Fractură de humerus

Cuprins licență

ARGURMENT 3
CAPITOLUL I 4
ANATOMIA HUMERUSULUI 4
1.1 NOTIUNI DE ANATOMIE 4
CAPITOLUL II 6
FRACTURA DE HUMERUS 6
2.1 DEFINITIE 6
2.2 ETIOLOGIE 7
2.3 CLASIFICARE 7
2.4 MECANISMUL DE PRODUCERE 8
2.5 SEMNE SI SIMPTOME 9
2.6 INVESTIGATII PARACLINICE 9
2.7 EVOLUTIE SI PROGNOSTIC 10
2.8 COMPLICATII 10
2.9 TRATAMENT 10
2.10 IMOBILIZARE 13
CAPITOLUL III 16
CAUZISTICA 16
3.1 CAZUL 1 18
3.2 CAZUL 2 40
3.3 CAZUL 3 54
CONCLUZII 68
BIBLIOGRAFIE 69


Extras din licență

ARGURMENT
Meseria de asistenta medicala este concentrata pe nevoile pacientului si mai ales pe masurile de nursing, am considerat necesara o perfectionare, motiv pentru care am urmat cursurile acestei scoli.
Am ales aceasta tema deoarece una din principalele cauze ale fracturilor sunt accidentele de circulatie dar si cele caznice. In ultimul deceniu aceste accidente soldate cu fracturi sunt din ce in ce mai frecvente la toate varstele.
Acordarea primului ajutor la locul accidentului cat si prevenirea completa a fracturilor pentru a nu afecta functiile vitale este foarte importanta. Neglijenta tratamentului si a ingrijirilor medicale de specialitate duc la pierderea complexitatii functionarii bratului.
Din fericire avolutia si prognosticul fracturii extremitatii superioare a humerusului sunt de obicei favorabile, aceste fracturi consolidandu-se intr-un timp relativ scurt.
CAPITOLUL I 
ANATOMIA HUMERUSULUI
1.1 NOTIUNI DE ANATOMIE
Humerusul (Fig.1) alcatuieste scheletul bratului. Este un os lung si prezinta o extremitate superioara, un corp si o extremitate inferioara.
Fig.1.1 Anatomia humerusului
Extremitatea superioara (epifiza proximala) prezinta un cap, un gat anatomic, o tuberozitate mare, o tuberozitate mica si un gat chirurgical. Capul humeral, neted si rotunjit, reprezinta o treime dintr-o sfera si priveste in sus, inapoi si inauntru. Gatul anatomic este santul care margineste capul in afara. Tuberozitatea mare (trohiterul) se gaseste in afara gatului anatomic si prezinta trei fatete pentru insertia muschilor. Tuberozitatea mica (trohinul) se gaseste inaintea gatului anatomic si ofera punct de insertie a muschiului subscapular.
Portiunea aflata imediat sub capul humeral si sub cele doua tuberozitati se numeste gat chirurgical si corespunde metafizei superioare a osului. Fracturile extremitatii proximale a humerusuiui pot interesa: capul numeral, colul chirurgical si tuberozitatile. Fractura duce la deformarea umarului si anume la latirea lui sau la aparitia unei depresiuni pe fata externa a bratului sub umar. Punctul dureros apare la 3-4 cm sub acromion (epifiza proximala).
Corpul humerusului (diafiza) prezinta trei fete si trei margini. Fata posterioara este impartita in doua de un sant care se indreapta oblic in jos si in afara, numit sant de torsiune care gazduieste nervul radial, artera humerala profunda si venele sale. In cazul fracturii diafizei humerale, de cele mai multe ori linia de fractura se gaseste la nivelul santului de torsiune si poate leza nervul radial ceea ce duce la imposibilitatea miscarii degetelor.
Fragmentele osoase se deplaseaza astfel: cel superior este tras in abductie iar cel inferior ramane vertical. Se formeaza intre ele o deformare unghiulara, o angulatie.
Extremitatea inferioara (epifiza distala )a humerusului este turtita antero-posterior, asemenea unei palete si prezinta suprafata articulara a humerusului pentru articulatia cotului. Fracturile extremitatii distale a humerusului pot fi: supracondiliene sau la nivelul condililor humerali. Se produc prin caderea pe mana sau pe cot. Importante sunt leziunile nervilor (median, radial sau cubital) care produc tulburari de sensibilitate si motilitate ce apar imediat dupa accident sau leziuni ale arterei humerale care se insotesc de instalarea unui hematom, disparitia sau diminuarea pulsului radial, paloarea si edemul membrului respectiv.
Articulatiile umarului unitatea cinematica centura scapulara-umar-brat dispune de cinci articulatii din care trei ale centurii scapulare si doua ale umarului. Dintre acestea, trei sunt adevarate si doua false. Realizeaza o mare mobilitate, care permite trei grade de libertate, miscare in trei planuri sau pe trei axe, la care se adugasi combinarea lor in cadrul circumductiei. Articulatiile adevarate sunt: articulatiile scapulo humerala, acromioclaviculara si sternocostoclaviculara. Articulatiile false sunt: articulatia scapulotoracica si planul de alunecare subdeltoidian = bursa seroasa subacromiodeltoidiana.


Fisiere în arhivă (1):

  • Fractura de humerus.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. D.M.Antonescu ,,Patologia aparatului locomotor" Ed. Medicala 2005
2. D.M.Antonescu ,,Patologia aparatului locomotor" Ed. Corint 2006
3. G.A.Balta ,,Tehnica ingrijirii bolnavului"
4. I. Bukner ,,Medicina interna" Vol I, II Editia a II-a revizuita ED Didactica si Pedagogica Bucuresti 1967
5. Prof. Dr. A Denischi ,,Tratament de patologie chirurgicala" Vol III, Ed. Medicala 1988
6. K.M.Kristel ,,Ingrijirea bolnavului" Editura All
7. M.Mihailescu ,,Chirurgia pentru cadre medii"
8. C Mozes ,,Cartea asistentului medical" (tehnici de ingrijire a bolnavului) Editia VII, Ed Medicala 2006
9. C Mozes, L Crainic Motiu, P Szinay, V Kende ,, Ingrijirea generalaa bolnavului" Ed Didactica si pedagogica Bucuresti 1976
10. Gh. Nedelae, I Danciu, I San-Marina ,, Anatomia si fiziologia omului" Ed Didactica si pedagogica Bucuresti 1974
11. Gh. Nicolea, M Timofte Gherghina, L Iordache ,, Ghid de nursing" Ordinul asistentilor medicali si a moaselor din Romania
12. Th. Niculescu, C Ciornei, C Ssalanescu, B Voiculescu ,, Anatomia si fiziologia omului " compediu.
13. https://ro.the-health-site.com/humerus-592
14.http://www.lectiadeortopedie.ro/traumatologia-membrului-superior/fractura-de-diafiza-humerala/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!