Fractura de Platou Tibial

Cuprins licenta Cum descarc?

PARTEA GENERALA
CAPITOLUL I ANATOMIA GENUNCHIULUI
A. Scheletul genunchiului. pag. 5
B.Mijoace de unire. pag. 8
Aparatul capsulo-ligamentar periferic. pag. 8
Ligamentele incrucisate. pag. 12
C.Structurile de alunecare. pag. 13
Meniscurile intraarticulare. pag. 13
Sinoviala. pag. 14
Corpurile adipoase ale genunchiului. pag. 16
D.Musculatura genunchiului. pag. 17
E.Vascularizatia genunchiului. pag. 24
F.Inervatia genunchiului. pag. 27
CAPITOLUL II BIOMECANICA GENUNCHIULUI
A. Miscarea de flexie-extensie. pag. 27
B. Fiziologia meniscurilor. pag. 30
C. Articulatia femuro-patelara. pag. 30
D. Lubrifierea articulatiei genunchiului. pag. 32
E. Stabilitatea genunchiului. pag. 33
F. Controlul rotatiei externe. pag. 36
G. Controlul rotatiei interne. pag. 37
H. Statica genunchiului. pag. 38
CAPITOLUL III FRACTURILE DE PLATOU TIBIAL
Etiologie. pag. 43
Simptomatologie. pag. 43
Diagnostic. pag. 44
Clasificare. pag. 45
PARTEA SPECIALA
Introducere. pag. 49
CAPITOLUL IV CONDUITA TERAPEUTICA
Material si metoda. pag. 50
Lot de pacienti. pag. 50
Abordarea terapeutica. pag. 50
Evaluarea pacientilor. pag. 50
Tratament de prima intentie. pag. 51
Optiuni terapeutice. pag. 52
Tratament ortopedic. pag. 52
Tratament chirurgical. pag. 53
A. Planificare pre-operatorie. pag. 53
B. Abordul chirurgical. pag. 54
C. Pozitionarea pacientului. pag. 55
D. Tehnici de reducere. pag. 56
E. Artroscopie. pag. 57
F. Optiuni de implant. pag. 57
Placi si suruburi. pag. 57
Fixare externa. pag. 58
Tratament post-operator. pag. 59
Complicatii. pag. 60
Complicatii precoce. pag. 60
Complicatii tardive. pag. 61
Tratamentul specific. pag. 62
A. Fracturile Schatzker tip I. pag. 62
B. Fracturile Schatzker tip II. pag. 63
C. Fracturile Schatzker tip III. pag. 63
D. Fracturile Schatzker tip IV. pag. 64
E. Fracturile Schatzker tip V. pag. 64
F. Fracturile Schatzker tip VI. pag. 64
Cazuistica proprie. pag. 65
Scoruri de evaluare. pag. 67
CAPITOLUL V REZULTATE SI DISCUTII
Rezultate si discutii. pag. 70
Structura cazuisticii. pag. 70
A. Repartitia pe sexe. pag. 70
B. Repartitia pe grupe de varsta. pag. 71
C. Repartitia in functie de partea afectata. pag. 72
D. Repartitia in functie de mediul de provenienta. pag. 72
E. Repartitia dupa tipul fracturii. pag. 73
F. Repartitia in functie de tipul de tratament aplicat. pag. 74
G. Repartitia dupa numarul necesar de zile de spitalizare. pag. 76
H. Repartitia cazurilor pe ani. pag. 77
I. Repartitia dupa etiologia fracturii. pag. 78
J. Repartitia in functie de leziunile asociate. pag. 79
Discutii. pag. 80
Prezentari de caz. pag. 82
Concluzii. pag. 86
Bibliografie. pag. 88


Extras din licenta Cum descarc?

