Finantarea si Performanta Institutiilor Publice Sanitare

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
1. Mentiuni din literatura de specialitate.6
2. Studiu aplicativ privind eficientizarea activitatii in cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.12
2.1.Descriere.12
2.2. Prezentarea obiectivelor si activitatilor institutiei publice.20
2.3. Prezentarea structurii organizatorice si indicarea fluxului.21
2.4. Analiza nivelului de pregatire profesionala in functie de studiile avute.25
2.5. Analiza situatiei financiare.25
2.6. Analiza cadrului reglementativ aplicabil.31
2.7. Analiza relatiilor de munca.31
2.8. Analiza capacitatii decizionale.32
2.9.Analiza punctelor forte, a punctelor slabe, oportunitatilor si amenintarilor in vederea eficientizarii activitatii respectivei institutii publice.32
2.10. Identificarea posibilelor solutii in vederea eficientizarii activitatii institutiei publice.33
2.11. Eficientizarea comunicarii dintre institutia publica si cetatean.33
Concluzie.35
Bibliografie.37


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Motivul principal pentru care am decis sa aleg aceasta tema, si anume Finatarea si Performanta Institutiilor Publice Sanitare, este pentru ca subiectul trateaza o problema cu adevarat esentiala in tara noastra atat din punct de vedere economic, cat si social. Deasemenea, am hotarat sa intreprind un studiu in acest domeniu pentru a-mi aduce un plus de cunostiinte in acesta arie de activitate.
Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, voi incepe prin a definii institutiile publice: institutie patrimoniala, care desfasoara activitati sociale in folosul comunitatii, care nu obtin venituri sau obtin venituri la costul factorilor de productie si pentru a caror functionare sunt fondurile publice.
Obiectivul lucrarii il constituie gravarea unei opinii personale legat de managementul, performata si ascensiunea unei institutii publice pe profil sanitar din tara noastra.
In ceea ce priveste structura lucrarii, aceasta este una aparent simpla, dar foarte bine documentata, pe alocuri cu un pregnant caracter tehnico-material formata din:
- Partea de introducere (parere personala, unele notiuni introductive)
- Mentiuni din literature de specialitate ( reprezinta partea teoretica a proiectului, in care sunt citati numerosi autori de o mare valoare in acest domeniu)
- Studiul de caz (scurta descriere, analiza, evaluare, concluzii)
- Incheiere (parere personala, solutii, initiative )
Institutiile publice au un rol important in cadrul statului deoarece prin intermediul acestora, isi indeplineste functiile sale.Sfera de cuprindere a institutiilor publice este vasta, statul actionand in toate domeniile vietii economice sau sociale.De asemenea, una din caracteristicile cele mai importante ale economiile secolului XX, care se continua si in secolul XXI, este expansiunea sectorului public.Statul prin finantarea si performanta institutiilor de care dispune, a actionat, in functie de politica urmata in diferite perioade, asupra redistribuirii produsului intern brut in economie, a influentat pozitiv sau negativ desfasurarea anumior activitati.
De ce,sunt atat de importante institutiile publice?
Legea finatelor publice si respectiv, legea finatelor publice locale definesc notiunea de institutie publica enumerand exemple in acest sens, dupa cum urmeaza. Conform legii finatelor publice, in sfera de cuprindere a institutiilor publice se cuprind: "Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, ale autoritatilor publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora , indiferent de modul de finatare a acestora". La nivel local, conform reglemantarilor legislative privind finatele publice locale, institutiile publice reprezinta "denumire generica ce include comunele, orasele, municipile, sectoarele municipiului Bucuresti, judetele, municipiul Bucuresti, institutiile si seviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridica, indiferent de modul de finatare a acestora.
Pentru a putea prezenta mai bine tema, Finatarea si Performanta Institutiilor Publice Sanitare trebuie sa mentionam si urmatoarele aspecte : 
Institutiile publice sanitare sunt spitalele, care sunt finantate integral din venituri proprii si functioneaza pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele incasate pentru serviciile medicale, alte prestatii efectuate pe baza de contrcat, precum si din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acest sistem este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitate si obtinut prelugirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Sanatatea publica este o componeta a sistemului de sanatate responsabila de implementarea tuturor masurilor menite si are ca scop imbunatatirea indicatorilor starii de sanatate si prevenirea imblonavirii.
Merita mentionate si cateva principii importante de interventie ale sanatatii publice:
Responsabilitatea socitatilor pentru sanatatea publica, focalizarea actiunilor de prevenire pe grupuri populationale vulnerabile, preocuparea fata de determinantii starii de sanatate, abordarea multidisciplinata si intersectoriala, decizii bazate pe dovezi stiintifice, utilizarea unui sistem informational si informatic integral pentru managementul sanatatii publice, etc.
Rolul si obligatiile furnizorilor de srvicii medicale in cadrul sistemului de sanatate. Aplicarea masurilor de profilaxie si promovarea sanatatii populatiei, stabilirea primului contact cu pacientii si mentinerea unei relatii directe cu acestea, stabilirea diagnosticului si a solutiilor terapeutice optime, conform competentelor medicilor de familie, initierii si tinerii evidentei circuitului pacientului si a schimelor terapeutice aplicate atat in asistenta medicala primara cat si cea de specialitate etc. Iar obligatiile sunt: obligatiile de etica si dentologie profesionala, obligatii referitoare la sanatatea publica si la furnizarea datelor necesare pentru fundamentarea politicii de sanatate, obligatii fata de sistemul asigurarilor de sanatate, obligatii privind relatiile de munca, obligatii fata de pacienti etc.
Cat despre masurarea performatei in sectorul public este unul dintre cele mai puternice instrumente utilizate pentru a imbunatatii managementul in cadrul acestuia.Exista multe motive pentru care organizatiile publice ar trebuii sa masoare performanta. Daca acest lucru este bine facut, masurarea performantei poate aduce numeroase beneficii de care va beneficia atat organizatia cat si cei din afara ei. In ultimii ani s-au facut diverse incercari de cuantificare a performantei si eficentei cheltuielilor publice prin intermediul indicatorilor compusi. Aceste incercari pot fi impartite in doua categorii: masurarea peformantei la nivel macro si masurarea performantei la nivel micro. Cuantificarea la nivel macro are ca obiectiv estimarea performantei si eficietei cheltuielilor publice totale. Pe de alta parte, la nivel micro aceste au ca obiectiv estimarea performantei si eficentei unei anumite catergorii de cheltuieli publice. Aceste metode indetifica obiective oportune, masoara efectele activitatlor si le analizeaza pe acestea din urma in comparatie cu costurile implicate. 
Un sistem de management al calitatii te ajuta sa obtii si sa-ti imbunatatesti permanent performanta.


