Femeia Intre Traditie si Modern - Organizarea Vietii Profesionale si a Celei de Familie

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 1 
PARTEA I : CONSIDERATII TEORETICE 2
CAPITOLUL 1: FAMILIA. DELIMITARE CONCEPTUALA 2
1.1. Familia ca grup social 3
1.2. Familia ca entitate legala 5
1.3. Familia ca grup de rudenie 6
CAPITOLUL 2: FAMILIA IN CONTEXTUL SCHIMBARILOR SOCIALE 9
2.1. Societati individualiste si colectiviste 10
2.2. Structura populatiei / imbatranire a populatiei 11
2.3. Dezvoltarea tehnologica 14
2.4. Difuziune culturala 18
2.5. Mobilitatea sociala 19
CAPITOLUL 3: FUNCTIILE SOCIALE ALE FAMILIEI 24
3.1. Functia biologica si sanitara 24
3.2. Functia economica 27
3.3. Functia de solidaritate familiala 28
3.4. Functia pedagogico-educativa si morala 29
CAPITOLUL 4: FAMILIA TRADITIONALA SI CEA MODERNA 33
4.1. Structura familiei 34
4.2. Marimea familiei 35
4.3. Distribuirea rolurilor conjugale in familie 37
CAPITOLUL 5: ALEGEREA OCUPATIEI DE CATRE FEMEIE 41 
5.1. Feminismul 41 
5.2. Egalitatea femeii cu barbatul 45 
5.3. Conceptul de cariera profesionala 48
5.4. Factori determinanti ai alegerii unei profesii de catre femeie 49
5.5. Nivelul ocuparii femeilor 52
5.6. Femeia in familie si societate. Valori personale 54
PARTEA II. METODOLOGIE 59
1. Obiectivele cercetarii 59
2. Ipotezele 59
3. Variabile 60
4. Instrumentul de cercetare 60
5. Esantionarea 61
6. Universul cercetarii 61
7. Analiza datelor si interpretarea rezultatelor 63
8. Concluzii 77
ANEXA 79
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In cercetari de sociologie a familiei staruie inca intrebarea de ce in unele tari este inca greu pentru femei sa imbine in mod satisfacator viata de familile cu cea profesionala. Un rol important in aceasta problema il joaca bineinteles. Prin aceasta ne referim la reglementarile legale privind siguranta locului de munca dupa reintoarcerea femeii din concediul de maternitate sau posibilitatea de a lucra cu jumatate de norma in primii doi ani de viata ai copilului. Dar aceasta nu este insa totul. Un rol la fel de important il au si factori precum modelul de familie predominant intr-o societate, si anume reprezentarea pe care o au indivizii despre marimea, structura, locul in societate a familiei, despre cum ar trebui sa functioneze o famile, despre rolurile si atributiile membrilor ei, despre relatiile dintre generatii. 
In lucrarea de fata vom lua in considerare doua tipuri majore de modele familiale si anume cel traditional si cel modern, considerand ca schimbarile socio-culturale determina trecerea de la tipul traditional de famile la cel modern. Institutia familiei a evoluat in ultimele decenii considerabil. De la familia traditionala - structurata pe mai multe generatii, proprie unei societati cu economie, de obicei agrara, nedezvoltata, rurala, s-a trecut aproape in toate tarile (cel putin pe continentul european) sub impulsul urbanizarii, industrializarii, apoi al dezvoltarii economiei serviciilor, la familia nucleara, structurata pe doua generatii, in care copiii raman alaturi de parinti doar pana cand se casatoresc, dupa care isi iau zborul lasand ,,cuibul gol" pentru a-si intemeia la randul lor o familie. 
In functie de modelul familial vehiculat variaza si modelul ocupational al femeii, planificarea vietii profesionale si a celei de familie si implicit starea de multumire a femeii. 
CAPITOLUL I
I. CONSIDERATII TEORETICE
1. FAMILIA. DELIMITARE CONCEPTUALA
Insotind omul in intreaga lui existenta, familia s-a dovedit a fi una din cele mai vechi si mai stabile forme de comunitate umana, cea care asigura perpetuarea speciei, evolutia si continuitatea vietii sociale. 
Etimologic, conceptul de familie isi are originea in cuvantul famulus care in sens larg inseamna supus, robitor, ascultator, iar in sens restrans inseamna sluga, rob, slujitor.
Familia este o forma speciala de comunitate umana, prin aceea ca indeplineste functii pe care nu le regasim la alte grupuri sociale: functii biologico-sanitare, unele functii externe care se refera la integrarea familiei in societate si functia economica, de socializare, de solidaritate.
Insa familiile din societatile contemporane, fie ca se afla in curs de dezvoltare sau ca sunt dezvoltate au trecut in ultimele decenii printr-o serie de transformari profunde.
Transformarile suferite au fost si sunt atat de importante incat si << termenul de familie a devenit tot mai ambiguu, el tinzand sa acopere astazi realitati diferite de cele caracteristice generatiilor precedente (Mihailescu, 1999, p. 7). Schimbarile petrecute in modelele familiale si in comportamentul familial nu intereseaza doar pe cei implicati in relatiile familiale, ci si pe societate in ansamblul ei.
Cand afirmam ca familia se schimba trebuie sa luam in considerare diferite aspecte. Astfel, in unele societati schimbarile se refera la trecerea de la familia traditionala, la familia nucleara, iar pentru societatile dezvoltate schimbarile se refera de regula la trecerea de la familia nucleara la o diversitate de modele familiale.
Din ultimele cercetari efectuate asupra familiei si din observatiile derivate din simtul comun s-a constatat ca schimbarile sociale determinate de procesele de industrializare, urbanizare si modernizare au condus la o mobilitate a rolurilor familiale, la o ruptura fata de modelele traditionale si spre un declin al diferentierii rolurilor. Astfel ca, evolutia industriala si urbana din ultimele secole a impus ca tip principal de familie, familia nucleara. Aceasta este formata din sot si sotie (casatoriti legal) si dintr-un anumit numar de copii care variaza de la o familie la alta si de la o societate la alta. Familia nucleara permite realizarea a patru functii fundamentale pentru viata sociala si umana:
- functia biologica (sexuala);


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia Intre Traditie si Modern - Organizarea Vietii Profesionale si a Celei de Familie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!