Fundamentarea unui proiect de investiții

Cuprins licență

CAPITOLUL I: DEZVOLTAREA  AGROTURISMULUI PRIN ADAPTAREA PROIECTELOR DE INVESTITII	7
1.1. Rolul si importanta proiectelor de investitii turistice pentru dezvoltarea economica	7
1.2. Dezvoltarea spatiului turistic rural in Romania	12
1.3. Managementul in agroturismul Romanesc	15
CAPITOLUL II: FUNDAMENTAREA SI ELABORAREA UNEI INVESTITII IN AGROTURISM	18
2.1. Terminologia si introducerea in managementul proiectelor europene	19
2.2. Structura de finantare si criteriile unei investitii	24
2.3. Evaluare si eligibilitatea proiectelor	28
CAPITOLUL III: STUDIU PRIVIND POTENTIALUL INVESTITIONAL TURISTIC  IN COMUNA GRECI, JUDETUL TULCEA	33
3.1.  Potentialul turistic al comunei Greci	33
3.2. Descrierea proiectului	37
3.3. Date generale ale proiectului	41
3.4. Date tehnice ale investitiei	46
3.5. Conditiile de eligibilate	47
3.5.1. Durata de realizare (luni) si etape principale	49
3.5.2. Date privind forta de munca	51
3.5.3. Viabilitatea investitiei prin proiectiile financiare si indicatori financiari	51
CONCLUZII	53
BIBLIOGRAFIE	57


