Functia Didactica a Sarbatorilor

Cuprins licenta Cum descarc?

TEZA DE LICENTA 1
Preliminarii 6
Capitolul 1 15
Icoana cel mai vechi catehet 15
Capitolul II 37
Cantarea in comun, mijloc de intarire a unitatii in credinta. 37
Capitolul III 50
Functia catehetica a Liturghiei 50
Capitolul IV 64
Lecturile biblice si importanta lor in cadrul cultului 64
Capitolul V 72
Imnele si lecturile din literatura patristica si rostul lor. 72
Capitolul VI 81
Predica cu continut liturgic 81
Scopul predicii liturgice 86
Concluzii 89


Extras din licenta Cum descarc?

Preliminarii
Privind calendarul bisericesc vedem ca sunt unele zile insemnate cu rosu, pentru a atrage atentia spre a le deosebi de celelalte zile si pentru a indica anumite evenimente, sau persoane in istoria mantuirii noastre, carora li se cuvine o speciala aducere aminte si cinstire din partea credinciosilor.
Acestea sunt sarbatorile la care ne vom referi in cele ce urmeaza. In general vorbind, sarbatorile reprezinta zile mai deosebite, zile solemne din viata oamenilor, cand incetand lucrul, sau indeletnicirile obisnuite, se odihnesc spre a-si recupera puterile fizice si sufletesti, sau pregatiti mai dinainte, aduc cinstire, comemorand un anume eveniment din istoria nationala.
La fel sunt si sarbatorile religioase, ele insa purtand specificul religiei careia apartin. In acest cadru se situeaza si sarbatorile crestine, in general, ale Bisericii Ortodoxe, in special.
Astfel pe langa ziua de duminica -ca zi saptamanala de sarbatoare si odihna- sarbatorile Bisericii Ortodoxe le putem urmari dupa calendarul bisericesc, avand in atentie faptul ca anul bisericesc incepe la 1 septembrie.
Sarbatorile se pot imparti in mai multe grupe si din mai multe puncte de vedere:
a) Astfel ele se pot imparti dupa data la care se tin in: sarbatori cu data fixa sau neschimbatoare si in sarbatori cu data variabila, a caror data se schimba in fiecare an, fiind in legatura cu data, variabila a Pastilor.
b) Dupa obiectul si importanta lor, sarbatorile bisericesti sunt de doua feluri: 
- Sarbatorile domnesti(praznicele imparatesti), inchinate persoanelor Sfintei Treimi si mai ales principalelor evenimente din viata pamanteasca si activitatea Mantuitorului, ori din istoria Bisericii(ca de exemplu Pogorarea Sfantului Duh).
- Sarbatorile Sfintilor, care se pot subdiviza si ele in mai multe categorii dupa gradul de importanta a Sfintilor sarbatoriti. Intre acestea o categorie aparte o alcatuiesc sarbatorile Maicii Domnului, pe care unii le numara intre sarbatorile domnesti.
- Din punct de vedere liturgic, adica dupa bogatia si solemnitatea slujbelor divine, Tipicul bisericesc imparte de obicei sarbatorile in trei categorii: sarbatori mari, mijlocii si mici.
O importanta deosebita o au praznicele imparatesti. In iconografia traditionala a catapetesmei numarul praznicelor imparatesti este fixat de obicei la 12. Daca socotim praznice imparatesti si sarbatorile inchinate Maicii Domnului la care mai adaugam ,,Taierea imprejur a Domnului" si ,,Sfintele Pasti" vom obtine 14.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia Didactica a Sarbatorilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!