Fenomenul consumului de droguri

Cuprins licență

INTRODUCERE ...3
Motivarea alegerii temei 3
CAPITOLUL 1 ..5
1.1 Notiuni introductive .5
1.2 Istoricul drogurilor, clasificarea drogurilor si consecintele consumului de droguri ..9
1.3 Necesitatea prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri ..14
1.4 Tratamentul Juridic Al Stupefiantelor si Al Substantelor Psihotrope In Lumina Conventiilor Internationale, In Legislatia Tarilor Uniunii Europene si a Altor State 18
CAPITOLUL 2 .27
2.1 Filiera din Marsilia .27
2.2 Filiera Franco -  Sicilana ...33
2.3 Latina .35
CAPITOLUL 3 ...38
3.1 Piata drogurilor si rutele de trafic ...38
3.2 Numarul dosarelor penale solutionate de catre parchete pentru comiterea de infractiuni la regimul drogurilor si precursorilor .40
3.3 Alte infrantiuni in legtura cu drogurile ...46
CONCLUZII ...50
AXEXA GRAFICE .53
BIBLIOGRAFIE ..60


Extras din licență

Motivarea alegerii temei
Fenomenul consumului de droguri a devenit o problema din ce in ce mai acuta pentru societatea romaneasca. In ultimii ani s-a constatat faptul ca Romania a devenit dintr-o tara de tranzit a drogurilor intr-o tara consumatoare. In plus, s-a constatat o cresterealarmanta a consumului in randul populatiei tinere, pragul de varsta la care incepeconsumul de droguri scazand din ce in ce mai mult, ajungand in jurul varstei de 11-12 ani.Toate aceste lucruri arata amploarea fenomenului ce se desfasoara in Romania si de aceeaeste foarte important sa se actioneze cat mai rapid si mai eficient posibil in gasirea si implementarea unor actiuni concrete impotriva consumului de droguri. Aceste actiunitrebuie indreptate in special spre adolescenti, deoarece ei sunt cei mai vulnerabili si mai predispusi sa experimenteze lucruri noi fara sa cunoasca consecintele actiunilor lor. In perioada adolescentei, cuprinsa intre 14 si 18 ani, in viata oamenilor se manifesta cele maimari si mai semnificative schimbari, atat la nivelul fizic cat si la cel intelectual siemotional, caracterizate printr-un mai mare sentiment de independenta fata de familie, si de apartenenta la un grup de prieteni. De asemenea, in acest interval se manifesta si primelea ctiuni de rebeliune si de neacceptare a normelor sociale, printre aceste fapte contestataregasindu-se si consumul de droguri.
Lucrarea se imparte pe trei capitole astfel: in primul capitol am facut o descriere a istoricului drogurilor si clasificarea acestora mai in detaliu astfel ca: traficul si consumul ilicit de droguri nu tine seama de frontierele nationale sau geografice ale unei tari, datorita faptului ca de multa vreme a capatat un caracter transfrontalier. In astfel de activitati sunt implicate foarte multe persoane, iar veniturile obtinute sunt fabuloase.
Daca pana in anul 1989 in tara noastra se vorbea doar ocazional despre droguri si traficul de droguri, in prezent, acest fenomen a luat o deosebita amploare, tara noastra transformandu-se dintr-o zona de tranzit, cum era considerata la inceputul anilor 1990, intr-o zona de depozitare, dar si de consum al acestor substante interzise.
In capitolul doi sunt descriese cele mai mari si vechi filiele de droguri ale lumii: Filiera din Marsilia, Filiera Latina, Filiera Franco -  Siciliana. 
Capitolul trei contine date cu privire la: infractionalitatea la regimul drogurilor, prevenirea infracaionalititii la regimul drogurilor si sistemul penitenciar, piata drugurilor si rutele de trafic, numarul dosarelor penale solutionate de catre parchete pentru comiterea de infractiuni la regimul drogurilor si precursorilor cu date colectate din iferie surse legale
Capitolul I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DROGURILE
1.1 Notiuni introductive
Traficul si consumul ilicit de droguri nu tine seama de frontierele nationale sau geografice ale unei tari, datorita faptului ca de multa vreme a capatat un caracter transfrontalier. In astfel de activitati sunt implicate foarte multe persoane, iar veniturile obtinute sunt fabuloase.
Daca pana in anul 1989 in tara noastra se vorbea doar ocazional despre droguri si traficul de droguri, in prezent, acest fenomen a luat o deosebita amploare, tara noastra transformandu-se dintr-o zona de tranzit, cum era considerata la inceputul anilor 1990, intr-o zona de depozitare, dar si de consum al acestor substante interzise. In anul 2004, Agentia Nationala Antidrog a realizat primul sau studiu privind consumul de droguri in cadrul populatiei generale din tara noastra. Potrivit studiului , realizat pe un esantion de 4,500 de persoane, a rezultat ca drogurile ilegale cunoscute de peste jumatate din populatia generala sunt: canabisul, heroina cocaina, si Ecstasy, ca acestea sunt consumate de catre tineri.
Potrivit altui studiu dat spre publicitate in anul 2006, are ca rezultat ca 4% dintre tinerii chestionati cu varste cuprinse intre 10 si 21 de ani au consumat cel putin o data droguri ilegale. 
Directorul executiv al Biroului Natiunilor Unite privind Drogurile si Criminalitatea, arata intr-un comunicat de presa din 12 septembrie 2007, ca recolta de mac opiaceu obtinuta in anul 2007 in Afghanistan reprezenta 92% din productia la nivel mondial si depasea cererea globala cu 40%, cu un total de peste 6.500 de tone. 
In Afghanistan, numai in anul 2006 s-au cultivat 156.000 ha cu opiu, insa nu este singura tara producatoare de astfel de substante, fiind urmata de Myanmar (cu o suprafata cultivata de 32.000 ha in anul 2005 si o productie de 315 tone opiu), Mexic (cu o suprafata cultivata de 3.500 ha si o productie de 40 de tone in acelasi an), Pakistan (cu o productie de 67 de tone), Columbia (cu 28 de tone de opiu produs in anul 2005) si Laos (cu 15 tone).
A fost dovedit ca cele mai mari capturi de opiacee se fac in jurul Afganistanului. In perioada 2003-2005, capturile de opiacee pe ruta de trafic Afghanistan-Europa au crescut procentual de la 80% la 87% din totalul capturilor la nivel mondial, ceea ce reflecta cresterea productiei de opiu in Afghanistan si intensificarea traficului in regiune. Pe ruta Afghanistan-Turcia- Bulgaria-Romania-Ungaria-Slovacia-Republica Ceha-Germania-Olanda sunt traficate cele mai mari cantitati de opiacee.


