Fluxuri de Trezorerie

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
INTRODUCERE
Trezoreria intreprinderii priveste in mod practic activitatile desfasurate de toti agentii economici, sub acest aspect aceasta formeaza un domeniu de analiza si dezbatere pentru specialistii si practicienii domeniului. 
Locul si rolul trezoreriei se remarca in viata economica a unei entitati economice, in perioadele de slabire a pietei financiare , de reducere a autofinantarii, de crestere a inflatiei, de limitare a creditului si de crestere a ratei dobanzilor.
Cei mai multi dintre utilizatorii informatiei contabile sunt interesati de fluiditatea activitatii dintr-o intreprindere si in special de capacitatea acesteia de a asigura o viteza de rotatie corespunzatoare pentru lichiditati. Astfel, se impune necesitatea exploatarii informatiei contabile, prin care sa se cunoasca fluxurile de trezorerie, acestea fiind corespondentul fluxurilor patrimoniale ce tranziteaza intreprinderea, cu impact imediat asupra lichiditatilor. Nevoia de a evidentia analiza fluxurilor de trezorerie s-a facut resimtita pe plan international, in mod special la sfarsitul anilor '80, cand apar si primele preocupari ale teoreticienilor si ale analistilor economici in acest domeniu.
Pe plan mondial, acest document este prezent sub denumirea generala de ,,tablou de flux" si se refera la toate tablourile in care conceptul de flux are un rol determinant .
In acest context, se extinde sarcina contabilitatii in a oferi noi informatii despre capacitatea unei entitati de a face fata platilor sale prin intermediul viitoarelor incasari, cu alte cuvinte de a genera fluxuri de trezorerie.
Gasirea modalitatilor adecvate pentru a utiliza fluxurile de trezorerie in realizarea diagnosticului financiar constituie una dintre sarcinile cele mai grele pentru analistii financiari.
Daca din punct de vedere teoretic fluxurile de trezorerie sunt amplu prezentate in literatura de specialitate, din punct de vedere al reflectarii in contabilitate, exista tendinta de a fi asimilate cu contabilitatea de trezorerie.
Se impune astfel, o delimitare a principalelor categorii de fluxuri de trezorerie din multitudinea de operatiuni economico-financiare ce sunt transpuse de catre contabilitate intr-un limbaj propriu si sistematizarea acestora in vederea evidentierii rolului central pe care il ocupa trezoreria in cadrul sistemului informational economic al intreprinderii.
Prin reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele de Contabilitate Internationale, aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 94/2001, se stabileste cadrul legislativ din Romania in ceea ce priveste intocmirea unui document de sinteza care sa evidentieze fluxurile de trezorerie. In aceste conditii, se creeaza posibilitatea realizarii unei comparatii intre informatia oferita de tabloul de flux din tara noastra si informatia oferita de tablourile intocmite in alte tari.
Intr-o economie de piata, intreprinderea trebuie privita ca un sistem care exista si functioneaza prin relatiile sale cu tertii (investitori, creditori, buget, furnizori etc.), relatii ce se concretizeaza prin fluxuri patrimoniale. De masura in care aceste fluxuri imbraca forma lichiditatilor sunt interesati atat tertii (pentru recuperarea sumelor investite si obtinerea unui castig sau pentru recuperarea unor creante), cat si conducerea unitatii, pentru ca numai astfel sistemul poate functiona. 
Situatiile financiare cu scop general sunt acelea menite sa satisfaca nevoile utilizatorilor care sunt in situatia de a cere rapoarte adaptate necesitatilor lor specifice de informatii. Situatiile financiare cu scop general le includ pe cele care sunt prezentate separat sau in cadrul altui document public, cum ar fi raport anual sau un prospect. 
Situatiile financiare trebuie sa ofere o imagine fidela a rezultatelor si pozitiei financiare a unei societati la sfarsitul exercitiului financiar, oferind informatii utile unei categorii largi de utilizatori. In functie de natura si dimensiunea evenimentelor ce au loc intre data bilantului si data la care sunt semnate situatiile financiare, aceste tranzactii pot fi, de asemenea, incluse in situatiile financiare sau prezentate in notele la situatiile financiare.
Valorile ce trebuie incluse sau prezentate in situatiile financiare cu scop general se stabilesc utilizandu-se rationamente profesionale. Aceste decizii vor fi fundamentate pe anumiti factori ca de exemplu, cat de semnificative sunt informatiile si daca acestea trebuie prezentate separat fie in bilant, fie in contul de profit si pierderi, fie in notele la situatiile financiare, precum si cat de interesati sunt utilizatorii situatiilor financiare sa aiba acces la aceste informatii, chiar daca acestea pot sa nu se refere la tranzactii de valoare.
Situatiile financiare individuale sau consolidate se refera la: un bilant, un cont de profit si pierdere, o situatie a variatiei capitalurilor proprii, un tablou al fluxurilor de trezorerie, anexele care cuprind o descriere a politicilor contabile semnificative si notele explicative.
Acceptat ca o situatie financira care reda capitalurile proprii prin diferenta de active si datorii, se considera ca bilantul furnizeaza informatii privind natura si sumele investite in resursele intreprinderii, obligatiile ei vizavi de creditori, precum si partea proprietarilor in aceste resurse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fluxuri de Trezorerie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!