Forme de Manifestare Cauze si Metode de Dimensionare a Evaziunii Fiscale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Cap 1. Fundamente teoretice privind continutul evaziunii fiscale 3
1.1. Cauze si efecte ale evaziunii fiscale in practica romaneasca 11
1.1.1. Cauzele evaziunii fiscale 11
1.1.2. Efectele evaziunii fiscale 14
1.1.3. Evaziunea fiscala in activitatea societatilor fiscale 15
Cap. 2. Evaziunea fiscala in legislatia statelor 18
2.1. Evaziunea fiscala in Romania 18
2.1.1. Evaziunea fiscala in perioada de tranzitie 19
2.2. Evaziunea fiscala in legislatia internationala 21
2.2.1. Masurarea neconformarii fiscale (rezistentei la impozite) 21
2.2.2. Formele de micsorare a sarcinii fiscale 22
2.2.3. Frauda fiscala (tax evasion) 24
2.2.4. Evaziunea fiscala (tax avoidance) 25
2.2.5. Masuri generale pentru combaterea evaziunii si fraudei fiscale internationale 
2.3. Cauze si manifestari si ale evaziunii fiscale 28
2.4. Modalitati de dimensionare a evaziunii fiscale 31
2.5. Organismele competente in combaterea evaziunii fiscale 33
Cap.3. Studiu de caz 35
3.1. Identificarea sediului social al S.C.DILAN S.R.L. Bacau 35
3.2. Achizitiile intracomunitare efectuate de S.C. DILAN S.R.L. Bacau 36
3.3. Reconstituirea veniturilor realizate de S.C. DILAN S.R.L. Bacau 38
3.4. Concluzii privind presupusa infractiune de evaziune fiscala 43
Concluzii 46
Bibliografie 48


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Economiile nationale evolueaza intr-un spatiu tot mai larg concomitent cu extinderea fenomenului numit globalizare. Amprenta globalizarii asupra economiilornationale trebuie considerata din ce in ce mai serios, fiind necesara adaptareacontinua a mecanismelor economice, sociale si politice, la ,,mersul" evenimentelorinternationale. Efectele interactiunilor dintre economiile nationale, in procesul generalal globalizarii sunt dintre cele mai diverse si nu intotdeauna pozitive. Unuia dintreaceste efecte ii suntem contemporani: criza financiar - economica. Nu doar inaceasta perioada, rolul finantelor este unul determinant. Acum, mai mult ca oricand, "interventia" statului pe piata financiara si economica poate fi decisiva in ce priveste ,,calmarea" derapajelor. Ori, fara resurse financiare, insasi actiunea interventionista astatului este pusa sub semnul intrebarii, si implicit atingerea scopului actiunii:stabilizarea macro economica.
Volumul resurselor statului (veniturile publice) este conditionat de: marimeaprodusului intern brut, nivelul cheltuielilor publice, factorii monetari si demografici,factorii sociali si politici, etc. In ce ne priveste, consideram ca, si evaziunea fiscalareprezinta o resursa importanta pentru veniturile publice. ,,Socialul", ca suma arelatiilor dintre stat si cetateni sai, influenteaza marimea resurselor statului datoritafaptului ca, procesul de constituire a resurselor este dependent de sistemul deimpunere. Impunerea nu se realizeaza la intamplare ci, pe baza unor principiirecunoscute si, adesea, legiferate. Unul dintre aceste principii se refera la echitateafiscala, adica, stabilirea sarcinii fiscale in functie de capacitatea contributiva a contribuabililor.
Cap 1. Fundamente teoretice privind continutul evaziunii fiscale
Definirea evaziunii fiscale se poate face ca: "totalitatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte averea lor, obligatiunilor stabilite prin legile fiscale", sau "sustragerea de la plata obligatiunilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile".
Indiferent de modul in care a fost definita sau analizata ca fenomen economic, evaziunea fiscala reprezinta o realitate prezenta in economa tuturor statelor indiferent de nivelul de dezvoltare si este sanctionata in toate locurile unde ea se manifesta si este depistata. 
Ca exemplificare este semnificativ faptul ca, in Franta, in urma unui sondaj de opinie in randul contribuabililor s-a determinat ca aproape 20% dintre acestia gaseau ca foarte putin sau chiar deloc condamnabila evaziunea fiscala. De asemenea, dupa unele studii efectuate de Trezoreria SUA, s-a ajuns la concluzia ca evaziunea fiscala poate reduce veniturile din impozite cu pana la 20%.
Evaziunea fiscala reprezinta fara indoiala unul dintre cele mai studiate fenomene in cadrul Dreptului fiscal si al Fiscalitatii atat sub aspect teoretic cat si practic. Cu toate acestea sau poate tocmai din aceasta cauza, nu exista o delimitare conceptuala clara a fenomenului studiat sau a domeniului in care aceasta se desfasoara.
Se poate vorbi astfel de unele imprecizii in definirea termenului de evaziune fiscala, in conditiile in care acesta este tratat asemanator cu termenii de frauda fiscala sau criminalitate economica pentru a defini in esenta acelasi lucru: neindeplinirea voita a obligatiilor fiscale de catre contribuabili.
Se poate face o diferenta intre frauda si evaziune fiscala, pentru aceasta este insa necesar sa se inteleaga faptul ca in timp ce frauda reprezinta o infractiune privind nerespectarea legii cu privire la impozite,unii autori interpreteaza evaziunea ca o manuire abila a legii de catre contribuabili pentru a diminua obligatiile privind impozitele si taxele datorate. Altfel spus, evaziunea reprezinta o metoda de minimizare a obligatiilor fata de buget acceptata din punct de vedere legal, in timp ce frauda reprezinta o trecere intentionata a contribuabilului peste legea fiscala tot in acelasi scop.
Unii autori au mers mai departe in starnirea unor confuzii prin impartirea conceptului de evaziune fiscala in licita si ilicita, cea din urma luand locul fraudei fiscale 
De fapt din toate incercarile de a defini acest concept se desprind clar doua aspecte, care dau nastere la doua intrebari.


Fisiere in arhiva (2):

  • LICENTA buna2003.doc
  • UNIVERSITATEA2003.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!