Fenomene Geoeconomice ale Perioadei de Tranzitie in Municipiul Piatra Neamt

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.1
Capitolul I. Cadrul natural.3
1. Asezare geografica.3
2. Geologie si relief.4
3. Clima.7
4. Hidrografia.9
5. Vegetatia.10
Capitolul II. Resursele geodemografice.12
1. Evolutia numerica a populatiei.12
2. Bilantul natural al populatiei.14
3. Migratiile.15
4. Structura pe grupe de varsta si sexe.18
5. Structura socio-economica. Evolutia somajului.21
6. Nivelul de instruire al populatiei.25
7. Structura etnica si confesionala.26
Capitolul III. Activitatile economice.28
1. Sectorul secundar.28
2. Sectorul tertiar.52
3. Sectorul primar.63
Capitolul IV. Dezvoltarea durabila.70
Concluzii.78
Bibliografie.80


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Perioada de tranzitie reprezinta perioada aferenta trecerii de la un regim poltic si economic la altul. In cazul tarii noastre aceasta s-a realizat de la un regim dictatorial cu o economie controlata si organizata de stat la una de piata specifica capitalismului si respectiv regimului democratic. Desigur aceasta etapa are o anumita durata unii autori considerand ca perioada de tranzitie s-a desfasurat intre anii 1992 si 2002 finalizata in urma aderarii Romaniei la structurile economice si politice europene in timp ce alti specialisti sustin ca aceasta nu s-a incheiat inca, principalul lor argument fiind instabilitatea economica in care se gaseste inca tara noastra.
Indiferent de numarul de ani pe care il inglobeaza perioada de tranzitie s-a manifestat puternic in special in domeniul economic dar si la nivelul resurselor demografice aducand prefaceri majore in profilul oricaror orase, zone sau regiuni ale tarii. Principalele fenomene care au insotit perioada de tranzitie au fost dezindustrializarea, reconversia urbana, declinul sectorului primar, migratia fortei de munca, regresul demografic dar si procesul de tertializare al activitatilor economice. Desigur aceste procese si fenomene s-au manifestat diferentiat de la un sistem teritorial la altul in functie de particularitatile acestuia.
Municipiul Piatra Neamt s-a confruntat si se confunta in continuare cu diverse fenomene geoeconomice si geodemografice specifice perioadei de tranzitie asemeni intregii tari. Principalele procese cu care s-a confruntat acesta au fost dezindustrializarea si migratia populatiei, procese care au avut un impact major asupra structurilor spatiale, sociale si mai ales economice. Procesul de dezindustrializare s-a manifesta in mod evident prin suspendarea sau redirectionarea activitatilor unor agenti economici din domeniul industriei cu efecte mai mult sau mai putin vizibile asupra structurilor urbane dar cu impact considerabil asupra caracteristicilor fortei de munca.
Scopul acestui studiu este acela de a evidentia caracteristicile perioadei de tranzitie si manifestarea acestora la nivelul sistemului teritorial Piatra Neamt, modul cum acestea au afectat structurile economice, demografice dar si evolutia lor ulterioara. Toate cele trei sectoare economice au suferit transformari importante de-a lungul acestei perioade influentand profilul specific municipiului, care a trecut de la un oras aproape industrial la unul cu functie mixta, cu accent pe sectorul tertiar. De asemenea acest studiu isi propune sa prezinte si efectele in plan demografic pe care le-au avut toate transformarile din domeniul economic, modul cum acesteau au determinat procese ca regresul populatiei si amploarea mare a procesului de migratie.
Evolutia teritoriala, conditiile- fizico geografice, caracteristicile geodemografice ale municipiului Piatra Neamt au fost studiate si cercetate, in special sub forma monografiilor ,de-a lungul timpului de numerosi autori. Astfel primele astfel de lucrari apar dupa anii 1970 dintre ele remarcandu- se Istoria monografica a orasului Piatra Neamt de Gheorghe Veresescu, Piatra Neamt- monografie de Vasile Gherasim si Ionel Marin, aparuta in 1972. Apar apoi lucrari privitoare in special la Judetul Neamt, dar cu ample referiri la Piatra Neamt ( Judetul Neamt, Bojoi I. si Ichim I., 1974 sau Judetul Neamt, Editura Sport- Turism , 1981 ). Exista de asemenea numeroase ghiduri turistice referitoare la municipiul Piatra Neamt insa cele mai recente si cuprinzatoare monografii sunt cele ale lui Marcel Dragotescu- Piatra Neamt- file de monografie, aparuta in 2004 si a lui Mihail Apavaloae ( Piatra Neamt- studiu monografic ), aparuta in 2005 la Editura Cetatea Doamnei din Piatra Neamt.
Pentru realizarea lucrarii de fata s-au utilizat ca si metode de cercetare observatia la fata locului, studierea materialelor si datelor statistice funizate de directiile specializate, date privind resursele geodemografice si activitatile economice precum si informatii referitoare la profilul si evolutia unor inteprinderi de-a lungul perioadei de dupa 1990. Informatiile privind evolutia numarului de angajati si situatia financiara a inteprinderilor de pe teritoriul municipiului au fost prelevate in special din buletinele financiare si din publicatiile de specialitate din ultimii ani.
Astfel acest studiu se doreste a fi o cercetare asupra situatiei socio- economice recente a municipiului Piatra Neamt, o cercetare a evenimentelor si fenomenelor geodemografice si geoeconomice prin care a trecut acest oras in timpul perioadei de tranzitie cu accent pe efectele resimtite odata cu trecerea la o economie controlata la una de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomene Geoeconomice ale Perioadei de Tranzitie in Municipiul Piatra Neamt.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!