Falsul Monetar

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I. FENOMENUL DE FALSIFICARE A BANILOR: ISTORIE, ACTUALITATE SI PERSPECTIVE 8
I.1. Notiuni generale privind banii 8
I.2. Evolutia istorica fenomenului de falsificare a banilor 17
1.3. Reglementari nationale si internationale cu privire la falsul de moneda 25
CAPITOLUL II. FALSIFICAREA DE MONEDA -INFRACTIUNE ECONOMICA. 31
2.1 Consideratii privind falsificarea si contrafacerea 31
2.2. Analiza juridica a componentei de infractiune 35
2.3. Activitati de cercetare desfasurate pentru descoperirea falsului de bancnote 42
CAPITOLUL III. METODE DE PREVENIRE A FALSIFICARII DE BANCNOTE 58
3.1. Precedente legislative si elemente de drept comparat 58
3.2. Metode de identificarea a banilor fasi 65
CONCLUZII 80
BIBLIOGRAFIE 82
ANEXE 85


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Criminalitatea ca fenomen social, structura, cauzele si conditiile existentei ei sunt adecvate starii social-politice si economice a statului. Republica Moldova este inca in proces de construire a unui stat democratic bazat pe drept si de trecere la economia de piata. De regula, cind societatea e zguduita de mari reforme proprii etapelor de trecere, sau de crize politice, economice, se face simtita o inviorare in activitatea ilicita a lumii criminale, ce are drept consecinta cresterea criminalitatii. Aceasta situatie este caracteristica si pentru Republica Moldova. In activitatea complexa a organelor de drept ce are drept scop prevenirea si combaterea fenomenului infractional, descoperirea infractiunilor si identificarea infractorilor, se face tot mai simtita nevoia unor mijloace si metode mult mai perfectionate si eficiente.
Falsificarea de moneda a reprezentat mereu o ,,activitate'" atragatoare nu numai pentru particulari, ci si pentru guverne. Incepand cu practica initiala a acestora de a altera propria moneda, apoi falsificarea de monede pentru state vecine in Evul Mediu (cazurile prezentate anterior in care au fost implicati francezii, englezii, suedezii, polonezii, italienii etc.), cand se urmarea in special profitul de pe urma cetatenilor altor state (cel mai grav caz este cel al Imperiului Otoman, unde datorita coruptiei autoritatilor, aceste tentative reuseau relativ usor) si terminand cu falsificarea monedelor inamicilor, pentru subminarea economiei acestora, falsul a insotit indeaproape istoria monedei.
Cele mai mari falsuri, cu privire la calitate si cantitate, au fost facute de guverne. Au existat si particulari care au avut "succese" importante in acest domeniu, dar in general aceste falsuri au fost de mica amploare, comparativ cu cele ale statelor, lucru normal daca se tine cont de mijloacele care stateau la indemana statelor.
Falsificarea mijloacelor banesti reprezinta un gen de infractiune "latenta" si este caracteristica pentru tarile cu o piata economica slaba. Aparuta odata cu banii, falsificarea de monede este o maladie din aria inechitatii sociale si a violentei.
Fiind deosebit de nociva, falsificarea de moneda a fost intotdeauna sanctionata de lege. In lumea contemporana infractiunile legate de falsul mijloacelor banesti devin tot mai frecvente. Anual in circulatia financiara globala se introduc pana la un miliard de bancnote falsificate, iar din ele a zecea parte se scurge prin intermediul "filtrelor" bancare.
La 20 aprilie anul 1929, la Geneva, mai multe tari din lume au semnat Conventia privind urmarirea penala a falsului mijloacelor banesti. Ea determina introducerea in dreptul penal al tarilor aderate la Conventie a raspunderii penale pentru fabricarea si punerea in circulatie a bancnotelor false, utilizate oficial in calitate de mijloace banesti.
Problema falsificarii a fost si ramane o problema importanta care a luat amploare in conditiile societatii moderne, in care notiunea de act reprezinta orice inscris tiparit, dactilografiat, manuscris, desenat, imprimat in diverse moduri (xerox, laser, etc.) prin intermediul caruia se atesta o stare, identitate, profesie sau o valoare (cartile de credit, cartelele telefonice, documente bancare, vize turistice). 
Daca pana in 1990 modalitatile de falsificare constau doar in metode clasice (stergere mecanica sau chimica a inscrisurilor), dupa 1990, datorita conditiilor socio - economice (infiltrarea trusturilor crimei organizate) si a pozitiei geostrategice (tranzitarea tarii noastre de catre imigranti) a fost inregistrata o evolutie semnificativa a documentelor (documente bancare, acte de tranzit comunitar, carti de credit etc) si bancnotelor falsificate sau contrafacute care servesc acestor scopuri. 
In scopul relizarii unor copii cat mai fidele originalului, formele de contrafacere si falsificare sunt acum mult mai ingenioase datorita sistemelor avansate de care dispun infractorii (imprimante, scanere, programe computerizate performante). Din acest motiv, examinarea criminalistica a documentelor are un rol deosebit de important dar totodata anevoios, avand rolul de a depasi ingeniozitatea si tehnologia de ultima ora de care dispun falsificatorii pentru a identifica modul de realizare a falsurilor (stabilirea tipului suportului si a materialelor scripturale utilizate, modul de realizare). 
Obiectul de cercetare il constituie analiza comparativa a infractiunii de falsificare a banilor in legislatia nationala si internationala, precum si analiza juridico-penala a infractiunii de falsificare a banilor prevazuta in legislatia Republicii Moldova.
Scopul si obiectivele tezei. Scopul tezei de fata se exprima in analiza istorico- juridica a fenomenului de falsificare a banilor, in determinarea esentei juridice a infractiunilor legate de falsificare si punerea in circulatie a banilor falsi si a continutului lor juridico-penal.
Intru atingerea scopului preconizat, in calitate de finalitati immediate au fost stabilite urmatoarele sarcini:
o interpretarea termenilor de ,,fals", ,,bani" sau ,,moneda",
o determinarea aspectelor istorice cu privire la combaterea fenomenului de falsificare si contrafacere a banilor, luand in calcul faptul ca actele internationale lasa la discretia statelor-parti precizarea acestor notiuni;
o stabilirea modalitatilor de incadrare juridico- penala a infractiunilor de falsificare, contrafacere siplasare a banilor falsi;
o specificarea metodelor de realizare a a falsificarii si contrafacerii banilor;
o studiul comparativ al infractiunii de falsificare si plasare a banilor falsior, adica evidentierea particularitatilor juridico-penale ale acestei infractiuni prin prisma legislatiilor penale ale altor state, cu atat mai mult ca aceasta infractiune a fost preluata din alte sisteme de drept, in special din cel de common law; 
o studierea conceptiilor stiintifice ale doctrinarilor atat nationali, cat, indeosebi, ale celor straini; or, anume doctrina incearca sa elucideze unele probleme si sa sugereze solutii de rezolvare a acestora;


Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29.07.1994, in vigoare din 27.08.1994 //Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 1 din 12.08.1994
2. Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107-XV din 06.06.2002 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 82-86/661 din 22.06.2002 
3. Codul de executare al Republicii Moldova nr. 443-XV din 24.12.2004 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 34-35/112 din 03.03.2005
4. Codul penal al Republicii Moldova nr. 985-XV din 18.04.2002 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 128-129/1012 din 13.09.2002 
5. A. Barbaneagra, V. Berliba, C. Gurschi, V. Holban, T.Popovici, G. Ulianovschi, X. Ulianovschi, N. Ursu, Codul penal comentat si adnotat, Chisinau, Edit. Cartier juridic, 2005, p.79.
6. Comentariu CP al RM. Barbaneagra A. s.a. autori. Chisinau. Ed. Centrul de drept al avocatilor, 2003.
7. V. Dongoroz, in colab., ,,Noul Cod de procedura penala si Codul de procedura penala anterior - 
8. Emilian Stancu, ,,Criminalistica", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994.
9. Emilian Stancu, ,,Criminalistica", Vol. I, Editura Actami, Bucuresti, 1999.
10. Emilian Stancu, ,,Tratat de Criminalistica", Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2002.
11. Camil Suciu, "Criminalistica", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972.
12. Lucian Ionescu, ,,Expertiza criminalistica a scrisului", Editura Junimea, Iasi, 1973.
13. Dumitru Sandu, ,,Falsul in acte. Descoperire si combatere prin mijloace criminalistice", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1994.
14. Radu Constantin, Pompil Draghici, Mircea Ionita, ,,Expertizele - mijloc de proba in procesul penal", Editura Tehnica, Bucuresti,2000.
15. Fratila, Gh. Pasescu, ,,Expertiza criminalistica a semnaturii", Editura National, Bucuresti, 1997.
16. Ion Argeseanu, ,,Criminalistica si medicina legala in slujba justitiei", vol. I,. Editura Lumina Lex, 1996.
17. Lucian Ionescu, Dumitru Sandu, ,,Identificarea criminalistica", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1990.
18. S. A. Golunski, ,,Criminalistica", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1961.
19. I. Mircea, "Criminalistica", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1990.
20. Adrian Fratila, Andreea-Diana Vasilescu, ,,Concluzia raportului de expertiza criminalistica", Editura Continent XXI, Bucuresti, 2001.
21. Mircea Constantinescu, "Consideratii privind conceptul de identificare in expertiza criminalistica", editata de Ministerul Justitiei, Bucuresti, 1979.
22. Nicolae Dan, "Tratat practic de Criminalistica", vol.II, Ed. Ministerului de Interne, Bucuresti, 1979.
23. Vintila Dongoroz, Siegfried Kahane, George Antoniu, Costica Bulai, Nicoleta Iliescu, Rodica Mihaela Stanoiu - "Explicatii teoretice ale codului penal roman", Ed. Academiei, Bucuresti, 1975.
24. Vintila Dongoroz, Siegfried Kahane, George Antoniu, Costica Bulai, Nicoleta Iliescu, Rodica Mihaela Stanoiu - "Explicatii teoretice ale codului de procedura penala roman", Ed. Academiei, Bucuresti, 1975.
25. Nicolae Volonciu - "Tratat de drept procesual penal. Partea generala", Ed. Paideia, Bucuresti, 1999, vol. II. I. Neagu, ,,Tratat de procedura penala", Editura Pro, Bucuresti, 1997.
...


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!