, ariei de raspandire si caracterului organizat.
Actualitatea acestei investigatii mai rezida si din obiectivul cercetarii, constituit din elucidarea corelatiei dintre dreptul international penal si dreptul penal national privitor la normele juridice ce reglementeaza institutia extradarii, cooperarea statelor, combaterea criminalitatii internationale, ca urmare a cresterii fara precedent a acestui fenomen si a amenintarii reprezentate de crima organizata, ca norme juridice stabilite de dreptul international penal si acceptate. Prezenta lucrare, incearca sa raspunda unor cerinte de ordin tactic si practic cu referinte bibliografice vaste, necesare perfectionarii cunostintelor in domeniu, atat de catre institutiile abilitate sa lupte impotriva criminalitatii organizate prin mijloace specifice interne si internationale cat si de catre societatea civila. Decizia - cadru a Consiliului Uniunii Europene din 13.06.2002, privind mandatul de arestare european si procedurile de predare intre statele membre reprezinta o decizie juridica executorie in Uniunea Europeana, emisa de un stat membru si executata in alt stat membru, pe baza principiului, recunoasterii reciproce, in lupta combaterii crimei organizate, constituind un prim salt calitativ in procesul de aderare in Spatiul Schengen, in concordanta cu natura relatiilor stabilite de entitatile statale din acest spatiu.
Scopul si obiectivele tezei.
Cercetarea conceptului de extradare a fost determinata de faptul ca extradarea este considerata ca fiind expresia cea mai veche si totodata cea mai vie a asistentei juridice internationale in materie penala si un instrument eficient de aplicarea legii penale a fiecarui stat in vederea administrarii in cele mai bune conditii a justitiei proprii. Functionand direct in interesul statului care o solicita, extradarea este o institutie de drept penal care indirect raspunde si intereselor comune ale tuturor statelor, de asigurare a ordinii de drept pe plan international.
Cele patru principii care guverneaza aplicarea legii penale in spatiu, principiul teritorialitatii, personalitatii, realitatii si universalitatii, rezolva in general problemele care apar la impactul dintre legea penala si teritoriul pe care se exercita puterea lor de incidenta. Aria tot mai larga, complexitatea si continua diversificare a formelor de manifestare a crimei organizate, a traficului ilicit de narcotice si substante psihotrope, de persoane, in special de femei si copii, traficul international de arme, materiale nucleare si componente explozive, a pirateriei informatice, bruiajul cibernetic etc., a determinat intensificarea actiunilor de cooperare internationala intre state, in privinta identificarii autorilor in vederea extradarii si antrenarea raspunderii penale a acestora.
In aceasta privinta, nu este insa o rezolvare completa, intrucat chiar si atunci cand normele dreptului penal si principiile legii penale permit urmarirea infractiunilor comise in tara sau in strainatate, in lipsa faptuitorului, ori a identificarii, prinderii si predarii lui, urmarirea penala sau procesul penal vor produce doar consecinte teoretice in situatia juridica acestuia, nerealizandu-se scopul procesului penal, respectiv tragerea la raspundere penala a persoanei vinovate, situatie care in concret ar echivala cu impunitatea. Aceasta cerinta se realizeaza de cate ori infractorul este judecat si pedepsit de statul a carui lege cere, extradarea este institutia de drept care ofera statelor posibilitatea de a realiza aceasta cerinta, constituind o dovada de solidaritate internationala, solidaritate concretizata in acceptarea de catre fiecare stat a obligatiei de a preda pe infractori justitiei statului a carei ordine publica a fost tulburata 
Metodologia cercetarii.
La elaborarea lucrarii de fata s-a pornit de la premisa ca procesul de democratizare si procesul tehnico - stiintific au avut consecinte benefice, facilitand miscarea persoanelor si a marfurilor dar si un impact negativ, deschizand noi posibilitati pentru infractori. Acestia profitand de situatia economica tot mai deficitara, in care inflatia a inregistrat salturi extraordinare, iar piata neagra si-a intins tentaculele asupra intregii vieti economico-sociale, s-au organizat in grupari mai bine dotate decat institutiile de ordine publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extradarea Modalitate de Asistenta Juridica Internationala in Materie Penala.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Constitutia Romaniei din 1991 cu modificari. http://www.cdep.ro/pls/legis.
Codul de Procedura Penala al Romaniei. In: Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 133 din 30 aprilie 1997, actualizat la data 20.01.2010.
http://www.just.ro/.../Coduri/coduri.../Proiectul%20Legii%20privind%20Codul...?
Codul Penal Roman al Romaniei. In: Monitorul Oficial al Romaniei, nr.65 din 16.04.1997, actualizat la data de 20.01.2010.
http://www.just.ro/.../Coduri/coduri.../Proiectul%20Legii%20privind%20Codul...?
Conventia Europeana de extradare din 13.12. 1957, Paris. Conventia europeana de extradare, intocmita la Paris la 31 decembrie 1957 (in vigoare pentru Republica Moldova de la 31.12.1997) http://lex.justice.md.
Conventia europeana de extradare. Protocolul aditional la Conventia europeana de extradare. http://lex.justice.md.
Conventia europeana de extradare. Protocolul II aditional la Conventia europeana de extradare. http://lex.justice.md.
Conventia privind statutul refugiatilor, incheiata la Geneva la 28.07.1951, la care Romania a aderat prin lg. 46/1991. http://www.hotararicedo.ro/.../CONVENTIA%20PRI...?
Ordonanta Guvernului privind statutul si regimul refugiatilor din Romania, nr. 102 din 31.08.2000. In: Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1136 din 01.12.2004. http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_1515/Ordonanta/privind/statutul/si/regimul/refugiatilor.html#axzz2VWn5I67Y
Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind extradarea, nr. 194 din 12.12.2002. In: Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 136 din 15.12.2004.
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_1515/Ordonanta/privind/statutul/si/regimul/refugiatilor.html#axzz2VWn5I67Y


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!