Fenomenul Migratiei si Criza Familiala

Extras din licenta Cum descarc?

Argument
Dupa anul 1990, in Romania, ca in majoritatea tarilor europene, tranzitia catre o societate democratica, la o economie de piata a dus la un colaps manifestat la nivel de individ prin scaderea calitatii vietii. Criza din ultimii ani a afectat in mod inegal regiunile tarii. Incidenta saraciei este mai mare in zonele din estul si sudul tarii care cuprinde nordul Moldovei (rata saraciei depaseste 40%, ceea ce inseamna peste 1,5 milioane de saraci) si mai mica in zona de vest (Studiu de fezabilitate in domeniul migratiei si al azilului, 2003). 
Numarul locurilor de munca, care a scazut dramatic, salariul existent de cateva ori mai mic decat media UE, existenta ascendenta a somajului, mai ales in randul femeilor, nesiguranta zilei de maine, existenta oportunitatilor economice in tarile de sosire, situatia pietei de munca, prezenta retelelor migratorii si modificarile regimului roman al frontierelor constituie factori care determina populatia la gasirea unei solutii eficiente. Decizia de a migra si in cele din urma actul migratiei reprezinta un raspuns la un ansamblu de cauze, incitatii si motivatii. Consecintele fenomenului migratiei sunt vizibile atat la nivel macrosocial din punct de vedere economic, demografic, dar si la nivelul microsocialului reprezentat de nucleul familial.
Plecarea unuia sau ambilor parinti este in stransa relatie cu gasirea si ocuparea unui loc de munca pe piata fortei de munca externa, cu restabilirea echilibrului financiar si material din mediul familial, cu cresterea nivelului de trai, manifestandu-se ca un fenomen social (Irimescu, Gabriela, 2006). Efectele sunt resimtite atat de familie, in care au loc schimbari de structura, dinamica si functionalitate, cat si de copil care se confrunta cu o varietate de probleme.
Am ales aceasta tema deoarece studiile despre familie se axeaza mai mult pe problemele legate de familiile cu dificultati afectate de alcoolism, delincventa sau pe noi tipuri de familie: familiile monoparentale, uniunile libere, etc.
Consider ca aceasta tema este de actualitate, mai ales in conditiile in care fenomenul care determina schimbarea modelului familial - plecarea la munca in strainatate - a luat amploarea in Romania.
Prin prezentul demers stiintific, Fenomenul Migratiei si Criza Familiala, am urmarit identificarea si evidentierea modificarilor esentiale prin care a trecut familia si consecintele migratiei parintilor in strainatate pentru un loc de munca, asupra familiei in general si asupra copilului in mod particular. El cuprinde o parte teoretica si una practica, partii teoretice alocandu-i-se primele trei capitole iar celei practice ultimul capitol. Structura tuturor capitolelor lucrarii este redata succint in cele ce urmeaza.
In capitolul intai am prezentat notiuni generale cu privire la familie, modificarile prin care a trecut pana in prezent, situatia acesteia in epoca actuala, functiile familiei si rolul parintilor in formarea armonioasa a personalitatii copilului.
In capitolul doi am analizat diverse definitii ale conceptului de migratie, manifestarile, caracteristicile, factorii care influenteaza fenomenul migrationist, institutiile implicate in gestionarea acestui fenomen in Romania, elemente de legislatie si consecintele la nivel global.
In capitolul trei am reliefat notiunile generale despre conceptul de criza si am detaliat modul in care absenta unuia sau ambilor parinti pe fondul migratiei externe pentru munca afecteaza structura, dinamica si functionalitatea mediului familial, multiplele imagini ale crizei in familie, precum si efectele asupra dezvoltarii copiilor.
In partea practica a lucrarii, ce include capitolul patru, am prezentat investigatia sociologica realizata in cadrul Liceului teoretic "Cuza Voda" din mun. Husi, jud. Vaslui, atat din perspectiva cantitativa cat si din perspectiva calitativa. Investigatia a constat in realizarea unei anchete pe baza de chestionar, aplicate elevilor, si a unor interviuri aplicate personalului din cadrul liceului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul Migratiei si Criza Familiala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Abraham, P., Delincventa juvenila in Romania: starea de fapt, tendinte, solutii, in Revista de Asistenta Sociala, nr. 2, 2002
Barbu, I.C., Sistemul asigurarilor pentru somaj, Ed. Junimea, Iasi, 2004
Batranu, Emilia, Educatia in familie, Ed. Politica, Bucuresti, 1980
Boros, M., Parinti si copii, Ed. Gutinol SRL, Baia-Mare, 1992
Breban, V., Dictionar General al Limbii Romane, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987
Campbell, R., Educatia prin Iubire, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2001
Chapman, G., Campbell, R., Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2001
Ciofu, Carmen, Interactiunea parinti-copii, Ed. Medicala Amaltea, Bucuresti, 1998
Ciuperca, C., Copii in cursa cu obstacole sau cum se perpetueaza diferentele dintre baieti si fete in Mitrofan, Iolanda (coord.), Copii in cursa cu obstacole a dezvoltarii umane, Ed. Polirom, Iasi, 2003
Cojocaru, Maria, Probleme ale asistentei sociale a somerilor in Romania in Miftode, V., Rohmania, N. (coordonatori), Actiunea sociala in perspectiva interdisciplinara, Ed. Proema, Baia-Mare, 1998
Cojocaru, S., Prevenirea abandonului si dezinstitutionalizarea copiilor in Miftode, V. (coord.), Populatii vulnerabile si fenomene de automarginalizare, Ed. Lumen, Iasi, 2002 
Condrea, P.P., Dinamica pietei fortei de munca, Ed. Gh. Asachi, Iasi, 2002
Constantin, Ana-Maria, Terapia de doliu sau confruntarea cu moartea - despre o mama care si-a pierdut copilul, in Mitrofan, Iolanda (coord.), Cursa cu obstacole a dezvoltarii umane, Ed. Polirom, Iasi, 2003


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!