PARTEA GENERALA
CAPITOLUL I
ANATOMIA GENUNCHIULUI
Articulatia genunchiului este una dintre principalele articulatii ale membrului inferior, care preia greutatea intregului corp. Din acest motiv, dar si datorita faptului ca este mai putin protejata decat alte articulatii, are de suferit intr-o mai mare masura. Articulatia genunchiului este sediul a numeroase traumatisme, procese inflamatorii si tumorale. Acelea care intereseaza tibia proximala afecteaza functia genunchiului si stabilitatea. (1),(3)
A. SCHELETUL GENUNCHIULUI
Suprafetele articulare apartin epifizei inferioare a femurului, epifizei superioare a tibiei si patelei (os sesamoid care se articuleaza doar cu femurul). Epifiza superioara intra in contact si cu epifiza superioara a fibulei. 
Oasele sunt structuri rigide care ajuta corpul la producerea miscarilor. Articulatiile sunt cele care permit si ghideaza miscarile.(1)
Epifiza distala a femurului
Epifiza distala a femurului are o forma cuboida. E alcatuita din doua eminente alungite - condilii. Anterior sunt separati de o depresiune articulara superficiala numita suprafata patelara (locul de insertie al rotulei). Posterior delimiteaza un spatiu mai profund, numit fosa intercondiliana. Fosa este limitata superior de o proeminenta numita linia intercondiliana. Condilul lateral este mai proeminent si mai lat in diametrele antero-posterior si transversal, pe cand cel medial e mai lung. In pozitie verticala, acesta se proiecteaza mai jos pe cand in pozitie naturala, oblica, condilii ajung la acelasi nivel. Cei doi condili nu sunt perfect paraleli; ei sunt divergenti antero-posterior. Pe peretii mediali ai condililor se insera ligamentele incrucisate ale genunchiului.
Fiecare condil este flancat lateral de cate o formatiune - epicondilii. Epicondilul medial este o eminenta la care se ataseaza ligamentul lateral tibial. In partea sa superioara se gaseste tuberculul adductorului pe care se insera adductorul mare. Posterior de acesta se gaseste locul de insertie al gastrocnemianului. Epicondilul lateral, mai mic, este locul de insertie al ligamentului colateral fibular.
Suprafata articulara a diafizei distale a femurului ocupa suprafata anterioara inferioara si posterioara a condililor, care este acoperita de cartilaj hialin, gros de 2-3 mm. (1),(4)
Epifiza proximala a tibiei
Tibia este un os al gambei, asezat medial. Are o forma prismatica la nivelul diafizei si se dilata la nivelul epifizei distale si proximale (care intra in componenta articulatiei genunchiului).
Epifiza proximala tibiala este o masa voluminoasa alungita in sens transversal. Este constituita din doi condili: medial si lateral. Condilii prezinta o fata superioara comuna (platoul tibial) si o circumferinta.
Platoul tibial este alcatuit din doua suprafete articulare ce corespund condililor femurali (cavitatile glenoide). Cea mediala este ovala si mai adanca iar cea laterala este largita in sens transversal.
Eminenta intercondiliana (spina tibiei) este un masiv osos ce separa cele doua suprafete articulare. E formata din doi tuberculi intercondilieni, intre care se gaseste o mica incizura. Anterior si posterior fata de eminenta intercondiliana se afla doua suprafete neregulate si rugoase numite aria intercondiliana anterioara (pe care se insera ligamentul incrucisat anterior) si aria intercondiliana posterioara (pe care se insera ligamentul incrucisat posterior).
Circumferinta are o inaltime de 2 cm. Este intrerupta posterior de aria intercondiliana posterioara. Pe portiunea laterala a circumferintei se afla o fata articulara pentru capul fibulei. Pe portiunea anterioara a circumferintei se gaseste o suprafata tringhiulara limitata de bifurcarea marginii anterioare a corpului. In aceasta suprafata se gaseste tuberozitatea tibiei pe care se insera ligamentul rotulian. (1)
Cartilajul care acopera fosele articulare este mai subtire in partea periferica si mai gros in partea centrala (6-7 mm). Este foarte elastic si are rolul de a atenua presiunile si traumatismele produse de miscarile ce se efectueaza in mers, fuga sau sarituri. (1)
Epifiza proximala a fibulei.
Fibula este un os lung, pereche, ce pare torsionat pe axul sau. Epifiza proximala este reprezentata de capul fibulei. Aceasta prezinta pe fata mediala o fata articulara pentru tibie. Capul se prelungeste in sus cu un varf pe care se insera muschiul biceps femural. Capul este legat de corp printr-un col, inconjurat lateral de nervul peronier comun, raport important in fracturile la acest nivel. (1)
Rotula
Rotula este un os scurt, turtit si pereche, situat in tendonul muschiului cvadriceps femural. Este orientata cu baza in sus si varful in jos. Posterior prezinta fata articulara. Fata anterioara este rugoasa si convexa. Fata posterioara este destinata articulatiei cu fata patelara a femurului. Prezinta o creasta verticala si doua povarnisuri. Dintre acestea doua, cel lateral este mai intins. Marginile sunt doua: mediala si laterala. Proemina in regiunea anterioara a genunchiului, putand fi explorat prin inspectie si palpare. (1)


Fisiere in arhiva (1):

  • Fractura de Platou Tibial.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!