Finantele Intreprinderii

Extras din licenta Cum descarc?

Procese de formare, repartizare si utilizare a fondurilor au loc nu numai la nivelul statului ca autoritate publica, ci si in intreprinderi publice, organisme bancare si financiare, de asigurari sociale si de bunuri etc.
Finantele intreprinderilor publice reprezinta veriga primara, de baza, a intregului sistem financiar si de credit, aceasta afirmatie bazandu-se pe faptul ca majoritatea fondurilor banesti, ce se formeaza la diferite nivele, isi au izvorul in veniturile create in celule de baza ale economiei nationale. De trainicia acestor finante depinde in cea mai mare parte de constituirea celorlalte sub-sisteme financiare.
Vita economico-financiara a unei intreprinderi publice nu poate fi conceputa in afara mediului in care functioneaza si evolueaza; din acest mediu intreprinderea publica isi colecteaza resursele si tot in cadrul lui efectueaza plati, restituiri de fonduri etc.
Fenomenul financiar se naste din relatiile pe care intreprinderea publica le are cu totii agenti economici si financiari, cu statul si alte organisme.
Intreprinderea publica este o combinatie de factori materiali (capital economic) cu factori umani, un agent economic, o entitate , un centru de decizie, care evolueaza intr-un mediu complex, format din patru universuri interdependente si anume:
1) Universul economic;
2) Universul financiar;
3) Universul social;
4) Universul statal.
Ca agent economic, intreprinderea publica intra in relatii cu alti agenti pe care ii intalneste pe diferite piete in care se schimba bunuri si servicii pe baza de moneda. Cantitatile de marfuri oferite si solicitate, precum si preturile sunt variabile, ceea ce influenteaza echilibrul, astfel ca intreprinderea publica este supusa unor legi economice.
Aceste schimburi dau nastere universului economic si ca un univers autonom, organizat pe pietele sale proprii, prin care se schimba active financiare si moneda.
Agentii economici si financiari ce se intalnesc pe diferite piete si intre care apar variate raporturi, constituie contextul social in care functioneaza si evolueaza intreprinderea publica. Acesti agenti pot fi grupati, in functie de piete, in urmatoarele grupe principale:
- furnizori, pe care intreprinderea publica ii intalneste pe piata de materii prime si servicii;
- clienti, pe care intreprinderea publica ii intalneste pe piata de produse si servicii:
- salariatii si conducatori, pe care intreprinderea publica ii gaseste pe piata muncii; 
- actionari sau asociati, imprumutatori si intermediari financiari, pe care intreprinderea publica ii gaseste pe piata financiara etc. Intre intreprinderea publica, pe de o parte si diferitele persoane fizice si juridice, pe de alta parte, se nasc, asa cum s-a mai aratat, variante raporturi, care vizeaza cumparari si vanzari de marfuri si servicii, angajari si plata drepturilor de personal, formarea capitalurilor proprii si imprumutate. De asemenea, intreprinderea are raporturi cu:
1. diferite organe statale, care se concretizeaza in plata impozitelor si taxelor sau primirea de subventii si alocatii de la bugetul statului;
2. societati de asigurare, catre care intreprinderea publica achita prime de asigurare si de la care va beneficia, in anumite situatii, de plata unor despagubiri;


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantele Intreprinderii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!