Fraudarea Legii in Dreptul International

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND FRAUDAREA LEGII IN DREPT INTERNATIONAL PRIVAT 5
? 1.1 Notiunea de fraudare a legii in dreptul international privat 5
? 1.2 Deosebiri intre fraudarea legii in dreptul intern si aceea din dreptul international privat. Conditiile fraudarii legii in dreptul international privat 9
? 1.3 Sanctionarea fraudarii legii in dreptul international privat 12
CAPITOLUL II. LEX VOLUNTATIS SI FRAUDAREA LEGII 17
? 2.1 Alegerea legii aplicabile de catre parti. Semnificatia legii de autonomie 17
? 2.2 Interpretarea moderna a principiului autonomiei de vointa: doctrina subiectivismului moderat si fraudarea legii 20
CAPITOLUL III. RAPORTUL JURIDIC CU ELEMENT DE EXTRANEITATE SI FRAUDAREA LEGII 25
? 3.1 Rolul si semnificatia elementului de extraneitate 25
? 3.2 Schimbarea punctelor de legatura si fraudarea legii 28
INCHEIERE 39
BIBLIOGRAFIE 42


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei:
Regulile de drept international privat indica legea aplicabila folosindu-se de anumite criterii cum ar fi cetatenia, locul incheierii actului, domiciliul, sediul persoanei juridice, etc. Astfel forma incheierii actului este guvernata de legea locului unde s-a incheiat actul (in lipsa unei desemnari facute de parti), capacitatea este cirmuita de lex patriae (legea statului a carui cetatean este), etc. Intrucit dreptul conflictual leaga aplicarea unei legi de existenta unui anumit criteriu, exemplele date mai sus, in mod automat schimbarea unuia din aceste elemente determina aplicarea altei legi. 
O persoana isi poate schimba domiciliul, resedinta, sau chiar cetatenia. Modificarea punctului de legatura poate fi reala si accidentala, din motive obiective, fara intentia de a obtine anumite egfecte juridice prin aplicarea unei anumite legi.
Se poate intimpla insa ca persoana sa-si schimbe domiciliul, resedinta, sau sa-si aleaga un loc de incheiere a contractului urmarind scopul de a realiza conditiile cerute de regula de DIP, pentru a se aplica o alte lege decit cea normal competenta. Persoana urmareste sa scape de aplicarea legii sale nationale imperative situatie in care ne gasim in fata unei fraude la lege. Frauda la lege, ca notiune, apare destul de tirziu (cu ocazia procesului Beauffremont) in literatura de drept international privat, desi unele aplicatii practice s-au observat inca din sec.XVIII. Frauda la lege este o exceptie de la aplicarea dreptului strain competente sa se aplice unui anumit raport cu element de extraneitate. Exceptia poate fi folosita numai cind nu exista un alt mijloc de a inlatura aplicarea legii straine obtinuta in frauda legii instantei, cum ar fi ordinea publica.
Din examenul practicii judiciare rezulta ca s-a incercat fraudarea legii proprii mai frecvent prin alegerea unui anumit loc de incheiere a actului juridic, prin alegerea unei anumite legi care sa cirmuiasca cerintele de fond si efectele contractului -autonomia de vointa- (in materie de contracte), in materia societatilor comerciale, prin inmatricularea societatii intr-un alt stat decit cel competent, avind in vedere cetatenia partilor, asociatilor sau in cazul vaselor maritime se cauta inmatricularea lor in statele unde sunt conditii mai avantajaose. 
Obiectivele:
Obiectivele urmarite in teza de licenta sunt de a formula definitia concreta si detaliata a fraudarii legii, de a compara teoriile existente in aceasta privinta in doctrina juridica a Republicii Moldova si doctrina straina, de a stabili diferenta si asemanarile intre fraudarea legii, incalcarea legii si simulatia, de a face anumite concluzii referitor la reglementarea juridica a fraudarii legii si posibilitatea de a introduce unele dispozitii noi in legislatia tarii noastre. 
Metode utilizate:
Au fost utilizate metode de analiza comparativa si sistematica. 
Bibliografia:
Studiul efectuat se bazeaza pe doctrina romana, moldoveneasca, franceza si engleza a dreptului international privat (Loussouarn Yvon; Gutmann Daniel; Courbe Patrick; Jakota Mihai; Filipescu Ion; Popescu Dan Andrei; Sitaru Dragos-Alexandru). 
Structura tezei: 
1. Capitolul I ,,Consideratii generale privind fraudarea legii in drept international privat" are un caracter teoretic. In acest capitol este formulata notiunea fraudarii legii si sint concretizate principalele trasaturi ale acestei notiuni. 
2. In capitolul II ,,Lex voluntatis si fraudarea legii" este descris principiul autonomiei de vointa care reprezinta una din cauzele fraudarii legii, si este evidentiata legatura intre aceste doua institutii juridice. 
3. In capitolul III ,,Raportul juridic cu element de extraneitate si fraudarea legii" particularitatile fraudarii legii se explica in legatura cu natura specifica a raportului juridic cu element strain. 
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND FRAUDAREA LEGII IN DREPT INTERNATIONAL PRIVAT
? 1.1 Notiunea de fraudare a legii in dreptul international privat
Frauda la lege se intilneste atit in dreptul intern, cit si in dreptul international privat. Fraudarea legii inseamna operatia prin care partile unui raport juridic intrebuinteaza unele mijloace legale pentru a inlatura astfel aplicarea unor dispozitii care s-ar fi aplicat daca n-ar fi intervenit fraudarea legii. In acest caz nu este deci vorba de o incalcare directa a legii, ci de o incalcare indirecta, deoarece partile raportului juridic isi creeaza voit conditii pentru a se sustrage, in acest fel, de sub aplicatia unor dispozitii mai putin favorabile lor si a se supune unor dispozitii mai favorabile. Tot astfel si in dreptul international privat, in cazul fraudarii legii, partile raportului juridic, pentru a inlatura aplicarea dispozitiilor legale normal competente, isi creeaza in mod artificial conditii, datorita carora raportul lor juridic urmeaza a fi cirmiut de dispozitiile altei legi, mai favorabile partilor decit aceea normal competenta. Asadar, fraudarea legii in dreptul international privat si in dreptul intern rezulta dintr-o comportare a partilor destinata sa supuna raportul lor juridic, artificial, unei legi care nu le este aplicabila in mod normal .


Fisiere in arhiva (1):

  • Fraudarea Legii in Dreptul International.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!