Fisiere in arhiva (2):

  • Finantarea si Performanta Institutiilor Publice Sanitare.docx
  • Finantarea si Performanta Institutiilor Publice Sanitare.pptx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Mura, O. P. , O viziune choice asupra politicii fiscale , Editura Brumar , 2012.
2. Talpos, I. , Finantele Romaniei, Editura Sedoana, Timisoara, 1995.
3. Alexandru Gheorghe -Evaluarea eficientei activitatilor sanitare, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004
4. Enachescu D., Marcu M.G. - Sanatate publica si management sanitar,Editura All, Bucuresti, 2004
5. Greceanu-Cocos Virginia -Contabilitatea institutiilor publice, editie comentata si actualizata, Editura Adevarul, Bucuresti, 2001
6. Stefura Gabriel - Bugete publice, editura Economica 2003
7. http://www.marketwatch.ro/articol/4990/Managementul_performantei/
8. http://www.snspms.ro/UserFiles/File/ph_press/manual_pentru_cursul_de_management_spitalicesc_2006.pdf
9. http://spcaransebes.ucoz.com/_ld/0/36_Plan_de_managem.pdf
10. www.spitalul-municipal-timisoara.ro/?
11. http://www.doctorbun.ro/u-spitalul-clinic-municipal-timisoara_133.html
12. Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006
13. Legea nr. 82/1991
14. Legea nr. 500/2002


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!