Extras din licență

Intr-o societate de consum se dezvolta an de an din ce in ce mai multe domenii de investitii, care pot aduce statului o dezvoltare economica si sociala considerabila, daca acesta sustine antreprenorii intreprinderilor mici si mijlocii. Prin diverse studii de cercetare a pietei economice se stabilesc zonele de investitii si se anticipeaza cifra de afaceri. Aceste determinari reprezinta punctul de plecare in alegerea unui proiect de dezvoltare economica, ele constituie strategia investitionala realista in scopul dobandirii de castiguri financiare. Este stiut faptul ca principiul investitiilor este echivalent cu plasarea unor disponibilitati ce apartin firmelor, economiilor, bunurilor de mare valoare ale populatiei, de la care investitorul asteapta anumite avantaje sau necesare financiare si sociale pe termen lung. Desi in majoritatea domeniilor economice exista o limita de investitii, in Romania se poate explora la infinit spatiul geografic. Ca urmare a multor studii de fezabilitate, acesta genereaza cele mai rentabile posibilitati de investitii turistice. Mai mult decat atat spre agroturism sunt indreptate foarte multe fonduri structurale europene, antreprenorul roman nu trebuie decat sa vrea sa invete cum sa acceseze aceste posibilitati financiare. 
In acest sens lucrarea de fata, intitulata sugestiv ,,Fundamentarea unui proiect de investitii", doreste sa vina in sprijinul potentialilor antreprenori in domeniul turismului sau agriculturii in Romania prin accesarea unui program european. Dupa un studiu de fezabilitate in zona Parcului National Muntii Macinului, care demonstreaza lipsa locurilor de cazare pentru turistii romani si/ sau straini dornici sa exploreze spatiul geografic de aici si sa retraiasca elemente traditionale specifice spatiului cultural, am propus spre cercetare potentialul investitional in Comuna Greci, judetul Tulcea, considerand foarte rentabila dezvoltarea unei agropensiuni, denumita atractiv pentru turisti LA IANCU. 
Ideea de a construi o pensiune in zona Dobrogei a fost sustenabila si in urma studierii coeficientilor de alegere a proiectelor din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala finantat de Uniunea Europeana si de Guvernul Romaniei prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala prin care se poate solicita un ajutor financiar nerambursabil, cf. Axa III ,,Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale", Masura 313 - ,,Incurajarea activitatilor turistice".
Dupa o scurta prezentare a notiunilor teoretice privitoare la principalele caracteristici ale investitiilor si la importanta proiectelor de investitii pentru dezvoltarea economica in general si pentru dezvoltarea agroturismului romanesc in special, ca parte integranta a economiei statului, lucrarea trece in revista potentialul turistic natural al Romaniei, cu precadere cel rural, care ofera si o incarcatura cultural-istorica inestimabila spatiului geografic de o maxima varietate de relief, vegetatie, fauna etc. Aceste considerente justifica sustenabilitatea proiectului propus si argumenteaza fundamentarea si elaborarea unei investitii in agroturism. De aceea am considerat important sa expun in prezenta lucrare, inainte de studiul practic al investitiei, si terminologia pe care o presupune managementul proiectelor europene, a programelor structurale, astfel incat orice lector interesat sa poata patrunde mai usor in acest domeniu al investitiilor si sa inteleaga care sunt criteriile de alegere, evaluare si eligibilitate a proiectelor.
Date fiind elementele teoretice si argumentarea alegerii proiectului propus in domeniul agroturismului, in paginile urmatoare este redat studiul de fezabilitate privind potentialul investitional in Comuna Greci, judetul Tulcea, caracteristicile investitiei, datele tehnice, cheltuielile si strategiile de management, inclusiv cele de marketing pentru sustenabilitatea proiectului. Astfel, studiul de fezabilitate contine cadrul legal, produsele si comercializarea lor, tehnologia, situatia economica si strategia de dezvoltare. Sunt prezentate traseele turistice din Parcul National Muntii Macinului si obiectivele strategice ale Comunei Greci pentru dezvoltarea agroturismului, apoi rezumatul proiectului. Mai apoi, sunt derulate elementele proiectului de fezabilitate, inclusiv cifrele si analizele care tin de evaluarea proiectului, de estimarea acestuia si de indicatorii financiari. 
Tema pe care am ales-o se numeste "Fundamentarea unui proiect de finantare" ce are ca scop realizarea unui studiu privind posibilitatea construirii unei pensiuni in regiunea Dobrogei, prin solicitarea unui sprijin financiar nerambursabil prin solicitarea in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala a unui ajutor financiar nerambursabil, Axa III- Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale, Masura 313 - ,,Incurajarea activitatilor turistice". 
Am ales acesta tema deorece am identificat problema lipsei cazarilor din zona Parcului National Muntii Macinului, ce au un potential turistic ce devine tot am cunoscut si explorat. Pensiune va fi de tipul agroprensiune, avand specificatii traditionale, ce au tendinta de a se pierde tot mai mult. 
Pentru atingerea scopului si anume construirea pensiunii agroturistice, in lucrarea de fata in primul capitol am ales sa vorbesc despre investitii, caracticile investitiilor dupa care despre turism si turismul din Romania, cu atat mai mult despe turismul in mediul rural si agroturism. Am dorit sa sa trec in revista aceste aspect pentru a intelege inca din primul capitol cat potential turistic exista in Romania, ca exista beneficii economice destul de dezvoltate si mai ales ca in momentul de fata tendinta pietei este in crestere, valorile turismul rural fiind tot mai cautate. Am inteles din acest capitol ca cea mai mare provocare a turismului din Romania este reprezentat de transformarea tarii dintr-o tara cu resurse si potential turistic, intr-o tara cu un turism de o calitate superioare ce ajunge sa-si valorifica majoritatea formelor de relief dar si sa-si faca cunoscute bogatiile din toate regiunile. 
