Fiscalitatea Intreprinderii. Studiu de Caz

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE pag. 2
CAPITOLUL 1. Obligatiile fiscale ale firmei din impozite indirecte pag. 4
Taxa pe valoarea adaugata pag. 4
CAPITOLUL 2. Oligatiile fiscale ale firmei din impozite directe pag. 16
2.1. Impozitul pe profit pag. 16
2.2. Impozitul pe salarii pag. 29
2.3. Contributii pag. 34
CAPITOLUL 3. Studiu de caz la S.C. PROSOL 2006 S.R.L pag. 41
3.1. Descrierea firmei pag. 41
3.2. Fiscalitatea firmei pag. 45
CONCLUZII pag. 52
BIBLIOGRAFIE pag. 54


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Obligatiile fiscale ale firmei care fac obiectul lucrarii sunt impozitele indirecte, respectiv Taxa pe Valoarea adaugata, si impozitele directe, impozitul pe profit, impozitul pe salarii, si contributiile sociale.
La baza instituirii impozitelor sta necesitatea statului de a-si procura resurse pentru acoperirea cheltuielilor pe care sa le efectueze in vederea infaptuirii rolului sau economico-social. Astfel" impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/ sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se va face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului."
Plecand de la aceasta definitie a impozitelor, fiscalitatea poate fi privita ca o legatura intre stat si persoane fizice si juridice. Astfel, impozitele sunt concepute ca un rau necesar, fara existenta acestora statul fiind pus in imposibilitatea de a-si putea desfasura (prin intermediul institutiilor publice) activitatile cu care este mandatat.
La baza stabilirii impozitelor, in Romania, stau o serie de principii:
a) Neutralitatea masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, cu forma de proprietate, asigurand conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain.
Astfel, se urmareste ca prin masurile prevazute in legislatie sa se asigure acelasi regim fiscal pentru contribuabilii aflati in situatii similare.
b) Certitudinea impunerii, prin eleborarea de norme juridice clare, care sa nu conduca la imterpretari arbitrare, iar termenele, modalitatea si sumele de plata sa fie precis stabilite pentru fiecare platitor, respectiv acestia sa poata urmarii si intelege sarcina fiscala ce le revine, precum si sa poata determina influenta propriilor decizii de management financiar asupra sarcinii lor fiscale. Respectarea acestui principiu duce la o mai mica posibilitate de evaziune fiscala la adapostul legii(evaziune fiscala legala), ca urmare a faptului ca prevederile legislative nu por fi interpretate in favoarea statului sau a contribuabililorin functie de anumite situatii create. Astfel, legea este egala in aplicare pentru toti contribuabilii.
c) Echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea celei mai mari parti a veniturilor realizate de acestea cu aceeasi nota de impozitare. Astfel, la nivelul persoanelor fizice se ajunge la respectarea dezideratului ,,la venituri egale impozite egale". Totusi, echitatea totala privind impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice nu este atinsa, deoarece exista unele venituri(veniturile din investitii si cele din jocuri de noroc) care sunt impozitate folosind cote diferite de cea practicata in cazul celorlalte venituri
d) Eficienta impunerii prin asigurarea stabilitatii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel incat aceste prevederi sa nu conduca la efecte retroactive defavorabile pentru persoanele fizice si juridice, in raport cu impozitarea in vigoare la data adoptarii de catre acestea a unor decizii investitionale majore. Un element extrem de important este si faptul ca in Codul fiscal se prevede ca orice modificare sau completare la reglementarile fiscale existente la un moment dat intra in vigoare cu incepere din prima zii a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.
Pentru o mai buna intelegere a modalitatii de aplicare a impozitelor, a procedurii determinarii si platii lor, rezulta o prezentare a elementelor impozitelor:
a) Subiectul impozitului (contribuabilul): este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata impozitului. 
b) Suportatorul impozitului: este persoana fizica ce suporta impozitul.
c) Obiectul impunerii: este materia supusa impozitarii.
d) Cota sau impozitul unitar reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere.
e) Asieta( modul de asezare al impozitului): reprezinta totalitatea masurilor care se iau in vederea identificarii obiectului impozabil, stabilirea marimii materiei impozabile si determinarea impozitului de plata.
f) Termenul de plata (scadenta): reprezinta data pana la care impozitul trebuie achitat statului, nerespectarea acestuia atragand unele plati suplimentare de impozit.
CAPITOLUL 1. OBLIGATIILE FISCALE ALE FIRMEI DIN IMPOZITE INDIRECTE
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
Societatea S.C. PROSOL 2006 S.R.L. are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul al produselor chimice si este supusa taxei pe valoare adaugata, dar nu si accizelor.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este principalul impozit indirect din punct de vedere al volumului incasarilor la bugetul statului, precum si din punctual de vedere al sferei de aplicare.
Mecanismul TVA presupune ca fiecare agent economic care intervine in procesul de productie si comercializare a unui produs sa adauge taxa la valoarea adaugata create, tax ace este inclusa in pretul de vanzare al bunurilor si trebuie virata ulterior catre stat. Taxa este astfel colectata de catre agentii economici de la consumatorii finali, care sunt suportatorii efectivi ai acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitatea Intreprinderii. Studiu de Caz.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!