Fondul de Rulment

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
PREZENTAREA GENERALA A S.C. "ZIMBRU"S.R.L. SATU MARE 5
1.1. Elemente de identificare 5
1.2. Scurt istoric 5
1.3. Politica de echilibru a fondului de rulment 7
1.3.1. Echilibrul financiar al intreprinderii 13
CAPITOLUL II
CONCEPTUL DE FOND DE RULMENT 18
2.1. Definirea notiunii 18
2.2. Evaluarea nevoii de fond de rulment 21
2.3. Acoperirea cu resurse a nevoii de fond de rulment 29
2.3.1. Finantarea pe baza fondului de rulment propriu 29
2.3.2. Finantarea pe baza resurselor atrase 30
2.3.3. Creditarea activelor curente 32
2.4. Aprecierea eficientei utilizarii fondului de rulment 33
2.4.1. Indicatori de forma raportului 33
2.4.2. Indicatori de forma vitezei de rotatie 34
2.5. Gestiunea trezoreriei si efectele acesteia asupra gospodaririi fondului de rulment 35
2.5.1. Problematica trezoreriei firmei 35
2.5.2. Indicatorii echilibrului financiar reflectati de trezorerie 44
2.5.3. Analiza fluxurilor de trezorerie si determinarea Cash-Flow-ului 46
CAPITOLUL III
STUDIU DE CAZ
FORMAREA SI UTILIZAREA FONDULUI DE RULMENT LA S.C. "ZIMBRU"S.R.L. SATU MARE 
3.1. Fondul de rulment la S.C. "ZIMBRU"S.R.L SATU MARE 51
3.2. Nevoia de fond de rulment 52
3.3. Indicatori de urmarire ai utilizarii fondului de rulment 53
3.4. Indicatori ai echilibrului financiar reflectati in trezorerie 54
3.5. Centralizare date 56
3.6. Concluzii si propuneri 57
ANEXE 62
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
PREZENTARE GENERALA A SC "ZIMBRU" SRL SATU MARE
1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE
In vederea exemplificarii practice a formarii si eficentei utilizarii fondului de rulment am ales cazul firmei SC "ZIMBRU" SRL Satu Mare, care are ca elemente de identificare urmatoarele:
- Denumire SC "ZIMBRU" SRL
- Sediul comercial str. Fagului nr. 34
- Telefon 0261/740040
- Fax 0261/740041
- Nr. de inregistrare O.R.C. J32/1025/1998
- Cod fiscal R5998395
- Forma juridica societate cu raspundere limitata
- Durata de functionare nelimitata 
1.2. SCURT ISTORIC
Societatea comerciala ZIMBRU SRL, cu sediul in Satu Mare, a luat fiinta in anul 1998 si este o firma cu capital social integral privat romanesc.
Condusa cu pricepere si curaj de o echipa manageriala tanara, dar formata din profesionisti, a reusit in scurt timp sa se impuna in peisajul economic satmarean.
Avand initial ca activitate de baza producerea de incaltaminte pentru export in special in Italia, firma s-a extins tot mai mult, reusind sa asimileze in fabricatie si sa produca o gama larga de articole de marochinarie de cea mai buna calitate, mult solicitate atat la intern cat si la export. Pornind de la o singura banda tehnologica si un numar de 20 de angajati in 1998, societatea a ajuns in prezent la 500 angajati, 80% lucrand in sectia de incaltaminte pentru export. Avand in vedere cerintele de crestere a productiei la export, societatea isi propune amenajarea unor noi spatii pentru liniile tehnologice noi de productie pentru export. Incepand cu anul 2002, raspunzand necesitatilor de adaptare la cerintele economiei de piata, SC "ZIMBRU" SRL, si-a extins aria de activitate prin achizitionarea unei fabrici de utilaje si piese de schimb pentru industria alimentara. O alta problematica abordata de firma cu indrazneala este cea a confectiilor metalice si decoratiunilor interioare, domeniul in care s-a impus prin calitatea, utilitatea si estetica deosebita a lucrarilor realizate la o serie de obiective de avangarda cum sunt sediile unor banci (BCR, BRD, ABN-AMRO) , institutii ale statului ( CEC, DMPS) , agenti economici si chiar persoane fizice.
Experienta in acest domeniu se reflecta in dinamica modelelor create si executate. Firma construieste scari, balustrade, maini curente drepte, curbe, spiralate, executa placari pentru stalpi si pereti folosind materiale din import (Germania, Italia). Folosind tehnologii moderne de finisare si suprafinisare firma poate imbraca suprafetele metalice in luciu oglinda - element de decor deosebit de elegant sau satinat, dupa preferintele clientilor.
In prezent prin puterea economica si a numarului mare de angajati pe care le are, firma si-a castigat un binemeritat prestigiu in lumea afacerilor. Societatea si-a inceput activitatea prin confectionarea fetelor de incaltaminte tip sport, cu o singura banda tehnologica la care lucrau, la infiintare, in 1998 un numar de 20 salariati. Italia este tara pentru care se produce incaltamintea pentru export.
