Fundamente ale Dreptului International si Moralitatii

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.Fundamente ale dreptului international si moralitatii.
1.1.Natura dreptului international public.
1.1.1.Drept international public.
1.1.2.Societatea internationala.
1.1.3.Relatii internationale.
1.1.4.Drept international privat.
1.1.5.Ordine juridica internationala.
1.1.6.Raportul dintre dreptul international si dreptul intern.
1.2.Dezvoltarea dreptului international public.
1.2.1.Dreptul international in perioada sclavagismului.
1.2.2.Drept international in perioada feudalismului ( evul mediu).
1.2.3.Dreptul international in perioada statului modern.
1.2.4.Dreptulul international in epoca contemporana.
1.3.Raportul drept international - morala internationala.
1.4.Relatia dintre drept si morala.
2.Geometria sistemului international de drept
2.1.Geneza dreptului international - o perspectiva filosofica.
2.2.Morala in acceptiunea diverselor state.
2.3.Curtea Internationala de Justitie.
2.3.1.Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
2.3.2.Curtea interamericana a drepturilor omului.
2.3.3.Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor.
2.4.Idealism si moralitate in relatii internationale.
3.Statele ca subiecte ale dreptului international public.
3.1. Uniunile de stat.
3.1.1.Protectoratul.
3.1.2.Vasalitatea.
3.1.3.Microstatele.
3.1.4. Vaticanul.
3.2. Recunoasterea statelor si guvernelor.
3.3. Raspunderea internationala a statelor.
3.4. Suveranitatea - principiu esential al dreptului international.
3.5. Drepturile si obligatiile fundamentale ale statelor. 
Concluzii.
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In primul capitol din prezenta lucrare am realizat o prezentare, intr-un mod general a dreptului international. Prima parte prezinta fundamentele dreptului international si moralitatii, urmat apoi de natura dreptului international, si m-ai exact am vorbit despre dreptul international public, societate internationala, relatiile internationale si drept international privat. Tot in primul capitol am abordat dezvoltarea dreptului international in diferite perioade ale istoriei, mai exact dreptul international in perioada sclavagismului, perioada feudalismului ( evul mediu), perioada statului modern, si nu in ultimul rand in epoca contemporana.Ultima parte a acestui capitol o reprezinta raportul dreptului international cu morala internationala, unde putem spune ca spre deosebire de drept - care asigura respectarea normelor juridice, inscrise in legi, prin forta de constringere - morala asigura respectarea normelor convietuirii umane, de obicei nescrise, prin obicei, prin traditii seculare.
Cel de al doilea capitol este concentrat pe geometria sistemului international de drept, mai exact geneza dreptului international privita din perspectiva filozofica.In sectiunea 2.3. sunt prezentate Curtile internationale de justitie si anume Curtea Europeana a Drepturilor Omului adesea numita informal "Curtea de la Strasbourg",Curtea interamericana a drepturilor omului, si nu in ultimul rand Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor.Tot din acest capitol face parte si sectiunea Idealism si moralitate in relatii internationale.
In ultimul capitol este prezetat statul, ca fiind principal subiect al dreptului international public, aici sunt prezentate uniunine de stat(protectoratul, vasalitatea, microstatele si vaticanul).Un alt punct forte al acestui capitol este suveranitatea fiind un principiu esential al dreptului international. Suveranitatea este un atribut esential al statului si consta in suprematia puterii de stat pe plan intern si independenta acestuia pe plan extern fata de orice alta putere. Suveranitatea se manifesta in independenta statului in toate domeniile vietii politice, economice, sociale, culturale, etc. si se concretizeaza in stabilirea si infaptuirea politicii interne si externe proprii independente. 
Ultima parte din acest capitol descrie drepturile si obligatiile fundamentale ale statelor, fiind reglementate prin diverse declaratii si conventii. 
La final sunt prezentate cateva concluzii cu privire la aceasta tema.
