Factori Psihologici care Modereaza Optimismul Comparativ in Perceptia Riscului de Imbolnavire

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Argument
I. PARTEA TEORETICA
Capitolul 1. Riscul si perceptia riscului
1.1. Riscul
1.1.1.Acceptiuni ale conceptului de riscp.5
1.1.2.Evaluarea riscului.p.7
1.2. Perceptia riscului
1.2.1.Definirea conceptuluip.8
1.2.2. Euristici cognitive implicate in perceptia riscului.p.11
Capitolul 2. Optimismul comparativ 
2.1. Delimitari conceptuale
2.1.1.Optimism dispozitionalp.17
2.1.2.Optimism nerealist.p.18
2.2. Optimismul comparativ
2.2.1.Definire si caracterizare.p.19
2.2.2. Modalitati de masurare a optimismului comparativ.p.21
2.2.3.Aspecte interindividuale si transculturale ale optimismului comparativ
2.2.4. Consecinte ale optimismului comparativp.23
Capitolul 3.Control si locul controlului
3.1.Conceptul psihologic de control
3.1.1.Perspective teoretice.p.25
3.1.2. Controlul perceput.p.26 
3.2.Locul controlului
3.2.1.Originea teoriei cu privire la locul controlului.p.30
3.2.2.Definirea conceptului.p.32
3.2.3.Locul controlului si sanatatea.p.34
Capitolul 4. Perceptia riscului de imbolnavire
4.1.Sanatate, boala si riscul de imbolnavire
4.1.1.Delimitari conceptualep.38
4.1.2. Teorii si modele ale adoptarii conduitelor salutogenetice.p.39
4.2.Optimismul comparativ in perceptia riscului de imbolnavirep.42
4.3.Premise teoretice ale prezentului studiup.45
II. PARTEA PRACTICA
Capitolul 5. Prezentarea cercetarii
5.1.Obiectivele si ipotezele cercetarii
5.1.1. Obiectivul cercetarii.p.49
5.1.2. Ipotezele cercetariip.49
5.2.Variabilele cercetarii si design-ul experimental
5.2.1. Variabile dependentep.50
5.2.2 Variabile independente.p.51
5.2.3 Design experimental.p.51
5.3. Metoda de cercetare
5.3.1. Materiale folosite.p.51
5.3.2. Lotul de subiecti si desfasurarea cercetariip.53
Capitolul 6. Prezentarea si interpretarea rezultatelor.p.54
Capitolul 7. Concluzii si premise ale cercetarilor viitoare.p.79
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Argument
Astrologii si oamenii de stiinta incearca sa indeplineasca o dorinta declarata a oamenilor de a-si cunoaste viitorul. Ei ar dori sa afle daca vor avea noroc in dragoste, daca vor trai mult, daca vor castiga la loto si de asemenea despre riscurile pe care le implica viitorul: de imbolnavire, de accidente, de esec, etc.
Oamenii nu sunt interesati numai de cum le va fi viitorul intr-o maniera absoluta. Ei sunt interesati de cum va fi acesta in comparatie cu al altor oameni si pe buna dreptate: intr-o varietate de domenii, competitii sportive, admiterea la diverse scoli, promovari la locul de munca, succesul si insuccesul sunt definite prin maniera in care oamenii se ridica la nivelul celorlalti, pentru ca acestia ofera un standard de comparatie. Desigur viitorul ramane o necunoscuta si, in lipsa unui glob de cristal, oamenii trebuie sa se bazeze pe cunostintele pe care le au despre ei insisi si despre altii pentru a-l anticipa.
Psihologii au remarcat insa, ca oamenii inclina balanta, distorsioneaza judecatile in favoarea lor, prezicand ca viitorul lor va fi mai bun decat al celorlalti, fenomen denumit optimism comparativ. 
Desi Taylor si Brown (1988) sustin ca iluziile pozitive, in care includ si optimismul comparativ, sunt benefice pentru starea de bine a individului si sunt o conditie a sanatatii mentale a oamenilor, acest lucru pare sa fie valabil doar in cazul evenimentelor pozitive. In situatia in care oamenii au credinta ca lor nu li se vor intampla lucruri negative, atunci exista pericolul ca ei sa se angajeze in comportamente periculoase sau sa nu-si ia masuri de protectie, toate acestea avand consecinte grave asupra sigurantei si sanatatii lor.
Modelele care incearca sa determine care sunt conditiile adoptarii comportamentelor de preventie pun accentul tocmai pe faptul ca vulnerabilitatea perceputa si severitatea riscului personal determina adoptarea comportamentelor de preventie. Acest lucru pleaca de la premisa ca perceptia riscului este realizata cu acuratete, fapt contrazis de foarte multe studii. De aceea este necesara o intelegere mai precisa a erorilor implicate in perceptia riscului si a cauzelor optimismului comparativ care, mai ales in legatura cu riscurile pentru starea de sanatate, poate fi costisitor prin efectele neglijarii conduitelor elementare pentru promovarea si mentinerea sanatatii.
I. PARTEA TEORETICA
Capitolul 1. Riscul si perceptia riscului
1.1. Riscul
1.1.1. Acceptiuni ale conceptului de risc
Termenul de risc este unul foarte raspandit in limbajul comun, dar si in diverse domenii, ca de exemplu in economie, statistica, sociologie sau psihologie, fiind utilizat uneori cu acceptiuni diferite. El a aparut potrivit sociologilor Ewald (1991) si Luhman (1993) , in epoca medievala, desemnand pericolele potentiale intalnite de marinari in timpul calatoriilor pe mare, oferind astfel posibilitatea calcularii probabilitatilor de aparitie a unor dezastre care ar fi condus la scufundarea navelor. Riscul este privit astfel ca o expresie a probabilitatii unor evenimente sau situatii, de obicei negative.
Daca la inceput se considera ca fiind impredictibil, odata cu dezvoltarea statisticii si cu aparitia teoriei probabilitatilor, riscul a devenit un concept stiintific, masurabil. Astfel, in economie, riscul este definit ca fiind probabilitatea de aparitie a unui eveniment, a unui pericol sau a unei amenintari care poate influenta intr-un mod nedorit o anumita activitate(Pop, 2003, p.1), managementul riscului care implica identificarea, reducerea controlul si eliminarea riscurilor, fiind un aspect important al vietii economice de care trebuie sa tina cont orice organizatie. 
Utilizarea termenului in limbajul cotidian s-a abatut insa foarte mult de la definitiile oferite de economisti, matematicieni si statisticieni. In sens general, riscul reprezinta posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba (DEX), fiind un pericol probabil, posibil. Folosirea termenului este uneori inconsistenta in limbajul comun, el referindu-se fie la o activitate aventuroasa(bungee jumping-ul prezinta un risc serios), la o consecinta (riscul de a depasi viteza regulamentara este de a primi o amenda) sau la o probabilitate (care este riscul anual de deces la varsta de 80 de ani?). Daca se iau in considerare urmatoarele situatii, care implica un anumit grad de risc: o investitie, lansarea unei rachete, solicitarea unei mariri de salariu, un zbor cu avionul, o definitie generala a riscului ar trebui sa le includa pe toate. Desi par fara nici o legatura, ele au in comun faptul ca au consecinte importante pentru individ si ca urmarile sunt nesigure.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factori Psihologici care Modereaza Optimismul Comparativ in Perceptia Riscului de Imbolnavire.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!