Firma PANTHER SRL CASALSERUGO ITALIA - principalul beneficiar al fetelor de incaltaminte, incredinteaza firmei SC ZIMBRU SRL sarcina de a executa croirea si/sau confectionarea de fete de incaltaminte dupa modele stabilite, conform specificatiilor tehnice. Materialele, materiile prime de consum necesare confectionarii fetelor de incaltaminte inclusiv materialele de ambalaj, accesoriile, maruntisurile si piesele de schimb sunt livrate de partenerul extern, in export temporar cu factura proforma. Acesoriile, maruntisurile si piesele de schimb sunt vandute firmei ZIMBRU SRL predate cu factura definitiva ce se plateste regulat, la 10 zile de la data furnizarii. Actul de livrare este insotit de certificatu1 de calitate unde este specificat articol cu articol modul de indeplinire a standardului de calitate. Partenerul extern poate oricand controla calitatea fetelor de incaltaminte in faza de injectie. Daca se constata mai mult de 2 % fete de incaltaminte defectuoasa, se claseaza intreg lotul si se debiteaza firma ZIMBRU SRL. Numai in cazuri extreme, cand exista posibilitatea de reparatii, se reexpediaza marfa (pentru ca SC ZIMBRU SRL sa o repare),fara nici o obligatie de plata din partea firmei externe. Preturile sunt stabilite articol cu articol in anexele la contract si au la baza standardele costurilor stabilite in perioada precedenta de productie, preturile avand o stabilitate de 12 luni. Prin contract sunt stabilite garantiile reciproce. Masinile si utilajele sunt acordate firmei SC ZIMBRU SRL in contul chiriei gratuite, cu interdictia de a le acorda tertilor, acestea utilizandu-se in totalitate pentru productia destinata partenerului extern.
Dupa infiintarea sectiei de marochinarie SC ZIMBRU SRI a patruns agresiv pe piata lansand noi modele destinate mai ales exportului. Se produc posete, serviete si diverse articole sportive din piele. Pentru aceasta sunt incheiate diverse contracte de colaborare prin care clientul furnizeaza desene, mostre si modele de productie impreuna cu materialele necesare pentru productie. Pretul este stabilit pentru fiecare model, SC ZIMBRU SRI executand numai pentru client modelele furnizate de acesta. Pentru articolele de marochinarie se utilizeaza sistemul LOHN, pe declaratiile vamale de export existand specificatia ca SC ZIMBRU SRL este executantul produselor destinate exportului. Exista si contracte prin care exportul se realizeaza direct de catre ZIMBRU SRI, producatorul obiectelor din piele conform cerintelor partenerilor.
In anul 2002 firma SC ZIMBRU SRL preia sectia de confectii metalice din inox. La acea data, tehnologia era depasita insa exista un potential uman bine pregatit. S-a trecut la retehnologizarea punctelor principale ale procesului tehnologic, pornind de la proiectarea pe calculator. Sectia era specializata pe unicate si prototipuri asa ca a fost nevoie de o adaptare din mers conform noilor cerinte. Se confectioneaza balustrade decorative pentru institutii, sedii bancare, case particulare, firme (PETROM SATU MARE, BCR SATU MARE, BRD SATU MARE, CEC SATU MARE, OMNIASIG SATU MARE, CEC BAIA MARE, PETROM BAIA MARE, CFR SATU MARE,CFR BAIA MARE, DMSS SATU MARE, etc.).La nivelul de calitate si pret SC ZIMBRU SRL nu are concurenta la confectiile metalice din inox sau la confectionarea fetelor de incaltaminte tip sport.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de Rulment.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Batrancea I., Gh. Staneanu "Analiza fluxurilor de trezorerie" Ed.Dacia Cluj-Napoca 2005
Bistriceanu Gh. Finantele Agentilor Economici, Ed. Economica, Bucuresti, 2004
Bran P. "Finantele intreprinderii" Ed. Economica 2004
Feleaga N., I. Ionascu "Tratat de contabilitate II" Ed. Economica Bucuresti 2001
Florea C.G. "Finantele firmei-aplicatii practice" Ed. Nevali Cluj-Napoca 2004
Giurgiu A.I. "Finantele firmei" Ed. Presa Universitara Clujeana 2005
Nistor I. "Finantele intreprinderii" Ed. Presa Universitara Clujeana 2003
*** Pasca N. "Situatii financiare ale unitatilor economice din Romania" Ed. Presa Universitara Clujeana 2002
Stancu I. "Finante" Ed. Economica Bucuresti 2005
Staneanu Gh., Avornicul C. "Fondul de rulment al firmei" Ed. Genesis Cluj-Napoca 2003
*** Toma M., F. Alexandru "Finante si gestiunea financiara de intreprindere" Ed. Economica 2003
Revista Tribuna Economica- colectie
Revista Capital- colectie
Revista Saptamana Financiara- colectie


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!