Formarea si Implicatiile Datoriei Publice

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1. 2
CARACTERIZAREA GENERALA A DATORIEI PUBLICE 2
1.1 Conceptul de datorie publica si formele sale 2
1.2 Dinamica datoriei publice si principalele tendinte in evolutia acesteia. 12
CAPITOLUL 2. 24
FACTORI CARE DETERMINA APARITIA DATORIEI PUBLICE SI ANALIZA INFLUENTEI LOR 24
2.1. Factori care genereaza aparitia si starea generala a datoriei publice 24
2.2. Analiza factorilor de influenta asupra datoriei publice in diverse tari (exclusiv Romania): tari dezvoltate si tari in curs de dezvoltare. 29
2.3. Implicatii ale formarii datoriei publice in diverse tari (exclusiv Romania). 40
CAPITOLUL 3. 50
ANALIZA FORMARII SI IMPLICATIILE DATORIEI PUBLICE IN CONDITIILE ROMANIEI DUPA 1990 50
3.1.Datoria publica interna. 50
3.2.Datoria publica externa. 63
CONCLUZII 79


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1.
CARACTERIZAREA GENERALA A DATORIEI PUBLICE
1.1 Conceptul de datorie publica si formele sale
Dintotdeauna nevoile financiare ale unui stat au fost acoperite pe baza veniturilor incasate de acesta cu ajutorul impozitelor, taxelor si altor contributii. Dar resursele financiare ale statului si modalitatile de a le procura nu sunt, in marea majoritate a cazurilor, suficient de mari pentru a acoperi cheltuielile. Din aceasta insuficienta a veniturilor, rezulta aparitia deficitului bugetar care poate fi acoperit prin contractarea de imprumuturi pe plan intern sau extern. Prin realizarea acestor imprumuturi se formeaza concomitent datoria publica a unui stat.
Prin notiunea de datorie publica se intelege, potrivit literaturii de specialitate , totalitatea sumelor imprumutate de catre autoritatile publice centrale, de autoritatile locale si de alte entitati publice, de la persoane fizice sau juridice, de pe piata interna sau externa si ramase de rambursat la un moment dat.
Datoria publica este caracterizata potrivit institutiilor financiare internationale cat si literaturii economice sub diferite forme. 
Din punctul de vedere al Bancii Mondiale , datoria publica se imparte in datorie publica si datorie publica garantata de stat. Potrivit acestei institutii, primul element datoria publica semnifica suma obligatiilor interne si externe ale debitorului public care cuprinde guvernul central si organismele sale: statele, provinciile si subdiviziunile politice similare, si organismele politice autonome: intreprinderile publice si cele mixte in care statul este actionar majoritar. Al doilea element datoria garantata de stat reprezinta suma tuturor obligatiilor interne si externe ale sectorului privat, in care un organism public garanteaza rambursarea acestora.
Potrivit Fondului Monetar International , acesta imparte in functie de rezidenta creditorului, datoria publica, in datorie publica interna si externa. Astfel, datoria interna reprezinta datoria redactata atat in devize, cat si in moneda tarii debitoare detinuta de rezidenti iar datoria externa seminfica datoria redactata atat in devize, cat si in moneda tarii debitoare detinuta de nerezidenti.
Potrivit literaturii economice datoria publica este caracterizata in functie de mai multe criterii, ca avand mai mai multe forme.
In ceea ce priveste durata pentru care se realizeaza indatorarea se remarca: datoria publica flotanta, ce rezulta din imprumuturi pe termen scurt (durata de rambursare nu depaseste 1 an), totodata avand si o existenta de scurta durata si datoria publica consolidata, rezultata din imprumuturi pe termen mediu (durata de rambursare este mai mare de 1 an si nu depaseste 5 ani) si termen lung(durata de rambursare depaseste 5 ani).
In functie de natura creditorilor se remarca: datoria publica bruta ce cuprinde valoarea totala a imprumuturilor, inclusiv dobanzile si comisioanele aferente catre toti creditorii si datoria publica neta ce cuprinde numai datoriile catre persoanele private neicluzand datoriile catre autoritatile publice autonome.
Cadrul legislativ privind administrarea si gestionarea datoriei publice in tara noastra dupa anii '90, a inceput sa se contureze in 1993 cand a aparut prima lege prin care se prevedeau conditiile in care statul poate sa contracteze imprumuturi. Mai tarziu ca urmare a aparitiei pietei de capital si datorita necesitatilor de dezvoltare, aceasta lege s-a dovedit insuficienta, asadar apare in 1999 o lege noua privind datoria publica. In contextul economic de pregatire a tarii noastre in vederea aderarii la Uniunea Europena s-a emis o lege ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005. In Romania imprumuturile de stat pot fi contractate potrivit legii ce reglementeaza datoria publica si cu dispozitiile legii finatelor publice si administratiei publice locale .
In tara noastra, potrivit reglementarilor in vigoare, datoria publica include datoria publica guvernamentala, care la randul ei se imparte in datoria publica guvernamentala interna si externa, si datoria publica locala care se imparte in datoria publica locala interna si externa. Datoria publica guvernamentala reprezinta totalitatea obligatiilor financiare interne si externe ale statului, la un moment dat, provenind din imprumuturile contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, in numele Romaniei, de pe pietele financiare. Datoria publica locala reprezinta totalitate obligatiilor financiare interne si externe ale autoritatilor administratiei publice locale, la un moment dat, provenind din imprumuturi contractate direct sau garantate de acestea de pe pietele financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea si Implicatiile Datoriei Publice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!