Fractura de Col Femural

Extras din licenta Cum descarc?

I. Introducere
Fractura de col femural este una din afectiunile specifice varstei a treia si inseamna mai mult decat un os rupt, pentru persoanele in varsta reprezinta o schimbare majora a vietii.
Aceasta fractura apare de cele mai multe ori la femei, decat la barbati,deoarece femeile sunt in relatie directa cu osteoporoza,care fragilizeaza oasele, favorizand aparitia fracturilor de col femural. Poate aparea si la persoanele tinere, in contextul unor accidente de circulatie,sportive sau casnice. Pentru persoanele de varsta a treia, fractura de col femural poate fi fatala daca nu este tratata la timp. Un astfel de accident duce la imobilizarea persoanei,iar starea de sanatatea se poate deteriora treptat prin rectrictionarea repausului la pat.
Cauza cea mai frecventa este deteriorarea calitatii osului in cadrul procesului normal de imbatranire. 
Evolutia depinde de varsta si de afectiunile anterioare sau determinate in urma unui politraumatism,dar si de tipul de fractura, cu sau fara deplasare. Au un prognostic diferit si creeaza multe deceptii chiar daca sunt trate corect. La varstnici, fractura se trateaza chirurgical prin implantarea unei proteze,in schimb ce la tineri se evita acest lucru, iar tehnica recomandata este de reducere a fracturii prin chirurgie si prin montarea de suruburi,nu proteze. Cu cat se face mai repede interventia chirurgicala cu atat cresc sansele de supravietuire,iar in prima saptamana de la operatie pacientul face deja primii pasi cu ajutorul unui cadru.
Rolul asistentei medicale in nursingul acestei afectiuni este extrem de important, incepand cu dirijarea bolnavilor care au suferit o fractura spre serviciul de specialitate cat si ingrijirile si nevoile de care trebuie sa beneficieze. Nu este de neglijat nici componenta psihica a bolnavului in fracturi care de multe ori este imobilizat la pat, devenind irascibil si unde rolul asistentei medicale este de al incuraja si de al introduce in viata sociala cat mai rapid. Educatia sanitara prin mediatizare, prin toate mijloacele pe care asistentul medical trebuie sa le faca vizavi de fracturile patologice la persoane in varsta este tot de anvengura asistentului medical.
II. Memoriu justificativ
,,Invinge greutatile profesiunii tale, stapaneste-te, ca cel suferind este dezarmat si fara putere si are nevoie de ajutorul si ingrijirea sa". 
In activitatea practica pe care am desfasurat-o, am intalnit multe cazuri de fractura de col femural, de aceea am ales aceasta tema, pentru a analiza tehnicile chirurgicale ale traumatologiei si ortopediei si rezultatele terapeutice imediate in fracturile de col femural.
III. Notiuni teoretice
3.1 Anatomia si fiziologia aparatului locomotor 
La vertebratele superioare, inclusiv la om, s-au diferentiat in decurscul evolutiei, grupuri de organe puse in slujba indeplinirii unor mari functiuni ale intregului organism. Un astfel ,,complex functional" este si aparatul locomotor.
Aparatul locomotor este alcatuit din oase cu legaturile lor - articulatiile si din muschi. Totalitatea structurilor osoase formeaza scheletul. Acesta constituie un fel de ,,schela" care da forma generala si proportiile corpului omenesc. Elementele scheletului contribuie la mentinerea posturii organismului, opunandu-se impotrivarii date de greutatea corpului, care se afla sub actiunea gravitatiei terestre. Oasele sunt legate intre ele prin structuri conjunctive de diferite feluri, care le asigura mobilitatea , adica posibilitatea deplasarii unele in raport cu altele. Aceste structuri sunt articulatiile. Oasele si articulatiile formeaza partea pasiva a aparatului locomotor. Pe oase se fixeaza muschii striati scheletici. Acestia actioneaza asupra oselor si articulatiilor ca asupra unor parghii, constituind partea activa a aparatului locomotor, adica elementele lui dinamice. In afara de imprimarea unor miscari segmentelor osoase, muschii mai intervin si in imobilizarea acestor segmente in anumite atitudini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fractura de Col Femural.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!