Fundamentele Doctrinare ale Economiei Ofertei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1. Teorii economice 
1.1. Avutia natiunilor 4
1.2. Diviunea muncii 7
1.3. Valoarea si preturile marfurilor 9
1.4. Banii 13
1.5. Veniturile si repartitia lor 15
1.6. Capitalul si acumularea de capital 28
1.7. Comertul international 30
Capitolul 2. Economia de piata concurentiala si statul 
2.1. Mana invizibila 33
2.2. Principiul laissez -faire si rolul statului 38
2.3. Justitia comutativa si justitia distributiva 42
Concluzii 44
Bibliografie 46


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In contextual social diamic si pe fondul concurentei dintre agentii economici s-a inchegat treptat doctrina economica a liberalismului, care va domina gandirea economica din epoca moderna si care mai tarziu va da nastere celui mai de seama curent de gandire economica din epoca moderna "curentul liberalismului economic". 
Prima etapa a acestui glorios proces de cunoastere si testare practica a cunostintelor economice a constituit-o liberalismul economic clasic inceput cu W.Petty, continuat cu fiziocratii, atingand culmile cu Adam Smith si David Ricardo. 
La baza modului de gandire sta aspiratia ganditorilor analizati spre libertate. Suportul practic al libertatii este, in viziunea lor, proprietatea privata asupra bunurilor, considerate temelie a economiei moderne de piata, convingerea lor ca cele mai bune decizii pot fi luate de fiecare agent economic in parte in functie de interesele lui. Astfel devine posibila concurenta dintre agentii economici pe piata, ca expresie generalizata a libertatii, ghidata de semnalele pe care le va da piata agentilor economici, respectiv de oscilatiile preturilor in functie de raportul schimbator intre cererea si oferta de bunuri si bani de pe piata. In baza acestui proces economic complicat se degaja anumite reguli de functionare a economiei avand loc autoreglarea economiei de piata prin mecanismul preturilor, asigurand satisfacerea celor mai importante nevoi ale societatii, functionarea echilibrata a economiei, in ciuda unor dezechilibre temporare si partiale. 
Motivatia actiunilor si deciziilor luate de agentii economici este dorinta lor de castig (profit), preocuparea lor de a obtine castiguri cat mai mari cu eforturi cat mai mici. Comportamentul rational sau eficient al agentilor economici, decurge din presupunerea ca acestia sunt intotdeauna bine informati si capabili sa utilizeze in mod optim informatiile de care dispun. 
In consecinta, liberalii resping orice interventie a statului in tranzactiile dintre agentii economici, atribuie acestuia numai rolul de paznic al proprietatii si castigurilor agentilor economici. 
Majoritatea covarsitoare a ganditorilor liberali clasici explica formarea si miscarea preturilor pe piata cu ajutorul teoriei obiective a valorii bazata pe munca si au 
convingerea ca principiile metodologice si teoretice formulate de ei ar avea valabilitatea universala. 
Principalele trasaturi ale liberalismului clasic sunt: aspiratia spre libertate, apararea proprietatii private si a individualismului, ordinea naturala din economie si autoreglarea economiei de piata prin intermediul preturilor stabilite in procesul de concurenta, eficienta agentilor economici, politica economica a liberului schimb, teoria obiectiva a valorii ( bazata pe munca ) si universalitatea acestor principii si teorii. 
Problemele economice abordate de primii liberali clasici erau aspecte izolate ale mecanismului complicat al economiei de piata. Ei au abordat cu precadere probleme de microanaliza, care ii interesau pe agentii economici, in principal problema preturilor si a veniturilor in masura in care s-au ocupat de bani, liberalii clasici i-au tratat din alta perspectiva decat mercantilistii, au insistat asupra naturii si rolului lor, contestand idea mercantilista a banilor sub forma ideala a bogatiei, incercand sa rezolve probleme legate de tehnica circulatiei monetare (raport marfa bani, cantitatea normala de bani aflata in circulatie). Unii dintre liberali clasici s-au ocupat si de probleme macroeconomice-implicatiile economice ale cresterii populatiei, politica fiscala a statului, circulatia veniturilor intre clasele sociale, precum si de probleme metodologice, atingand in treacat si probleme referitoare la piata mondiala si relatiile economice internationale. 
