Fenomenul Migratoriu - Repere Nationale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1: FENOMENUL MIGRATORIU -REPERE NATIONALE 1
1.1. Miscarea migratorie a populatiei - cauze si determinanti 1
1.1.1. Forme ale migratiei 6
1.1.2. Cauzele migratiei 8
1.1.3. Factorii determinanti ai migratiei 9
1.2. Efectele demografice ale migratiei 12
1.3. Efectele economico-sociale ale migratiei 16
1.4. Consecintele migratiei asupra familiei 27
Capitolul 2: VOLUMUL SI INTENSITATEA MIGRATIEI EXTERNE.ROMANIA IN CONTEXT INTERNATIONAL 31
2.1. Dimensiuni ale migratiei internationale in Romania 33
2.2. Dimensiunea cantitativa a migratiei in Romania 38
2.3. Caracteristici ale migratiei interne 43
Capitolul 3: Migratia in orasul Rm.Sarat 50
3.1. Prezentarea orasului Rm.Sarat 50
3.2. Migratia la nivelul orasului Rm.Sarat 57
3.3. Prezentarea esantionului si interpretarea acestuia 62
3.3.1. Prezentarea esantionului 62
3.3.2. Interpretarea chestionarului 63
Capitolul 4: Concluzii si propuneri 69
4.1. Concluzii 69
4.2. Propuneri 73
Bibliografie 75
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

Fenomenul migratiei a existat dintotdeauna,concretizat prin transhumanta,invazii,colonizari si cruciade,sau provocate,in general de atractia exercitata de regiunile mai bogate asupra populatiilor mai sarace.In zilele noastre preocuparea demografica reapare datorita riscurilor pe care le naste in producerea unor crize,la nivel local,zonal,continental sau planetar ce ar influenta in mod negativ ordinea sociala,sau in declansarea unor tulburari a echilibrelor etnice sau religioase.Evolutiei speciei umane, raspandita astazi pe intreaga planeta, ii este caracteristica, in anumite limite, mobilitatea teritoriala sau geografica, expansiunea si retractiunea intr-un anumit spatiu. Aceasta particularitate este cunoscuta sub numele de migratie si poate fi definita drept miscarea teritoriala a oamenilor atat in limitele unei tari cat si in afara lor. Migratiile, in acceptiunea foarte larga a termenului, implica ideea de deplasare, de schimbare de loc si de locuinta. Termenul se refera atat la plecarea individuala, la deplasarea grupelor umane, cat si la miscarile sezoniere, in cautare de lucru.Totodata, si deplasamentul international de populatie (pe o oarecare durata) este considerat drept migratie. Au fost distinse in acest fel migratii permanente (mai mult de un an) si migratii temporare, in vederea cautarii de lucru (mai mult de o luna).Termenul de migratie arata Berner,defineste o modalitate geografica si se refera la oamenii care se deplaseaza izolat sau in mici grupuri iar uneori in masa. Migratia este o deplasare orizontala care nu implica pierdere sau castig de prestigiu social desi este totusi o schimbare verticala. 
Fenomenul de migratie formeaza o adevarata mobilitate geografica, o miscare de translatie;situatia de migrant fiind adesea ca o adevarata situatie experimentala in care atat personalitatea premorbida cat si schimbarile socio-culturale au un mare rol.
Berner deosebeste urmatoarele categorii de migranti : 
- imigrantii sau emigrantii care au parasit tara de origine pentru a se fixa in alta tara pe o perioada determinata.
- muncitorii straini care lucreaza in alta tara si care sunt decisi a se reintorce in tara de origine, motiv pentru care ei au alta situatie psiho-sociala
- persoanele deplasate, persoane constranse de a trai in afara patriei din ratiuni politice (deportati , persecutati, etc)
- migratia interna (de la sat la oras, de la centru la periferie)
- migrarea temporara a navetistilor
Fenomenul migratiei actuale evidentiaza o serie de modificari ca : cresterea migratiei continentale in defavoarea celei intercontinetale, migrarea din fostele colonii spre fostele metropole, punerea pe primul plan a problemelor lingvistice, cresterea fara precedent a migratiei interne.
Evolutia in timp a efectivului si structurii populatiei este rezultatul miscarii naturale si al miscarii migratorii.Importanta miscarii migratorii sau mobilitatii spatiale este mai redusa,daca avem in vedere procesul reproducerii populatiei,deoarece,prin intermediul acesteia,se realizeaza numai o deplasare a unor efective de populatie dintr-o colectivitate in alta.Daca,in cazul miscarii naturale,nu ne putem imagina existenta unor colectivitati in cadrul carora intensitatea fenomenelor sa fie statistic neglijabila,in privinta miscarii migratorii,mai ales cand acestea se raporteaza la nivelul unei tari,nu surprinde absenta formelor de manifestare specifica,situatie in care se vorbeste de o ,,populatie de tin inchis".In sens restrans,prin miscare migratorie se intelege deplasarea populatiei dintr-o localitate in alta,sau dintr-o tara in alta,insotita de schimbarea statutului rezidential(domiciliul stabil ) 
Populatia se deplaseaza frecvent pe teritoriu,fara ca aceasta deplasare sa influenteze domiciliul stabil al persoanei.Durata deplasarilor poate sa varieze de la caz la caz.
In general,legislatia fiecarei tari are latitudinea sa reglementeze daca aceste deplasari necesita efectuarea unor forme administrative sau nu.De obicei deplasarile pe perioade scurte de timp nu se iau in considerare.Modificarea temporara a domicilului pe o perioada mai indelungata de timp si care necesita aprobarea organelor administrative de stat alcatuieste miscarea migratorie flotanta.


Fisiere in arhiva (3):

  • Fenomenul Migratoriu - Repere Nationale
    • chestionar .doc
    • Cuprins.doc
    • licenta mada .doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!