Furunculul Auditiv Extern

Cuprins licență

Capitolul I - Anatomia şi fiziologia urechii.
Anatomie.
Auzul .
Urechea externa.
Urechea medie.
Urechea interna.
Canalele semicirculare osoase.
Capitolul II – Asistenta medicala si atributiile ei.
Capitolul III – Furunculul auditiv extern.
Capitolul IV – Tratamente.
Capitolul V – Studiul pe cazuri.
Bibliografie.


Extras din licență

Motto :
Eu nu te întreb de ce rasă eşti , nici de religie ori origine , ci numai de
suferinţele tale. trebuie să dau ajutor oricărei fiinţe în suferinţă, fără să mă intereseze rangul, averea, vârsta frumuseţea, inteligenţa sau dacă este chinez ori barbar, prieten sau duşman.
SUEN SEU MO (SEC. AL VII-LEA)
Capitolul I
Anatomia şi fiziologia urechii
Urechea – analizatorul auditiv - la specia umană are un rol foarte important în ceea ce priveşte comunicarea şi socializarea cu alte persoane, totodată având şi funcţie în echilibru şi direcţionarea spaţială
Urechea nu asigură numai simțul nostru auditiv, ci și pe cel al echilibrului. Este un organ complex, împărțit în trei regiuni: urechea externă, care preia sunetele precum un radar; urechea medie, al cărei angrenaj osos seamănă cu un aparat ce amplifică sunetele care îi sunt transmise; și urechea internă, care convertește vibrațiile sonore în impulsuri nervoase și determină poziția capului.
Mesajele care rezultă sunt transmise la creier de-a lungul a doi nervi apropiați, cu traiect comun: nervul vestibular pentru echilibru și nervul cohlear pentru sunete. Urechea externă și cea medie sunt implicate în special în auz, dar structurile urechii interne ce interpretează poziția capului și sunetul sunt separate, deși ele se găsesc împreună în același organ.
Anatomie
Aparatul acustico-vestibular prezintă mai multe segmente şi anume: 
- un segment periferic alcătuit din urechea externă, urechea medie şi urechea internă; 
- un segment intermediar reprezentat de calea acustică şi cea vestibulară; 
- un segment central reprezentat de centrii auditivi corticali şi subcorticali şi centrii echilibrului
Auzul
Ceea ce auzim sunt unde sonore produse prin vibrațiile moleculelor de aer. Amplitudinea și energia acestor unde determină intensitatea, care este măsurată în decibeli (dB). Numărul vibrațiilor sau al ciclurilor pe secundă determină frecvența; cu cât numărul vibrațiilor este mai mare, cu atât tonalitatea este mai ascuțită. Frecvența sunetului este exprimată în cicli pe secundă sau în herți (Hz).
La persoanele tinere, gama de frecvențe ce pot fi auzite este aproximativ între 20 până la 20.000 Hz pe secundă, deși sensibilitatea maximă la sunete este cuprinsă, în medie, între 500 la 4.000 Hz. Pe măsură ce îmbătrânim sau dacă suntem expuși la sunete cu intensitate excesivă pentru o perioadă de timp, sensibilitatea pentru frecvențele înalte scade. Pentru a măsura gradul pierderii auzului, nivelul normal al auzului este definit printr-un standard internațional. Acuitatea reprezintă diferența în decibeli între cel mai slab sunet perceput și sunetul standard generat de un aparat special denumit audiometru.
Urechea funcționează ca un captator (urechea externă), amplificator (urechea medie) și transmițător (urechea internă).
Pavilionul porțiunea elastică, este cel care cooptează sunetele. în centrul acestuia există un canal osos ce conduce la timpan. Pereții canalului secretă o substanță ceroasă pentru a preveni uscarea și descuamarea pielii. Amplificatorul este reprezentat de un angrenaj format din trei osișoare. Acestea sunt ciocănelul, care vine în contact cu timpanul; scărița, care este atașată de urechea internă; și nicovala, un os mic, care face conexiunea între cele două. Acest sistem amplifică de 20 de ori mișcările timpanului.
De la urechea medie pleacă un canal îngust, denumit tuba Eustachio, care se deschide în spatele amigdalelor, ceea ce contribuie la egalizarea presiunii aerului de ambele fețe ale timpanului.
DESCRIERE
Urechea este formata din 3 parti: 
Urechea externa 
Este formată de pavilionul urechii şi conductul auditiv extern. Elementele componente ale urechii externe sunt alcătuite din structuri fibrocartilaginoase ce sunt ataşate la nivelul pielii prin intermediul pericondrului şi periostului propriu. Pavilionul urechii prezintă mai multe elemente şi anume: 
- helixul; 
- antehelixul; 
- tragusul; 
- antetragusul; 
- incizura intertragală; 
- lobul urechii.


Fisiere în arhivă (4):

  • poze pt lucrare furuncul
    • 33 (1).jpg
    • 33.jpg
  • Bibliografie.docx
  • Furunculul Auditiv Extern.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Andrei Buruiana – Colesteatomul urecii medii. Aspecte clinice si terapeutice, Ed. All, 2008
Prof. Univ. dr. Traian Ataman – Fiziologia aparatului acustico- vestibular, Ed. Tehnica, 2008
Prof. Univ. dr. Traian Ataman – Ototlogie, Ed. Tehnica, 2002
Mircea Beuran – Ghid de urgente in ORL, vol. 4, Ed. Scripta
Corneliu Burundel – Manual de medicină internă
Lucreţia Titirică – Tehnici de îngrijire
Szabo Maria – Cursuri de nursing


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!