Formele si Motivele de Divort

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
CONSIDERATII GENERALE
?1. Notiunea de "desfacere a casatoriei". Aparitia si evolutia reglementarilor in materie
Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic de separare definitiva a sotilor, adoptata in conditiile legii. 
Divortul a fost recunoscut, in diferite forme, din cele mai vechi timpuri, insa au existat perioade sau state europene in care nu a fost acceptat din cauza ideilor religioase care sustin incheierea pe viata a casatoriei dar si pe principiile de statornicie si respect pe care trebuie sa se intemeieze o familie sau in care exercitarea acestui drept a fost restransa mai mult sau mai putin, existand pareri ca divortul nu ar trebui sa existe intr-o legislatie bine chibzuita. 
Majoritatea statelor europene au reglementat posibilitatea desfacerii casatoriei prin divort de multa vreme. Cu toate acestea, Italia, Portugalia, Spania si Irlanda au permis divortul abia in anii 1970, 1977, 1981, respectiv 1996, [ ] introducand motive de divort ce nu se bazau pe ideea de culpa, ci pe vatamarea iremediabila a relatiilor dintre soti, uneori dovedita chiar prin acordul partilor. 
In Romania, divortul nu a fost niciodata interzis, dar obtinerea acestuia a cunoscut numeroase meandre legislative, astfel in vechile legiuiri romanesti, divortul prin consimtamantul sotilor era permis cu respectarea mai multor conditii, spre exemplu: in Codul Caragea, care prevedea si dreptul unilateral al unuia dintre soti de a-l repudia pe celalalt, era admisa desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, cu conditia trecerii unui termen de trei ani in care acest acord sa persiste; in Codul Calimach si in Codul Andronache Donici se prevedea, in mod expres, ca nu se poate divorta fara o cauza determinata. 
Procedura consacrata de Codul familiei, [ ] in art. 38, cand divortul reprezenta mijlocul de desfacere a casatoriei pentru motive temeinice, face ca, pentru unul dintre soti, continuarea casatoriei sa fie absolut imposibila, deoarece raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate. Divortul realizandu-se astfel numai pe cale judecatoreasca, iar divortul prin consimtamant nefiind reglementat. 
Prin Legea nr. 59/1993 (completata cu Legea nr. 65/1993) procedura a fost simplificata renuntandu-se la termenii absoluti in care era descris divortul, astfel, el nu mai trebuia sa fie o solutie impotriva imposibilitatii continuarii casatoriei, iar raporturile dintre soti nu mai trebuie sa fie grav si iremediabil vatamate, introducandu-se astfel divortul prin consimtamant. C.civ. a redus formalitatile pe care sotii le au de indeplinit in cazul divortului prin consimtamant, fiind suficiente prezenta personala in fata notarului sau a ofiterului de stare civila si un termen de reflectie de 30 de zile. 
?2. Formele si motivele de divort
Motive de divort
Potrivit art. 373 C.civ., divortul poate avea loc in urmatoarele cazuri:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele si Motivele de Divort.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Alexandru Bacaci, Viorica Claudia- Dumitrache, Cristina Codruta Hageanu, Dreptul familiei, in reglementarea Noului Cod civil, Editia a 7-a, 2012
Cristina Codruta Hageanu, Dreptul familei si actele de stare civila, cnf. N.C. civ, 2012
Dan Lupascu, Cristiana Mihaela Craciunescu, Dreptul familiei, ed. a II-a emendata si actualizata, 2012
Dan Lupascu, Diana Ungureanu, Drept international privat, 2012
Dumitru A.P. Florescu, Adrian Bordea, Medierea, 2010
Emese Florian, Dreptul familiei in reglementarea Noului Cod civ., 2011
Flavius-Antoniu Baias, Noul cod civil-comentariu pe articole
Gabriela Cristina Frentiu, Comentariile Codului civil: Familia, 2012
Ioan Dorel Romosan, Dreptul familiei, 2012
Maria Banciu, Adrian Alexandru Banciu, Dreptul familiei conform Noului Cod civil-2012
Marieta Avram, Cristina Nicolescu, Regimuri matrimoniale, 2010
Simona Gavrila, Institutii de dreptul familiei in reglementarea Noului Cod civil-2012


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!