Adam Smith, primul mare economist al lumii, revine mereu in actualitate deoarece conceptele economice vehiculate de el, libera circulatie a lucratorilor si a capitalului, concurenta, libera initiativa, ca si institutiile liberale de baza, piata si proprietatea, sunt tot mai utilizate gratie procesului de integrare europeana, la nivel regional, si a deschiderii ulterioare spre o societate globala. 
Adam Smith a fost cel care a conturat un sistem teoretic al cunostintelor economice, a subliniat rolul fundamental al "diviziunii muncii" in dezvoltarea economica, a muncii in toate ramurile de productie, a dezvoltat "teoriile valorii si preturilor" , a "veniturilor si repartitia acestora" , a "venitului net si brut" , "a capitalului si acumularii de capital" , a "comertului international" ; "structura veniturilor" si a cheltuielilor publice a fost sintetizata pentru prima oara de Adam Smith, aducand lumina in natura si formele impozitarii si contribuind la conturarea ulterioara a sistemului fiscal. 
Capitolul 1. Teorii economice
1.1. Avutia Natiunilor
In 1776, reputatul economist Adam Smith publica cartea "Avutia Natiunilor" unde prezinta concluzia ca factorii determinanti pentru o economie de liber schimb sunt cei nevazuti, denumiti si "Mana Invizibila" . 
Doi ani mai tarziu, Smith a fost numit director al vamilor la Edinburgh. Alaturi de mama sa, care a trait pana la nouazeci de ani, Smith a dus o viata tihnita de celibatar, senin, multumit si foarte probabil, distrat pana la sfarsitul zilelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentele Doctrinare ale Economiei Ofertei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Abraham-Frois,G.,
"Economie Politica", Editura Humanitas, Bucuresti, 1994
Blaug, Mark "Teoria economica in retrospectiva", Editura Didactica si Pedagogica., Bucuresti, 1992;
Constantinescu, N.N., "Teoria valorii munca si lumea contemporana" , Editura Politica, Bucuresti ,1984;
Gide, Ch., Rist, Ch. " Istoria doctrinelor economice de la fiziocrati pana azi ", Editura Casei Scoalelor , Bucuresti , 1 926; 
Heilbroner, Robert " Filosofii lucrurilor pamantesti ", Editura Humanitas , Bucuresti, 1994;
Maftei, Magda Mara "Adam Smith si semnificatia operei acestuia, in Economia romaneasca prezent si perspective", Suceava, Editura Universitatii, 2003.
Rogojanu, Angela
"Stapanii ideilor economice: vol 1: Antichitate si Evul Mediu", Editura ASE, Bucuresti, 2006;
Rogojanu, Angela;
Tasnadi, Alexandru
Serban, Laurentiu
Pirosca, Grigore
"Germenele miraculos al moralei religioase", Editura Ase, Bucuresti , 2006;
Rothbard, M.N., "Ethics of liberty, The", Editura New York University Press, New York, 2002; 
Smith, A.,"Avutia Natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei ", Editura Academiei Romane , Bucuresti , 1962, vol 1 si vol 2. 
Suta, N., (coordinator),
Miron, D.,
Suta-Selejan, Sultana "Comert international si politici comerciale contemporane: vol. 2 Teorii si doctrine privind comertul international", Editura Economica, Bucuresti, 2003;
Suta-Selejan, Sultana "Doctrine curente in gandirea economica moderna si contemporana", Editura All, Bucuresti , 1994; 
Tasnadi, Alexandru
(coordonator) "Doctrine economice", Editura Ase, Bucuresti, 2001
Valeanu, I. Nicolae
"Tratat de doctrine economice", Editura Monitorul Oficial, Bucuresti , 1996


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!