FMI si Rolul Sau in Economia Romaneasca

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I: EVOLUTII ISTORICE PRIVIND FONDUL MONETAR INTERNATIONAL
1. Constituirea FMI 4
1.1. Cautarea unui nou sistem. Conferinta de la Bretton Woods. Participanti si obiective.4
1.1.1. Planul White 7 
1.1.2. Planul Keynes 8
CAPITOLUL II: REGLEMENTAREA PRINCIPIILOR DE FUNCTIONARE A SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL 
2.1. Principiile si statutul FMI 9 
2.2. Organizarea si functionarea FMI 13
2.3. Evolutii in functionarea FMI 14
CAPITOLUL III: FMI - FUNCTII, OBIECTIVE SI MIJLOACE DE ACTIUNE 3.1. Rolul initial al FMI 17
3.2. Transformarea FMI 21
3.3. Formarea resurselor FMI 21
3.4. Imprumuturile acordate de FMI 26
3.5. Drepturile speciale de tragere 29
3.6. Rolul de supraveghere al FMI 34
CAPITOLUL IV : ROLUL FMI IN ECONOMIA ROMANEASCA 
4.1. Relatia dintre Romania si FMI 37
4.2. Rolul si activitatea biroului reprezentantei rezidente a FMI in Romania 37
4.3. Sprijinul acordat de FMI Romaniei. Acordurile Stand-By 39
CAPITOLUL V: ANALIZA PRIVIND INDEPLINIREA CONDITIILOR DIN ACORDUL STAND-BY 2009-2011, DE CATRE ROMANIA
Prezentare generala 42
Concluzii 54
BIBLIOGRAFIE 58


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - EVOLUTII ISTORICE PRIVIND FONDUL MONETAR INTERNATIONAL
1. CONSTITUIREA F.M.I.
1.1. CAUTAREA UNUI NOU SISTEM. CONFERINTA DE LA BRETTON WOODS. PARTICIPANTI SI OBIECTIVE
FMI a fost conceput in iulie 1944 la o conferinta a Natiunilor Unite tinuta la Bretton Woods, New Hempshire, U.S.A, cand reprezentantii a 45 de guverne au stabilit de comun acord sa puna bazele unei institutii pentru cooperare economica, proiectata pentru a evita o repetare a politicilor economice dezastruoase ce au contribuit la marea criza din anul 1930.
In timpul acelei decade, pe masura ce puterea celor mai puternic industrializate state scadea, acestea au incercat sa-si apere economiile prin cresterea restrictiilor asupra importurilor, prin restrictii in ceea ce priveste achizitia bunurilor de peste hotare si detinerea de moneda straina impusa cetatenilor. Aceste masuri insa, nu au fost potrivite situatiei, deoarece ele nu au facut decat sa ingreuneze comertul extern, sa micsoreze veniturile si sa creasca rata somajului. Astfel, nivelul de trai in aceste state a intrat intr-un declin acut.
Pe masura ce Al Doilea Razboi Mondial lua sfarsit, statele aliate fruntase au inceput sa contureze variate planuri pentru a restaura ordinea in relatiile monetare internationale, astfel ca la conferinta de la Bretton Woods a luat nastere FMI. Obiectivele acestei institutii au fost aceleasi atunci cand a fost infiintata ca ss cele din perioada actuala. Din acea perioada, s-au constatat cresteri ale veniturilor fara precedent, si desi beneficiile cresterii economice nu s-au manifestat in mod egal pentru toate statele, majoritatea au cunoscut prosperitate care contrasteaza in mod special cu perioada in care au avut loc marile conflagratii.
Obiectivele si rolul Fondului Monetar de Investitii au devenit din ce in ce mai importante si din simpla cauza a cresterii numarului de membri. Acest numar de state membre a crescut de peste 4 ori fata de initialul de 45 de state implicate in crearea lui, fapt ce reflecta obtinerea independentei politice a mai multor state in curs de dezvoltare si mai recent a colapsului blocului sovietic. Expansiunea numarului de state membre impreuna cu schimbarile petrecute in economia mondiala au obligat Fondul Monetar International sa se adapteze intr-o mare varietate de moduri pentru a continua sa serveasca aceleasi scopuri in mod eficient.
