Fabricarea uleiului alimentar in cadrul SC Expur SA

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Despre uleiul alimentar 
1.1. Cele mai vechi dovezi ale folosirii uleiului alimentar 4 
1.2. Uleiurile vegetale si importanta lor 4
1.3. Uleiul de floarea soarelui 6 
2. Descrierea societatii 
2.1. Prezentare SC EXPUR SA 8
2.2. Amplasare 9
2.3. Activitatea organizatorica a Expur SA 10
2.4. Resurse si baza materiala 11
2.4.1. Materii prime si materiale auxiliare 14
2.4.2. Depozitarea semintelor oleaginoase 15
3. Sortimente de produse
3.1 Specificatiile produselor obtinute din seminte de floarea soarelui 18
3.2 Srotul pentru animale 19
3.3 Marcile comercializate de Expur SA 19
4. Descrierea procesului tehnologic
4.1. Schema procesului tehnologic de fabricare a uleiului de floarea-soarelui 23
4.2. Receptia si depozitarea semintelor 24
4.3. Prepararea semintelor oleaginoase 24 
4.4. Extractia 30
4.5. Purificarea uleiului brut 32
4.6. Rafinarea 33
4.7. Imbutelierea uleiului rafinat 36
4.8. Procesul tehnologic de obtinere a biodieselului 36
5. Cadrul de cheltuieli si venituri al Expur SA
5.1. Indicatori economici 37
5.2. Achizitia materiei prime 39
6. Piata de desfacere 40
7. Concluzii 41
8. Bibliografie 42


Extras din licenta Cum descarc?

1.Despre uleiul alimentar
1.1 Cele mai vechi dovezi ale folosirii uleiului alimentar
In luna ianuarie a anului 2006 un grup de muncitori din sud-estul statului nord-american Indiana ce lucrau la constructia unei rampe pentru ambarcatiuni au dezgropat o ,,bucatarie" rudimentara, veche de aproximativ 4000 de ani, ce ar fi putut fi folosita de catre triburile antice din America de Nord pentru prepararea proviziilor de iarna .
Bob McCullough, liderul echipei de arheologi care a cercetat situl, a fost de parere ca zona de sezut a fost cel mai probabil folosita de un trib nomadic de vanatori-culegatori. Aceasta a observat ceea ce pareau a fi nuci din specia Carya tomentosa, zdrobite cu bucati plate de roca, iar dupa aceea erau fierte pe foc si extrageau uleiurile grase. Triburile adesea obisnuiau sa conserve uleiuri obtinute din nuci spre a fi folosite in iernile grele.
Zona de gatit a fost atat de bine conservata datorita multiplelor straturi de mal cauzate de inundatii de teren. In zona s-au descoperit si artefacte din roca folosite drept unelte pentru spargerea si macinarea nucilor.
1.2 Uleiurile vegetale si importanta lor
Uleiurile vegetale sunt trigliceride extrase din plante. Uleiurile vegetale sunt folosite in industria alimentara, fie ca hrana sau drept suplimente. Termenul ulei vegetal poate fi definit restrans ca substanta vegetala lichida la temperatura camerei sau ca ca starea unei substante vegetala la o temperatura data .
Materii prime uleioase
Numarul materiilor prime uleioase este foarte mare si variat. Din peste 100 de plante uleioase, in prezent pe piata mondiala se folosesc circa 40 ce apartin la 11 familii botanice.
Dupa provenienta lor, materiile prime uleioase se grupeaza in:
o Seminte de plantelor uleioase cultivate ce cuprind: floarea soarelui, soia, in, ricin, rapita, arahide, susan, mustar, mac, sofranel, perila.
o Seminte de plante textile- uleioase (mixte) grupa in care incadram bumbacul, canepa, inul de fuior.
o Seminte de plantelor neuleioase, necultivate sau asa zisele buruieni uleioase in care incadreaza: rapita salbatica, pristolnicul.
o Fructe uleioase ale arborilor cultivati: maslin, cocos, palmier, nuc, cacao, migdal si altii.
o Fructe uleioase ale arborilor necultivati: jir, brad, molid, pin, casten.
o Subproduse si deseuri oleaginoase: seminte de tutun, tomate, ardei, struguri, dovleac, germeni de porumb si grau, tarate de orez, samburi de cirese, visine, prune, deseuri uleioase de la industria volatila.
De ce este important sa consumam uleiuri?
Uleiurile nu sunt un grup de alimente, dar ele ofera substante nutritive esentiale si, prin urmare, sunt incluse in recomandarile a numeroase organizatii. De retinut ca sunt recomandate doar cantitati mici de uleiuri. Multe dintre grasimile pe care le consumam ar trebui sa fie polinesaturate sau mononesaturate. Uleiurile sunt importante surse pentru ambele .
Uleiurile obtinute prin presare, la rece, fara ridicarea temperaturii, sunt cele mai sanatoase. Uleiurile presate la rece sunt instabile (in contact cu aerul, precum si la ridicarea temperaturii, se oxideaza si rancezesc repede) si prezinta de multe ori depuneri care rezulta din precipitarea sarurilor si a proteinelor. Aceste depuneri ale uleiurilor presate la rece nu reprezinta un defect al produsului. Uleiurile presate la rece, prin instabilitatea lor, nu se pot pastra decat cateva saptamani dupa producere si numai inchise ermetic si la intuneric. Ele nu se utilizeaza incalzite.
Uleiul optim trebuie sa aiba un continut echilibrat de Omega 3 si Omega 6(o parte Omega 3 si patru parti de Omega 6). Omega 3 are efect antiinflamator si previne bolile de inima iar Omega 6 mentine echilibrul hidric al pielii si reduce nivelul de colesterol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fabricarea uleiului alimentar in cadrul SC Expur SA.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.stonepages.com;
2. Parwez Saroj. The Pearson Guide to the B.Sc. (Nursing) Entrance Examination. Pearson Education India. p. 109;
3. Robin Dand (1999). The International Cocoa Trade. Woodhead Publishing. p. 169;
4. http://www.choosemyplate.gov;
5. Richard D. O'Brien, Fats and Oils: Formulating and Processing for Applications, Third Edition, p. 28; 
6. British Pharmacopoeia Commission. "Ph Eur monograph 1371". British Pharmacopoeia 2005. Norwich, England: The Stationery Office;
7. Studiu Potentialul de Export al Romaniei: Uleiuri vegetale, Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine;
8. Chu, Michael (2004-06-10). "Smoke Points of Various Fats - Kitchen Notes". Cooking For Engineers. Retrieved 2013-02-07;
9. http://www.factfish.com;
10. http://multilingual.bionetsyst.com/images/docs/9966193561335502696.pdf;
11. Maria Cartas, Evolutie si tendinte pe piata produselor oleaginoase, p. 54;
12. maps.google.ro;
13. http://www.zf.ro;
14. http://www.silobagsinternational.com;
15. http://www.prive.fr;
16. http://www.bizlawyer.ro;
17. http://www.magazinulprogresiv.ro;
18. http://www.expur.ro;
19. http://www. desmetballestra.com.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!