Fisiere în arhivă (1):

  • Fenomenul consumului de droguri.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Lucrari consultate:
1. E. Hasanov, Infractionalitatea in domeniul drogurilor si lupta impotriva ei in Uniunea Europeana, Ed. Ideea Europeana, Bucuresti, 2007, p. 19-20
2. UNODC, WDR 2006, p. 82.
3. E. Hasanov, op. cit., p. 23-24.
4. J. Dragan, Aproape totul despre droguri, Ed. Militara, Bucuresti, 1994; S. Turlea, Bomba drogurilor, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1991; V. Berchesan, C. Pletea, Drogurile si traficantii de droguri, Ed. Paralela 45, Pitesti, 1998;
5. N. Stan, D. Tefas, Alcaloizii, Ed. Medicala, Bucuresti, 1962, p. 5.
6. I. Goodman, A. Giliam, Bazele farmacologice ale terapeuticii, ed. a 2-a, Ed. Medicala, Bucuresti, 1960, p. 199.
7. S. Izsac, Farmacia de-a lungul secolelor, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1979, p. 75-76
8. V. Berchesan, C. Pletea, op. cit., p. 101.
9. E. Goode, Drugs in American Society, fifth edition, Boston, New York, San Francisco, ST. Louis, McGraw-Hill College, The McGraw-Hill Companies, Inc, 1999, p. 213, citat in S.M. Radulescu, C. Damboeanu, Sociologia consumului si abuzului de droguri, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2006, p. 70.
10. J. Dragan, op. cit., p. 41.
11. E. Stancu, op. cit., p. 678.
12. L.I. Lewin, Les paradis artificiels, Ed. Payot, Paris, 1928, p. 40, citat in J. Dragan, Gh. Alecu, M. Tipisca, Dreptul drogurilor, Ed. Dobrogea, Constanta, 2001, p. 16.
13. M. Durant, Encyclopedie medico-chirurgicale. Psychiatrie, Paris, 1995, p. 37-38.
14. Terminologie sur les drogues, OPIC INTERPOL, Paris, 1978; Multilingual Dictionary of Narcotic Drugs and Psychotropic Substances under International Control, United Nationes, New York, 1983, citat in E. Stancu, op. cit., p. 680.
15. Boroi A., Neagu N., Sultanescu R., Infractiuni prevazute de Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, Bucuresti, Ed. Rosetti, 2001, p.84.
16. Stanciu V. V. s. a. Combaterea traficului ilicit si a contrabandei vamale cu droguri de catre autoritatea vamala.- Bucuresti: Ed. Ministerului de Interne, 2002, p. 7.
17. Sandu F. Stop drogurilor.- Bucuresti: Ed. Sylvi, 2002, p. 191
18. Pele Gh., Hurdubaie I., Interpolul si criminalitatea internationala.- Bucuresti: Ed. Ministerului de Interne, 1983, pp. 119-163.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!