Finantarea prin Leasing

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL I.Aspecte generale privind operatiunile de leasing
1.1.Definirea conceptului de leasing 4
1.2. Clasificarea operatiunilor de leasing 7
1.3. Importanta leasingului fata de alte operatiuni comerciale 16
CAPITOLUL II. Prezentarea pietei leasingului din Romania
2.1. Scurt istoric al conceptului de leasing 20
2.2. Reglementarile privind operatiunile de leasing din Romania 22
2.3. Prezentarea pietei leasingului din Romania 25
CAPITOLUL III. Studiu de caz: Finantarea de autoturisme prin ATLASSIB LEASING IFN SA
3.1. Prezentarea generala a ATLASSIB LEASING SA 35
3.2. Finantarea autoturismelor prin ATLASSIB LEASING SA 40
Concluzii 48
Bibliografie 51


Extras din licenta Cum descarc?

,,Bogatia nu se masoara prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar daca sunt proprietatea altora."
Aristotel (Retorica)
CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE
DE LEASING
1.1. Definirea conceptului de leasing
Mai intai de toate, termenul de leasing vine din englezescul "lease" care inseamna 
"a inchiria". Acest termen s-a extins cu repeziciune, fiind acum cel mai la indemana pentru a denumi aceste operatiuni, chiar daca el nu exprima, in fapt o inchiriere.
Leasingul reprezinta o notiune care a patruns in toate dictionarele economice cu sensuri din ce in ce mai largi, fascinand prin simplitatea operatiunii si avantajele ei. El reprezinta o tehnica de finantare pe termen lung. Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu pot sa-si greveze patrimoniul prin instituirea de ipoteci sau gajuri.
Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un bun fara a plati imediat pretul.
Primii autori romani care s-au incumetat sa dea o definitie operatiunii de leasing sunt:
D. Voiculescu si M. Coras: "leasingul este o forma de inchiriere a unor masini, utilaje, mijloace de transport si a altor bunuri intreprinderilor care, in general, nu dispun de suficiente fonduri proprii ori imprumutate, nici de credite bancare traditionale, de catre societati financiare care le cumpara de la producatori si le inchiriaza pe o perioada anumita cu conditii de plata si utilizare clar stipulate intr-un contract ce constituie suportul juridic al actiunii".
O defintie foarte sugestiva atribuita leasingului a fost elaborata de B. Stefanescu si I. Rucareanu, astfel: "leasingul este o cumparare in scop de inchiriere urmata de o inchirire in scop de vanzare". De asemenea, leasingul este " o forma de dare in folosinta, contra unei taxe, a masinilor, utilajelor, mijloacelor de transport si altor bunuri mobile si imobile, unor intreprinderi care nu dispun de resurse financiare necesare achizitionarii lor, pe o perioada determinata, in conditiile de plata si utilizare precizate in contract". 
Conform Standardului International de Contabilitate, referitor la operatiunile de leasing IAS 17 "LEASING", aparut in 1994 si revizuit in 1997, "leasingul este un acord prin care locatorul cedeaza locatarului, in schimbul unei plati sau a unei serii de plati dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada convenita de timp".
Monica Violeta Achim, defineste leasingul ca fiind: "un proces prin care se trasmite de la finantator (locator) la beneficiar (locatar) dreptul de folosinta a unui bun (cumparat sau realizat de finantator) la solicitarea acestuia din urma, contra unei redevente, iar la sfarsitul perioadei de folosinta, finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului privind dobandirea dreptului de proprietate, prelungirea contractului de leasing ori incetarea raporturilor contractuale". 
In forma cea mai simpla, aceasta operatiune se prezinta astfel:
Cumpara bunul Inchiriaza bunul
Figura nr.1 
Normele legale privind leasingul, prevad: "leasingul este o operatiunea prin care o parte denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing, locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. 
Operatiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor. Leasingul este o operatie complexa, cladita pe interesele complementare ale celor ce participa la aceasta, de asa natura incat fiecare dintre participanti trage un folos ce depinde si de comportarea celorlalti si de nevoile economice care sunt complementare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea prin Leasing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!