Finantarea si Contabilitatea Operatilor de Leasing

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS.1
Capitolul 1. LEASINGUL-MODALITATE DE FINANTARE A INVESTITILOR 3
1.1. FORME DE FINANTARE 3
1.1.1. FINANTAREA PRIN CAPITALURI IMPRUMUTATE 3
1.1.1.1. FINANTAREA PRIN LEASING 4
1.1.1.2. FINANTAREA PRIN CREDITE BANCARE 5
1.1.1.3. FINANTAREA PRIN PIATA OBLIGATIUNILOR 5
1.2.1. COMPARATIA INTRE LEASING SI CREDIT 7
1.2.3. COMPARATIE INTRE LEASING SI IMPRUMUT 7
1.2.4. DELIMITAREA INTRE LEASING SI LOCATIUNE 7
1.2.5. COMPARATIA INTRE LEASING SI CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE 8
Capitolul 2. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND OPERATIUNIILE DE LEASING 9
2.1. DEFINIREA SI OBIECTUL OPERATIUNIILOR DE LEASING 9
2.2. TIPURI DE LEASING 10
2.2.1. LEASINGUL FINANCIAR 13
2.2.2. LEASINGUL OPERATIONAL 18
2.2.3. ALTE TIPURI DE LEASING 21
2.2.3.1. LEASE BACK 21
2.2.3.2. LEASINGUL INTERNATIONAL 22
2.2.3.3. SUBLEASING 24
2.2.3.4. LEASING DIRECT SI LEASING INDIRECT 25
2.2.3.5. LEASINGUL BUNURILOR DE CAPITAL SI A CELOR DE CONSUM 26
2.2.3.6. LEASINGUL CU AMORTIZARE TOTALA SI LEASINGUL CU AMORTIZARE PARTIALA 27
2.3. CONTRACTUL DE LEASING 28
2.3.1. ELEMENTELE COMPONENTE ALE CONTRACTULUI DE LEASING 29
2.3.2. ACTELE NECESARE FINANTARII IN SISTEM LEASING 30
2.3.3. OBLIGATIILE PARTILOR UNUI CONTRACT DE LEASING 30
2.4. REFLECTAREA IN SITUATIILE FINANCIARE A OPERATIUNILOR DE LEASING 31
2.4.1. OPERATIUNILE DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATORILOR 31
2.4.1.1. OPERATIUNILE DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATORILOR IN CAZUL LEASINGULUI FINANCIAR 31
2.4.1.2. OPERATIUNILE DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATORILOR IN CAZUL LEASINGULUI OPERATIONAL 33
2.4.2. OPERATIUNILE DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATARILOR 34
2.4.2.1. OPERATIUNILE DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATARILOR IN CAZUL LEASINGULUI FINANCIAR 34
2.4.2.2. OPERATIUNILE DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATARILOR IN CAZUL LEASINGULUI OPERATIONAL 36
2.5. CADRUL JURIDIC CARE REGLEMENTEAZA DESFASURAREA OPERATIUNILE DE LEASING IN ROMANIA 37
Capitolul 3. PREZENTAREA "EUROPEAN LEASING GROUP"S.A. 40
3.1. PREZENTAREA GENERALA 40
3.2 EVOLUTIA ACTIVITATII 40
Capitolul 4. CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING 45
4.1. ORGANIZAREA CONTABILITATII 45
4.2. REFLECTAREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING 46
4.2.1. REFLECTAREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING LA LOCATOR 46
4.2.2. REFLECTAREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING LA LOCATAR 48
Capitolul 5. CONCLUZII 51
ANEXA.52 
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. LEASINGUL-MODALITATE DE FINANTARE A INVESTITILOR
Intrebarea care se pune de catre utilizator, este urmatoarea : daca are posibilitatea de alegere intre finantare in proportie de 100% din resurse proprii, finantare prin utilizare de credit bancar, finantare prin intermediul pietei obligatiunilor sau finantare realizata prin intermediul leasingului, care dintre acestea va fi alegerea cea mai avantajoasa din punct de vedere economic pentru realizarea unei investitii!!
Aceasta intrebare, in Romania de astazi, este una destul de poetica pentru ca, din pacate, doar un numar foarte redus de intreprinderi mari si mici sunt intr-o situatie care sa-i permite alegerea intre alternativele de mai sus.
1.1. FORME DE FINANTARE
1.1.1. FINANTAREA PRIN CAPITALURI IMPRUMUTATE
Capitalurile proprii de care pot dispune societatile comerciale nu sunt suficiente pentru finantarea variatiilor specifice activitatilor de exploatare, sustinerii si extinderii capacitatilor de productie.
Finantarea prin capitaluri imprumutate este una din variantele pe care managerii societatilor comerciale o i-au in vedere in procesul de optimizare a deciziilor de finantare.Intre societatea comerciala, care solicita capital de pe diverse piete, si detinatorii de capital, existenti in economie, apar relatii contractuale prin care se stabilesc:valoarea capitalului imprumutat, serviciul financiar al recompensarii,durata imprumutului, rambursarea acestuia si natura garantiilor acordate.Finantarea se poate realiza in mod direct sau prin intermediari financiari specializati, care, pentru serviciile asigurate, solicita si primesc diverse comisioane.Acestea constituie cheltuieli financiare pentru cei care solicita capital.