Alaturi de FMI in 1944 a fost creata (BIRD) Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, cunoscuta si sub numele de Banca Mondiala, care a fost creata pentru dezvoltare economica pe termen lung, incluzand finantarea proiectelor de infrastructura. In timp ce FMI este preocupat cu performanta si politici financiare macroeconomice, BIRD se ocupa cu dezvoltarea pe termen lung si solutii pentru eliminarea saraciei la nivel mondial.
Cand FMI si BIRD au fost create, se avea in vedere aparitia unei noi organizatii pentru a promova liberalizarea comertului international, desi au trebuit sa treaca mai bine de 50 de ani pana cand World Trade Organization sa fie infiintata (1995) In anii precedenti problemele in materie de comert fiind rezolvate prin (AGTT) Acordul General cu privire la Tarife si Comert.
Astfel Fondul Monetar International este o oganizatie a Natiunilor Unite infiintata prin tratatul din 1945 pentru a ajuta si a imbunatati "sanatatea" sistemului economic mondial. Sediul FMI este localizat an Washington D.C. si este condus de cele 184 de tari membre.
FMI este institutia centrala a sistemului monetar international, sistem de plata si rate de schimb intre monedele nationale, ce permite desfasurarea afacerilor intre diferite state. 
Obiectivele FMI sunt:
o Promovarea cooperarii pe plan financiar printr-o institutie care asigura baza mecanismului pentru consultatie si colaborare in privinta problemelor monetare internationale.
o Facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international si contribuirea la mentinerea unui nivel cat mai scazut al ratei somajului, cresterea venitului net si dezvoltarea resurselor productive ca obiectiv principal al politicii economice aplicate in tarile membre.
o Promovarea stabilitatii ratelor de schimb si evitarea deprecierii monedelor datorata schimbului de natura concurentiala.
o Asistenta in stabilirea unui sistem multilateral de plata, care ar elimina anumite restrictii ce incetinesc intensificarea comertului international.
o De a da incredere tarilor membre prin accesul temporar la resursele proprii, deci asigurandu-le sansa de a corecta neajunsurile existente in balanta de plati, fara ca statele acestea sa fie nevoite sa recurga la masuri disructive fata de proprietatea nationala si internationala.
o In concordanta cu cele mentionate mai sus sa micsoreze durata si gradul de dezechilibru in balanta de plati a statelor membre.
Pentru realizarea acestor obiective, FMI:
Monitorizeaza schimbarile si politicile economice si financiare in tarile membre si la nivel global si asigura consultanta in acest domeniu tarilor membre, avand ca baza cei 50 de ani de experienta. Spre exemplu:
In analiza anuala a economiei japoneze pentru anul 2000, FMI sfatuieste guvernul japonez sa stimuleze cresterea economica prin pastrarea nivelului scazut al ratei dobanzii, incurajand restructurarea corporatiilor si bancilor si promovand concurenta.
Acorda imprumuturi tarilor membre care au probleme in ajustarea balantei de plati, nu doar pentru a acorda ajutor financiar temporar, dar si pentru a sustine ajustarea si reformarea politicii economice, actiune indreptata spre eliminarea defectelor si problemelor existente. Spre exemplu: 
In timpul crizei financiare din Asia (1997-1998), FMI actioneaza rapid pentru a ajuta Koreea sa-si reformeze economia printr-un imprumut de 21 miliarde $. 
Asigura guvernelor si bancilor centrale ale statelor membre asistenta tehnica si posibilitati de trainig in acest domeniu de expertiza. Spre exemplu: 
Dupa colapsul Uniunii Sovietice, FMI ajuta bancile centrale ale statelor baltice, Rusia si ale altor foste state sovietice sa-si stabileasca un nou sistem de tezaurizare in trecerea la economia de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • FMI si Rolul Sau in Economia Romaneasca.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!