Pentru a realiza acest lucru, in capitolul al II-lea am readus din nou in ochii cititorului cat de importante sunt investitiile, care sunt esentialele caracteristice ce ne ajuta sa realizam daca investitiile pot fi realizate sau nu. Dar de ce exista si investitii ce desi au potential si calculele matematice sunt ajutatoare pentru fundamentare, nu reusesc sa-si atinga scopul? Specialisti spun ca managementul are o influenta mare in investitii. Tocmai de accea managementul investitiilor si managementul proiectelor are o importanta cu un grad ridicat in cadrul proiectului ce se doreste a fi accesat. 
Al III-lea capitol al lucrarii prezinta un studiu cu referire la potentialul investitional in comuna Greci, Judetul Tulcea. In acest scop sunt reluate punctele de la capitolul II, practic am realizat un studiu de fezabilitate, din care reies caracteristice investitiilor, potentialul turistic al acestei zone, inclusiv datele tehnice, cheltuielile si strategiile de management, inclusiv cele de marketing pentru sustenabilitatea proiectului.
In concluzie pentru realizarea unei investitii pe langa practica, elementele ce duc la practica sunt cele teoretice fara de care investitia poate sa nu fie sustenabila. Asadar, cercetarea de fata isi propune sa analizeze principalele caracteristici ale investitiilor, conceptiile teoretice, analize financiare. Aceasta analiza financiara se va realiza trecand in revista ceea ce inseamna a investi din punct de vedere economic cat de important este managementul pentru o investitie prospera, care este legatura dintre gestiunea investitiilor si managementul proiectelor. Subiectul este liber discutiei continue, permanent supus posibilitatilor de optimizare, pentru ca proiectul de fezabilitate din acest domeniu studiat si din orice domeniu sa fie unul de succes. 
CAPITOLUL I:
DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI PRIN ADAPTAREA PROIECTELOR DE INVESTITII
1.1.Rolul si importanta proiectelor de investitii turistice pentru dezvoltarea economica
Cuvantul investitie a devenit de multa vreme unul uzual, fiind insa perceput in sensuri si cu semnificatii destul de diferite. Mai mult chiar substantivele "investitie" sunt utilizate intr-un sens mai restictiv si uneori chiar in dezacord cu verbul "a investi", desi ele nu sunt legate printr-o "radacina"comuna.
In sens uzual, investitia desemneaza un plasament sau chiar numai valoarea baneasca a acestui plasament. Actiunea prin care se realizeaza un asemenea plasament este desemnata sub diferite forme, prin care poate trece verbul infinitivului "a investi". In teorie si practica financiara, aspectele privitoare la investitii nu admit insa prea multe si mai ales prea dferite interpretari. Aici este nevoie de riguare si operativitate conceptuala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Fundamentarea unui proiect de investitii.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1.Balogh Marton, Balogh Natalia (2014-2015), Managementul proiectelor, suport de curs, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Cluj;
2.Bargaoanu, A. (2006), Managementul Proiectelor - curs, Ed. Comunicare, Bucuresti; 
3.Cojocaru Sabina (2005), Managementul calitatii serviciilor din turism, Ed. THRCG, Bucuresti; 
4.Comanescu Laura (2006), Romania - potential turistic, Ed. Codecs, Bucuresti;
5.Cosmescu I. (1998), Turismul -fenomen complex contemporan, Ed. Economica, Bucuresti;
6.Cristureanu C., Zadig R., Baron P. (1982), Curs de economia turismului, Academia de Studii Economice, Bucuresti;
7.Dionisie Cristina (2012), Managementul turistic, Ed. Junimea, Iasi; 
8.Henche Blanca Garcia (2005), Marketing in turismul rural, Ed. Irecson, Bucuresti; 
9.Iatco Constantin, Brezuleanu Stejarel (2007), Managementul proiectelor, Ed. Tipografia Moldova, Iasi; 
10.Lache Catalina (2004), Marketing turistic, Ed. TipoMoldova, Iasi; 
11.Mesnita, G., Popescu, D. (2010), Managementul proiectelor - suport de lucrari practice, Ed. Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi; 
12.Morris Joe, Bailey Alisson (2010), Rural and planning Management, Edward Elgar Publishing, Northampton;
13.Muhcina Silvia (2008), Marketingul in turism-servicii, Ed. Muntenia si Leda, Constanta;
14.Neagu Cibela (2010), Managementul proiectelor, Ed. Tritonic, Bucuresti; 
15.Nica Panaite, Iftimescu Aurelian (2003), Management - Concepte si Aplicatii, Ed. Universitatii Al. I. Cuza, Iasi; 
16.Niculae Alecu (2006), Agroturism si Marketing Agroturistic, Ed. Ceres, Bucuresti;
17.Nita Ilie, Nita Constantin (2008), Piata turistica a Romaniei, editia a 2-a, Ed. Economica, Bucuresti; 
18.Oprea, D. (2001), Managementul proiectelor. Teorie si cazuri practice, Ed. Sedcom Libris, Iasi; 
19.Oprea, D., Mesnita, G. (2007), Fonduri Europene pentru Romania, in perioada 2007-2013, Ed. Sedcom Libris, Iasi;
20.Oprea, D., Mesnita, G. (2010), Managementul proiectelor - suport de curs, Ed. Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi;
21.Stanciulescu Gabriela (2010), Managementul operatiunilor de turism, Ed. AllBeck, Bucuresti; 
22.Turcu Daniela, Weisz Janeta (2008), Economia turismului, Ed. Eurostampa, Timisoara;
23.Zait Dumitru (2008), Evaluare si gestiunea investiilor directe, Ed. Sedcom Libres, Iasi;
II.ARTICOLE SI PUBLICATII DE SPECIALITATE
24.Blumer Andrei, Iacobas Paul (2009), Strategia de Management al Vizitatorilor in Parcul National Muntii Macinului , www.parcmacin.ro, accesat la 26.05.2015;
25.Directia Judeteana de Statistica Tulcea, www.tulcea.insse.ro;
26.Ghibutiu Agnes (2010), Fluxurile de servicii, competitivitatea si integrarea in Uniunea Europeana, p. 15, http://oeconomica.org.ro/files/pdf/104.pdf;
27.Ghidul Solicitantului, Domeniul major de interventie D.1.1 - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a interprinderilor, in special a IMM;
28.Guvernul Romaniei (2015), Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Metodologia de verificare, evaluare si selectie a proiectelor, p. 6, ://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/pocu_metodologie.pdf;
29.Mazilu Mirela (2005), Turismul - o relatie privilegiata cu dezvoltarea durabila, Revista de Marketing Online - Vol.1, Nr. 4, http://www.editurauranus.ro/marketing-online/14/pdf/10.pdf;


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!