CAPITOLUL I
Fundamente ale dreptului international si moralitatii
In doctrina s-a pus problema de a da normelor dreptului international o baza solida, care sa le legitimizeze si sa le impuna in relatiile dintre subiectele sale.Acest lucru este cu atat mai important pentru dreptul international, caci societatea internationala nu dispune de o structura legislativa superioara statelor si nici de o forma de constragere de natura, sa impuna aplicarea normelor.
Dreptul international reglementeaza in principal raporturile dintre statele suverane, egale in drepturi; ele se aplica si organizatiilor interguvernamentale, daca acestea au capacitatea de a actiona ca subiecte ale dreptului international, potrivit acordului dintre statele membre; in anumite conditii, se aplica in mod limitat, si popoarelor care lupta pentru eliberarea, miscarile de eliberare nationala, beligerantilor.
Dreptul international este creat de statele suverane, in cadrul cooperarii si interactiunii lor,cu participarea organizatiilor internationale, in limitele competentelor acordate lor. Nu exista un organ legislativ international situat deasupra statelor.
De asemenea in dreptul international nu exista un aparat situat deasupra statelor, pentru a asigura aplicare normelor de drept.Exista, proceduri pentru solutionarea diferendelor, pe cale pasnica, la care statele se pot angaja prin tratatele pe care le incheie. 
Exista si in dreptul international, sub diferite forme, raspunderea pentru incalcarea normelor de drept, chiar daca aceasta se realizeaza fara existenta unui aparat de constrangere si mai ales sub forma reducerii avantajelor cooperarii internationale sau a privarii de beneficiul aplicarii normelor dreptului international.
Aceste particularitati ale dreptului international au determinat pe unii juristi ( curentul nihilist) sa sustina ca el nu ar fi un drept in adevarata acceptiune a cuvantului si nu ar avea caracter obligatoriu.Altii afirma ca dreptul international ar avea un caracter primitive si s-ar gasi in stadiul dreptului intern din pedioada faramitarii feudale. 
Juristii care accepta ca dreptul international are caracter obligatoriu au incercat sa gaseasca fundamentul acestuia. Potrivit unei teorii lansata in Germania, in sec IXX si XX de scoala de la Bonn, ilustrata in Franta de autori de drept international si drept constitutional( A. Decenciere-Ferrandiere si G. Burdeau),care pornea de la conceptiile lui Hegel despre stat si drept, forta obligatorie a dreptului international s-ar intemeia pe vointa fiecarui stat in parte de a se auto-obliga, de a se considera legat, un fel de drept de stat extern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamente ale Dreptului International si Moralitatii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1.Bolintineanu Alexandru, Nastase Adrian, Dreptul international contemporan, Institutil roman de studii internationale, Bucuresti, 1977.
2.Mihaila Marian, Elemente de drept international public si privat, Editura All Beck, Bucuresti, 2001.
3.Popescu Dumitra, Coman Florian, Dreptul international public, Editura Ministerului de Interne, Bucuresti, 1993.
4.Brownlie Ian, Principles of Public International Law, Ed.Oxford University Press, Oxford, 1998.
5.Buergenthal Thomas, Maier H.G., Public International Law, Ed. West Publishing Co., St.Paul, Statele Unite ale Americii, 1990.
6.Diaconu Ion, Tratat de Drept International Public, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002.
7.Grotius Hugo, Despre dreptul razboiului si al pacii, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1968.
8.Guzzini Stefano, Realism si Relatii Internationale, Ed. Institutul European, Iasi, 2000.
9.Macovei Ioan, Drept international privat, Ed. Ars Longa, Iasi, 2001.
10.Miga-Besteliu Raluca, Drept international.Introducere in dreptul international public, Ed. All-Beck, Bucuresti, 2003.
11.Miroiu A., Ungureanu R.-S., coord., Manual de relatii internationale, Ed. Polirom, Iasi, 2006.
12.Scaunas Stelian, Tratat de Drept International Public, Ed. AllBeck, Bucuresti, 2002.
13.Voican M., Burdescu R., Mocuta G., Curti Internationale de Justitie, Ed. All-Beck, Bucuresti, 2000.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!