Finante Publice

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
FINANTELE PUBLICE - ROLUL ACESTORA IN ECONOMIE
1.1 Importanta finantelor publice in economie.2
1.2 Functiile finantelor publice.5
1.3 Rolul finantelor publice in perioada actuala . 10
CAPITOLUL II 
LOCUL SI ROLUL FISCALITATII IN ACTUALA CONSTRUCTIE EUROPEANA
2.1 Constructia europeana - un proiect de succes.13
2.2 Bugetul U.E. - principalul instrument de gestionare a resurselor financiare.17 
2.3 Importanta fiscalitatii in economie principii si functii.21
CAPITOLUL III
FISCALITATEA LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE
3.1 Analiza fiscalitatii U.E. in perioada 2005-2006.27
3.2 Analiza fiscalitatii U.E. pana in prezent.34
3.3 Transformari la nivelul fiscalitatii europene in perioada de criza si perspective ale acesteia.39
CONCLUZII.48
BIBLIOGRAFIE.50


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
FINANTELE PUBLICE-ROLUL LOR IN STAT
1.1 Importanta finantelor publice in economie
In vorbirea curenta se folosesc mai multe expresii facand parte din familia cuvantului finante, in sensuri apropiate sau diferite, dupa caz, finante, finante publice, finante private si finante socialiste.
Cu timpul, cuvantul finante a capatat un sens foarte larg, incluzand bugetul statului, creditul, operatiunile bancare si de bursa si operatiunile banesti. In zilele noastre in vorbirea directa se identifica frecvent notiunea de finante cu acea de bani, venituri in bani, resurse banesti, creante. Trebuie remarcat insa ca nici conceptiile despre finante nu sunt la unison. Astfel, economistii considera finantele ca fiind, dupa caz, fonduri banesti la dispozitia statului, bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice, totalitatea resurselor si sarcinilor etc.
In realitate, intre resursele banesti prelevate la fondurile publice in vederea satisfacerii nevoilor sociale, modalitatile concrete prin care se procura si se distribuie aceste resurse instrumentele prin care statul intervine in viata economica metodele de gestionare a resurselor financiare publice si formele juridice pe care le imbraca, intre toate acestea exista stranse legaturi. Procurarea si distribuirea resurselor financiare se realizeaza in procesul repartizarii produsului intern brut cu ajutorul unor metode si instrumente specifice, intr-un cadru juridic adecvat, in scopul satisfacerii nevilor sociale si al influentarii activitatii economice. De-a lungul anilor, conceptiile despre finante au evoluat continuu. In aceasta evolutie se contureaza doua etape distincte: prima corespunde capitalismului, iar cea de a doua corespunde dezvoltarii monopolilor . Conceptiile din prima etapa sunt considerate clasice, iar cele din a doua contraindicate. Este in interesul societatii ca statul sa se limiteze la sarcinile traditionale vizand mentinerea ordinii interne, apararea tarii si intretinerea de relatii diplomatice cu alte state.
In aceasta conceptie sarcina finantelor publice consta in asigurarea resurselor necesare intretinerii institutiilor, functionarii normale a acestora, impozite si imprumuturi si celelalte metode de procurare a resurselor financiare trebuie concepute astfel incat sa aiba caracter neutru sau modifice relatiile sociale-economice existente.
Finantele publice sunt folosite si in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii, in timp ce finantele private sunt puse in slujba realizarii de profit de catre intreprinzatorii individuali sau actionarii societatilor comerciale.
Intre finantele publice si cele private exista unele asemanari, dar si o serie de deosebiri. Resursele necesare realizarii functiilor si sarcinilor statului se procura de la persoane fizice si juridice in principal prin masuri de constrangere, luate de autoritatile publice, si intr-o proportie mai mica, pe baze contractuale.
Impotriva statului nu se pot lua masuri de executare silita, cand institutiile publice centrale si locale nu efectueaza cheltuieli prevazute, spre deosebire de aceastea intreprinderile private isi procura resursele financiare de care au nevoie, pentru desfasurarea activitatii lor, de pe piata, pe baze contractuale.
Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unor importante fonduri banesti la dispozitia autoritatilor publice. 
Aceste fonduri se formeaza pe seama unei parti din PIB si sunt utilizate pentru finantarea nevoilor sociale atat de interes national, cat si local. Fondurile se constituie pe seama transferului de valoare, de putere de cumparare de la diverse persoane fizice si juridice la dispozitia organelor administratiei de stat, centrale si locale.
De la aceste fonduri se efectueaza transferuri de putere de cumparare de la diversi beneficiari, persoane fizice sau relatii care apar intre participantii la procesul de constituire a fondurilor de resurse financiare si relatii care apar intre colectivitate, reprezentata prin stat, pe de o parte si beneficiarii fondurilor banesti ce se constituie in economie. Aceste relatii, care apar in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii, constituie relatii financiare. Sfera finantelor, mai ingusta decat aceea a relatiilor banesti cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare, nu si pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.
In legatura cu transferul de valoare care genereaza relatii financiare, se impun cateva precizari. In primul rand, aparitia finantelor financiare este determinata de transferul in forma baneasca, de valoare de la persoane fizice sau persoane juridice la fondurile ce se constituie in economie sau de la aceste fonduri la dispozitia persoanelor juridice sau fizice beneficiare. Transferul de valoare, are de la bun inceput caracterul unui transfer de putere de cumparare.
In al doilea rand, transferul de valoare la fondurile ce se constituie in economie se efectueaza fara contraprestatie directa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finante Publice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!