Formele Fundamentale de Competenta in Materie Penala

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I . Consideratii introductive privind competenta in materie penala. 
SECTIUNEA 1 . Notiunea de competenta in materie penala . 
SECTIUNEA 2 . Formele competentei in materie penala .
2.1. Formele fundamentale de competenta in materie penala .
2.2. Formele subsidiare de competenta in materie penala . 
CAPITOLUL II . Formele fundamentale de competenta in materie penala . 
SECTIUNEA 1 . Competenta functionala . 
SECTIUNEA 2 . Competenta materiala . 
SECTIUNEA 3 . Competenta teritoriala . 
3.1 . Competenta teritoriala pentru infractiunile savarsite in tara . 
3.2. Competenta teritoriala pentru infractiunile savarsite in strainatate .
CAPITOLUL III . Formele fundamentale de competenta aplicabile instantelor judecatoresti . 
SECTIUNEA 1 . Competenta judecatoriei . 
SECTIUNEA 2 . Competenta tribunalului militar .
SECTIUNEA 3 . Competenta tribunalului . 
SECTIUNEA 4. Competenta tribunalului pentru minori si familie . 
SECTIUNEA 5 . Competenta tribunalului militar teritorial . 
SECTIUNEA 6 . Competenta curtii de apel . 
SECTIUNEA 7 . Competenta Curtii Militare de Apel . 
SECTIUNEA 8 . Competenta Inaltei Curtii de Casatie si Justitie. 
CAPITOLUL IV . Formele fundamentale de competenta aplicabile organelor de urmarire penala . 
SECTIUNEA 1 . Competenta organelor de cercetare penala ale politiei judiciare . 
SECTIUNEA 2 . Competenta organelor de cercetare penala speciale . 
SECTIUNEA 3 . Competenta procurorului . 
CAPITOLUL V . Rezolvarea unor incidente de competenta. 
SECTIUNEA 1 . Declinarea de competenta . 
SECTIUNEA 2 . Exceptiile de necompetenta .
SECTIUNEA 3 . Conflictul de competenta .


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
Consideratii introductive privind competenta in materie penala 
SECTIUNEA 1
Notiunea de competenta in materie penala 
In doctrina de specialitate , competenta a fost definita diferit , remarcandu-se o mare varietate de definitii , dar in ceea ce priveste pozitiile autorilor privitor la competenta in materie penala , acestea sunt foarte apropiate ca si sens . 
Astfel , competenta poate fi definita ca fiind sfera atributiilor pe care le au de indeplinit , potrivit legii , fiecare categorie de organe judiciare in cadrul procesului penal . 
O cauza penala nu poate fi solutionata de oricare organ de urmarire penala sau instanta de judecata . Este necesar sa se delimiteze drepturile si obligatiile acestor organe intre ele , sa se circumscrie competentelor lor . 
In cazul mecanismului procesual penal functioneaza inca mai multe categorii de organe , fiecare avand de indeplinit anumite sarcini legate de solutionarea cauzelor penale . 
Alti autori inteleg prin competenta capacitatea sau aptitudinea care ii este recunoscuta de lege unui organ de urmarire penala sau unei instante judecatoresti , de a urmari , respectiv a judeca si solutiona o anumita cauza penala , cu excluderea de la aceasta activitate judiciara a celorlalte organe de urmarire penala sau instante judecatoresti . Imputernicirea data de lege presupune puterea de a urmari si judeca o anumita cauza penala care confera autoritate juridica actelor procesuale ce se efectueaza si totodata obligatia de a urmari si judeca , pricinile repartizate prin lege, orice refuz fiind considerat ca o incalcare a obligatiilor de serviciu .
O cauza penala nu poate fi solutionata la intamplare , de orice organ judiciar, in infaptuirea actului de justitie pentru o judicioasa solutionare a cauzei , impunandu-se existenta unor criterii , cu ajutorul carora este determinat organul judiciar care are " aptitudinea " de a solutiona o anumita cauza penala , savarsita intr-un anumit loc si de o anumita gravitate. 
Necesitatea acestor criterii , concretizate in reguli de competenta , este data si de varietatea savarsirii faptelor penale , in ceea ce priveste atat locul de savarsire, cat si natura , gravitatea acestora .
Regulile de competenta determina organul judiciar competent sa solutioneze o cauza penala savarsita intr-un anumit loc si de o anumita gravitate , intr-o anumita etapa procesuala , cu luarea in considerare , cand legea o impune si a calitatii autorului faptei . 
Conceptual , competenta mai este definita ca fiind aptitudinea recunoscuta de lege unui organ judiciar de a indeplini anumite atributii in cadrul procesului penal . 
O alta definitie data in doctrina de specialitate competentei este aceea ca aceasta reprezinta capacitatea obiectiva a unui organ judiciar de a efectua valabil acte cu eficienta legala in desfasurarea procesului penal . 
Privita dintr-un alt punct de vedere , competenta penala consta in aptitudinea unei instante judecatoresti de a rezolva totalitatea cauzelor penale ce i-au fost atribuite prin lege ( aspectul obiectiv al competentei ) sau o anumita cauza concreta din randul acestora ( aspectul subiectiv al competentei ) . 
Notiunea de competenta a fost definita nu numai din punctul de vedere al organului judiciar , ci si din perspectiva cauzei penale , ca fiind insusirea pe care o are o anumita cauza penala de a fi solutionata de un organ judiciar , acceptiune folosita in limbajul juridic curent , reprezentand , de fapt , o definire prin alti termeni a aceluiasi continut. Sens care nu este acceptat in unanimitate in literatura de specialitate , aratandu-se ca legea , in reglementarea ei , nu face o asemenea distinctie , care , de altfel , nu are nici un fel de consecinte pe plan teoretic si practic . 
In alte lucrari , competenta a fost definita ca fiind dreptul si obligatia organelor de urmarire penala de a urmari o anumita cauza penala , respectiv dreptul si obligatia organelor de judecata de a judeca si solutiona o anumita cauza , precum si masura in care un organ judiciar isi exercita , in conformitate cu criteriile stabilite , indrituirea de a rezolva conflictele de drept . 
In opinia unor autori , competenta inseamna capacitatea obiectiva a unui organ judiciar de a efectua valabil acte cu eficienta legala in desfasurarea procesului , pe cand altii sustin ideea competentei ca fiind aptitudinea unei jurisdictii determinate de a rezolva o cauza data .


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Fundamentale de Competenta in Materie Penala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!