Furtul Calificat

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE REFERITOARE LA
PTRIMONIU SI LA OCROTIREA ACESTUIA
SECTIUNEA 1: NOTIUNEA DE PATRIMONIU SI OCROTIREA ACESTUIA
In planul drepturilor si libertatilor universal recunoscute si reflectate in creatii legislative, dreptul la proprietate ocupa un loc important, mentinandu-si si astazi un rol esential in modelarea societatii fara a avea varsta ei.
Proprietatea este atat in sens economic, cat si in sens juridic, expresia suprema a accesului oamenilor la posesia, folosinta si dispozitia bunurilor, numai ea conferind titularului toate aceste atribute pe care doar el le va putea exercita in plenitudinea lor, in putere proprie si in interesul sau propriu, cu respectarea normelor juridice in vigoare .
Expresia tipica a proprietatii este patrimoniul, iar ocrotirea relatiilor sociale referitoare la acesta a costituit intodeauna o preocupare fundamentala a statului de drept, patrimoniul fiind strans legat de insasi persoana membrilor grupului social, de dezvoltarea si consolidarea relatiilor de convietuire, de asigurarea stabilitatii si ordinii in societate.
Dupa cum se stie ocrotirea relatiilor patrimoniale este asigurata in principiu de alte ramuri ale dreptului ( dreptul civil, administrativ, dreptul muncii, etc.), ocrotirea penala a acestor relatii avand caracter subsidiar; acesta inseamna ca legea penala actioneaza numai cand se dovedesc ineficiente celelalte mijloace juridice nepenale sau extrajudiciare, dar in masura in care este ineficienta ea constituie forma de atac la adresa acestor valori sociale interventia legii penale devine unica modalitate de combatere a unor asemenea fapte .
Conceptia civilista asupra patrimoniului ca suma a raporturilor juridice, adica a drepturilor si obligatiilor relative ce apartin unei persoane, nu poate fi transferata in dreptul penal asa cum este ea evocata in civil. Dreptul penal asigura ocrotirea patrimoniului prin combaterea faptelor indreptate direct sau indirect impotriva bunurilor exterioare asupra carora se exercita drepturile patrimoniale, adica asupra acelor bunuri care, in materialitatea lor, ar putea fi sustrase, insusite, distruse, sau tulburata posesiunea lor. Aceste lucruri sunt ocrotite nu numai impotriva faptelor prin care s-ar ajunge la eliminarea efectiva a bunurilor, dar si impotriva faptelor care ar pune in pericol situatia acelor bunuri.
Ocrotirea penala priveste numai lucrurile care fac parte din activul patrimoniului, datoriile subiectului, desi fac parte din patrimoniu, n-ar putea fi obiect al sustragerii, insusirii. Desi in cadrul patrimoniului nu intereseaza cantitatea si calitatea lucrurilor asupra carora se exercita drepturile patrimoniale, ocrotirea penala a patrimoniului, tine seama de cantitatea si calitatea lor. Astfel, poate constitui o agravanta la fapta de furt, sustragerea de bunuri avand o anumita calitate sau care a produs consecinte deosebit de grave, cum la fel de bine sustragerea unor bunuri in cantitati reduse ar putea sa inlature caracterul de infractiune al faptei .
CAPITOLUL AL II - LEA
NOTIUNEA SI ELEMENTELE INFRACTIUNII DE
FURT
SECTIUNEA 1: NOTIUNEA DE FURT SIMPLU
Furtul, cunoscut din cele mai indepartate timpuri, constituie si in prezent forma cea mai tipica dar si cea mai frecventa de incalcare a patrimoniului fiind in esenta, ca manifestare ce reprezinta pericol pentru societate, fapta oricarei persoane care fara drept ia un lucru mobil ce se afla in sfera de stapanire a unei alte persoane, pentru a-l trece in propria stapanire.
Pe scara istoriei furtul se situeaza printre primele manifestari daunatoare ale omului contra omului, iar fapta a fost intodeauna profound dezavuata si sanctionata drastic in trecutul indepartat chiar cu pedeapsa capitala la unele popoare sau cu pedeapsa capitala la altele .
Din nici o legislatie incepand, cu indepartata antichitate si terminand cu epoca contemporana, incriminarea furtului nu a lipsit in evolutia istorica a dreptului penal roman - lucru confirmat si de vechile noastre pravile si de legiuirile penale anterioare unirii principatelor.
Tinand seama de imprejurarile diferite in care se poate comite fapta de luare a bunului, furtul a fost incriminat si in forma simpla si in forma calificata .
Furtul simplu consta, potrivit articolului 208, alin.1 C.pen., "luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept". Constituie furt si "orice energie care are o valoare economica precum si inscrisurile" precum si " luarea in conditiile alin.1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept".
SECTIUNEA 2: ELEMENTELE INFRACTIUNII DE FURT
Subsectiunea 1: Obiectul infractiunii
1: obiectul juridic
Furtul, ca toate infractiunile contra patrimoniului, incalca relatiile sociale referitoare la patrimoniu public sau privat, de aceea aceste relatii sociale contituie obiectul lor juridic comun (generic). In ceea ce priveste obiectul juridic special, in cazul furtului, consta in relatiile sociale de ordin patrimonial a caror existenta si dezvoltare sunt esential conditionate de mentinerea situatiei de fapt, adica de pozitia fizica pe care un bun o are in sfera patrimoniala a unei alte persoane .


Fisiere in arhiva (1):

  • Furtul Calificat.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!