Femeia in Moldova la Sfarsit de Secol XVIII Inceput de Secol XIX

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere - pg. 4
Cap. 1. Imaginea femeii in Moldova sec. XVIII - XIX
1.1. In textele interne (memorii, corespondente) 
1.2. In textele externe (calatori straini)
Cap. 2. Dragostea
2.1. Dragostea matrimoniala
2.2. Dragostea conjugala
2.3. Dragostea parentala 
Cap. 3. Sexualitatea
Cap. 4. Probleme legate de patrimoniu si dreptul femeii de proprietate
4.1. Zestrea
4.2. Pamant 
Cap. 5. Divortul
Cap. 6. Concluzii - pg. 
Anexe - pg. 
Bibliografie - pg.


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Prin lucrarea de fata am urmarit aprofundarea cunostintelor despre locul si rolul femeiei in Moldova secolului XVIII si inceputul secolului XIX, asa cum ne sunt aratate aceste pozitii, de catre marturiile ramase in scris, de la cei care au trait in acele vremuri.
Tarile Romane din afara arcului carpatic au cunoscut atat in secolul al XVIII-lea, cat si la inceputul secolului al XIX-lea, acea noua substanta a ierarhiei politice, care in constiinta romaneasca persista cu o conotatie negativa sub numele de regim fanariot. 
Caracterizat in primul rand prin faptul ca sultanul Imperiului Otoman detine dreptul de a numi domnitorii celor doua Principate romanesti, domnitori recrutati din randurile familiilor grecesti din mahalaua Fanar, am putea considera ca acest regim a favorizat si contactele, din ce in ce mai dese, cu Poarta, deci cu lumea orientala. 
Totodata, ne aflam in epoca in care casa de Habsburg, Rusia si Imperiul Otoman isi disputa interesele de hegemonie sau de control asupra unor anumite regiuni. Conflictele dintre aceste trei puteri au afectat si viata din spatiul romanesc, constituind totodata un catalizator al relatiilor comerciale sau diplomatice, secrete sau oficiale, cu adversarii otomanilor. 
Moldova si Tara Romaneasca, avand doar un rol secundar in jocurile politice din epoca si beneficiind de un statut de autonomie - ce-i drept, mai mult interna - in raport cu suzeranul lor (care le plasa in Casa Pacii), au constituit un teren favorabil deplasarilor de la si catre Istanbul.
Lucrarea este structurata in patru capitole si zece subcapitole asa cum se vede in cuprins, pe parcursul carora am incercat sa cunosc cateva dintre trasaturile esentiale ale femeiei moldovence in trecerea dintre secolele XVIII si XIX. 
In primul capitol, am prezentat imaginea pe care si-au facut-o despre femeile moldovence din secolul al- XVIII- lea si inceputul secolului XIX, atat cei care au trai alaturi de ele, cat si cei care au fost in trecere prin aceste locuri.
La inceputul secolului al XIX-lea, in regiunea dintre Carpatii Orientali si Nistru nu existau orase de tip occidental, iar marea majoritate a asezarilor - cu exceptia oraselor Iasi si Galati - ,,nu erau decat niste targuri, mai mult sau mai putin marunte" 
De-a lungul acestei perioade, singura ,,institutie" romaneasca ce s-a pastrat nealterata a fost traditionalul targ, practica intalnirilor periodice cu mediul rural - sub forma targurilor saptamanale sau a iarmaroacelor anuale - a dat un rost negustorilor si mestesugarilor din interiorul centrelor administrative, reusind sa salveze peste timp firavele comunitati urbane.
Introducere
Inceputul secolului al XIX-lea va gasi aceste comunitati lipsite de autonomie, vlaguite economic sub povara unei fiscalitati excesive, ocupand o suprafata teritoriala redusa si, cu putine exceptii, alcatuite dintr-un numar foarte mic de locuitori.
In continuarea studiului, am incercat sa realizez modul in care vedeau femeile din Moldova, sentimentul dragostei, in acea epoca, asa incat m-am axat pe principalele forme ale acestui sentiment: dragostea matrimoniala, conjugala si parentala. M-am oprit asupra ,,sondarii" dimensiunii afective de acum mai bine de doua veacuri, potrivit perceptiei din afara si dinlautrul vietii de familie.Tratarea acestui aspect ne permite o cunoastere mai profunda a realitatii sufletesti, chiar din interiorul ei, in centrul atentiei noastre se vor afla cuplul, legal sau ilegal constituit, cu ,,avatarurile" pe care acesta le cunoaste, pozitia femeii intr-o lume predominant masculina, relatia acesteia cu morala, legile, constrangerile si prejudecatile timpului si ale mediului social (urban) in care elementul feminin se manifesta. Am avut de asemenea in vedere, iubirea din perspectiva raportului dintre laic si religios, modul cum evolueaza acest sentiment dinspre medievalitate spre modernitate.
In capitolul trei am studiat ideea sexualitatii acestora, in contextul conditiilor si principiilor care existau la momentul de rascruce dintre cele doua secole studiate. Fascinatia ,,fructului oprit" se dovedeste o permanenta pentru lumea romaneasca veche, dar nu numai pentru ea, atractia exercitata de pacat strabate timpurile, de la pacatul savarsit de primii oameni pana in vremurule noastre, abaterea de la normalitate si incalcarea legii sunt frecvent intalnite si in societatea de azi, asadar tema nu este lipsita de actualitate si de interes nici pentru noi, cei care traim intr-un prezent profund desacralizat.
Problemele legate de patrimoniu si drepturile lor de proprietate, legate de zestre si pamant au facut subiectul capitolului patru. 
Demna de a fi analizata ni s-a parut pozitia Bisericii si a Statului cu privire la manifestarea primelor semne de incalcare a eticii crestine si a ordinii sociale, relatia de colaborare pe care cele doua autoritati o intretin pentru eficientizarea controlului asupra starii de moralitate a societatii.
Am incheiat lucrarea cu concluziile pe care le-am tras studiind aceste date si pot spune ca viata cotidiana in Veacul de Mijloc nu curge lin si uniform, ea este marcata de o instabilitate care se manifesta din exterior sau/si din interior, este perturbata fie de dezastre naturale: cutremure, molime, secete, fie de intruziunea pacatului ce imbraca diverse forme: razboaie, acte de cruzime, crime sau desfrau, lacomie, excese de tot felul, aceasta agresiune a raului se reflecta in starea moravurilor, in sensibilitatea si mentalitatea membrilor societatii de atunci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia in Moldova la Sfarsit de Secol XVIII Inceput de Secol XIX.docm

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!