Finantarea prin capitaluri imprumutate a societatilor comerciale se realizeaza prin recurgerea la capitalul existent pe piata monetara a creditului,piata obligatiunilor si piata leasingului.Aceasta rezulta si din figura nr.1:
Figura nr.1.1. Finantarea prin capitaluri imprumutate
Pentru finantarea materialelor achizitionate, stocurilor, creantelor-clienti, operatiunilor de import-export, necesarului de fond de rulment, societatile comerciale solicita imprumuturi pe termen scurt si mediu de pe piata monetara a creditului. Imprumuturile solicitate se concretizeaza in credite acordate de catre bancile comerciale, ce trebuie utilizate conform prevederilor contractuale. Finantarea programelor de modernizare, restructurare si dezvoltare, precum si extinderea pozitiei pe piata interna si internationala necesita identificarea si obtinerea unor resurse importante si pe termen lung de finantare.
Alaturi de potentialul de finantare limitat al pietei monetare a creditului, societatile comerciale de capital pot obtine resurse de pe piata obligatara. Recurgerea la potentialul de finatare al acesteia genereaza unul sau mai multe fluxuri de resurse si de rambursari, conform prevederilor din prospectul de emisiune. Caracteristicile obligatiunilor emise pot genera transformarea capitalului imprumutat iin capital propriu.
Piata monetata a creditului si piata obligatara asigura finantarea unor operatiuni economice bine precizate. Alaturi de acestea a aparut piata leasingului. Aceasta constituie pentru societatile comerciale (in special pentru cele mici si mijlocii o noua varianta de finantare.Prin aparitia pietei leasingului contractelor de inchiriere-cumparare a devenit posibila finantarea unui activ imobilizat sau circulant bine determinat.
In practica nu este posibil sa se realizeaze o finantare perfecta. Dobanzile si mediul economic au un caracter variabil. Managerii trebuie sa aleaga resursele cele mai putin costisitoare care sa asigure rentabilitatea si solvabilitatea societatii comerciale,in conditiile mentinerii unui nivel redus al riscurilor. 
1.1.1.1. FINANTAREA PRIN LEASING
Leasingul este un pas inainte in finantarea socitatilor comerciale care doresc sa achizitioneze masini, utilaje si echipamente, dar nu dispun de resurse financiare suficiente sau nu doresc sa blocheze capitalul de care dispun in mijloace fixe.
Leasingul, ca instrument financiar, are un impact major asupra economiei si este o sursa semnificativa de fonduri pentru companiile care doresc sa achizitioneze active. Conform ultimelor analize,dimensiunile pietei leasingului in Romania au fost de 400 milioane USD in anul 2000 ca volum de operatiuni. Aceasta modalitate de finantare ofera societatilor comerciale care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor fara sa-si angajeze prea mult resursele financiare proprii o alternativa moderna la creditul classic.
In continuare vom evidentia avantajele multiple pe care aceasta varianta de finantare le are:
1. Economisirea capitalului propriu, cheltuielile de leasing fiind suportate din costurile de productie realizate (ceea ce inseamna ca profiturile nu sunt prea mult afectate), iar in final bunul poate fi achizitionat la valoarea sa reziduala;
2. Marimea constanta a ratei de leasing faciliteaza o programare mai riguroasa a cheltuielilor si o mai buna gestiune a lichiditatilor firmei;
3. Evitarea birocratiei, prin preluarea de catre societatea de leasing a tuturor
operatiunilor legate de achizitionarea bunurilor;
4. Dobanda redusa si posibilitatea achitarii costului bunurilor pe termen lung;
5. Furnizorul masinii sau echipamentului urmeaza a fi desemnat de catre utilizator,
avand posibilitatea alegerii variantei optime pret-calitate;
6. Posibilitatea realizarii unor investitii mari, chiar si de catre societatilecomerciale care nu dispun de resurse financiare suficiente, dar care nu au oportunitati certe de dezvoltare;
7. Obtinerea finantarii, in general, fara garantii suplimentare sau ipoteci;
8. Rularea capitalului cu un profit sporit, prin evitarea blocrii lui in mijloace fixe;
9. Deducerea fiscala in totalitate a ratei pentru leasingului operational sau a dobanzii si a amortizarii in cazul leasingului financiar . Deductibilitatea ratei in cazul leasingului financiar creste proportional cu durata contractului;
10. Posibilitatea reducerii substantiale a costurilor finantarii prin recalcularea dobanzii aferente creditului in cazul platii anticipate a ratelor de leasing pentru leasingul financiar.
Interesele practice ale leasingului sunt de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii. 
1.1.1.2. FINANTAREA PRIN CREDITE BANCARE
Piata monetara a creditului dispune de resursele necesare finantararii activelor utilizate in activitatea de exploatare si realizarii proiectelor de investitii productive, in functie de nevoile societatilor comerciale. Acestea sunt obligate sa utilizeze imprumuturile solicitate si obtinute de la bancile comerciale conform prevederilor din contractele de creditare. 
Folosirea creditului bancar este avantajoasa in cazul in care rata rentabilitatii este mai mare decat rata dobanzii. Insa chiar in conditiile in care in faza de previziune rentabilitatea depaseste costul indatorarii este necesar sa se aiba in vedere si riscul financiar determinat de eventualitatea ca pe parcurs, rata dobanzii sa devanseze rata rentabilitatii. 
Bancile comerciale ofera un evantai de credite, destinate finantarii operatiunilor economice ale societatilor comerciale solicitatoare.
Creditarea este pentru banca o investitie. Pentru ca aceasta sa o realizeze ea trebuie sa fie convinsa de utilitatea, eficienta si profitabilitatea acesteia precum si de bonitatea intreprinderii care solicita creditul. In general in cazul creditelor pe termen scurt si mediu elementul central il constituie bonitatea clientului. In cazul creditelor pe termen lung este necesara evaluarea planului de afaceri pe care intreprinderea il realizeaza. (CRISTEA Horia, TALPOS Ioan, CORDUNEANU Carmen: Gestiunea financiara a societatilor comerciale Editura Mirton, Timisoara 2001)


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea si Contabilitatea Operatilor de Leasing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!