Gândirea contrafactuală

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 108 în total
Cuvinte : 30520
Mărime: 270.57KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Varga
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof. univ. Sima Ioan
Lucrarea de licenta a fost prezentata in sesiunea iulie 2008, in cadrul Facultatii de Psihologie Lucian Blaga Sibiu

Cuprins

  1. CAP.I GANDIRE SI GANDIREA CONTRAFACTUALA 7
  2. I.1. Intoducere in problematica gandirii contrafactuale 7
  3. I.1.1. Definirea gandirii contrafactuale 7
  4. I.1.2. Scurt istoric 8
  5. I.1.3. Perspective sociale 8
  6. a. Directia de comparare 9
  7. b. Structura 10
  8. I.2. Etapele de generare 11
  9. I.3. Factori determinanti ai gandirii contrafactuale 12
  10. I.3.1. Factori ai activarii 12
  11. I.3.1.1. Afectivitatea 13
  12. I.3.1.2. Proximitatea 14
  13. I.3.2. Factori ai continutului 15
  14. I.3.2.1. Normalitatea 15
  15. I.3.2.2. Actiune –inactiune 17
  16. I.3.2.3. Controlul asupra actiunilor 18
  17. Cap.II. PROBLEMATICA GANDIRII CONTRAFACTUALE. 20
  18. II.1. Functiile gandirii contrafactuale 20
  19. II.1.1. Functia preparativa 20
  20. II.1.2. Functia afectiva 22
  21. II.2. Inhibarea gandirii contrafactuale 24
  22. II.3. Consecinte ale gandirii contrafactuale 25
  23. II.3.1. Consecinte generale 25
  24. II.3.1.1. Efectul de contrast 26
  25. II.3.1.2. Inferentele cauzale 28
  26. II.3.2. Consecinte specifice 29
  27. II.3.2.1. Hindsight bias 29
  28. II.3.2.2.”Fabricarea scuzelor” sau disculparea contrafactuala 30
  29. II.3.2.3. Anticiparea alternativelor contrafactuale. Regret anticipativ 31
  30. CAP.III GANDIREA CONTRAFACTUALA CA VECTOR AL PERSONALITATII 33
  31. III.1 Personalitatea 33
  32. III.1.1. Definirea personalitatii 33
  33. Ce este personalitatea? 33
  34. III.1.2. Teorii ale personalitatii 33
  35. III.1.2.1. Teorii psihodimamice 33
  36. III.1.2.2. Teorii ale trasaturilor 35
  37. III.1.2.3. Teorii factoriale 36
  38. III.1.2.4 Teorii sociale 37
  39. III.1.2.5. Teoria constructelor personale 38
  40. III.1.2.6. Teoria temperament –aptitudine- caracter 39
  41. III.2. Gandirea contrafactuala ca vector de personalitate 42
  42. CAP.IV. PARTEA APLICATIVA 47
  43. IV.1 Scopul si obiectivele cercetarii 47
  44. IV.2. Ipoteze.Operationalizarea conceptelor 48
  45. IV.2.1. Ipoteza generala 48
  46. IV.2.2. Ipoteze specifice 48
  47. IV.3 Desfasurarea cercetarii 48
  48. IV.4 Experimentul1 49
  49. IV.4.1. Metode, chestionare folosite 50
  50. IV.4.2. Design –ul experimental 51
  51. IV.4.3. Prezentarea datelor obtinute 51
  52. IV.5. Experimentul 2 61
  53. IV.5.1. Metode, chestionare folosite 61
  54. IV.5.2. Design –ul experimental 61
  55. IV.5.3. Prezentarea datelor obtinute 62
  56. IV.6 Experimentul 3 64
  57. IV.6.1. Metode, chestionare folosite 64
  58. IV.6.2. Design –ul experimental 64
  59. IV.6.3. Prezentarea datelor obtinute 65
  60. IV. 7. Concluzii generale si propuneri 67
  61. Mic glosar cu termeni ai cercetarii 70
  62. Anexe
  63. Bibliografie

Extras din licență

ARGUMENT

Există o serie de întrebări la care răspunsurile de care avem nevoie nu sunt certe, însă care ne informează, ne îmbogăţesc spiritual, ne emoţionează sau chiar ne amuză. Putem să ne întrebăm: dacă naziştii ar fi triumfat asupra democraţiei vestice în cel de al doilea Război Mondial ? Care ar fi fost evoluţia medicinei şi a oamenilor în general dacă în 1967 Christian Barnard nu ar fi reuşit primul transplant de inimă? Dacă autorii atentatelor asupra World Trade Center din 11 septembrie 2001 ar fi reuşit să distrugă toate obiectivele vizate? Care ar fi fost răspunsul autorităţilor americane şi situaţia politică actuală? Sau: dacă ne-am fi născut cu trei secole în urmă ?

Gândirea contrafactuală este familiară oamenilor, şi, chiar dacă nu cunosc termenul “contrafactual” , atunci când le este explicat îl recunosc imediat ca fiind ceva ce ei cunosc foarte bine. Puţini dintre noi nu am regretat niciodată anumite acţiuni şi nu ne-am dorit să fi evitat circumstanţele inerente lor. Uneori, este ceva ciudat de tulburător în confruntarea dintre aceste ipoteze şi în intercalarea fanteziei şi a creativităţi libere cu adevăruri palpabile din viaţa noastră.

Gândirea contrafactuală s-a transformat în ultimii ani într-un domeniu de studiu fascinant pentru cercetătorii psihologiei sociale din cel puţin trei motive. În primul rând pentru că ea este strâns legată de afectivitate. Gândind la ceea ce ar fi putut să fie altfel, mai ales atunci când altenativele construite sunt dezirabile, face ca trăirile emoţionale să crească în intensitate. În al doilea rând, ea influenţează o serie de inferenţe sociale care includ cauzalitatea, vina, hindsight bias, disculparea, regretul sau expectanţele. Cel de al treilea argument îl constituie funcţionalitatea sa prin intermediul variatelor consecinţe afective şi emoţionale. Deşi trăirile emoţionale negative determinate de gândurile contrafactuale au fost puse în legătură cu depresia şi alte tulburări, studii recente sugerează că ele ne ajută să ne adaptăm comportamentul la situaţiile cu care urmează să ne confruntăm, pe baza unor scheme îmbunătăţite de acţiune.

Este important să cunoaştem rolul pe care îl poate avea acest tip de gândire asupra comportamentului propriu şi posibilităţile de modificare a comportamentului altor persoane, influenţa asupra altora prin intermediul funcţiilor gândirii contrafactuale. Lucrarea de faţă îşi propune să clarifice aceste aspecte şi poate ajuta la mai buna înţelegere a acestui mod specific de gândire.

Succesiunea de trei experimente prezentate în lucrarea de faţă abordează laturi relativ distincte ale problematicii dezbătute, aspecte care pot fi totuşi integrare într-un numitor comun: efectele gândirii contrafactuale şi cum putem să ne înţelegem mai bine făcând apela la acest concept.

REZUMAT

Cercetarea de faţă este centrată pe conceptul de gândire contrafactuală, din punctul de vedere al condiţiilor de apariţie şi manifestare ale acesteia, al tipurilor contrafactuale, dar şi din punctul de vedere al consecinţelor, al funcţiilor pe care le îndeplinesc gândurile contrafactuale.

Termenul contrafactual (engl.counterfactual) înseamnă, literal, contrar faptelor. Gândirea contrafactuală se referă la simulări mentale de tipul „ dacă “, „ numai de-aş fi “ ale unor evenimente care au avut loc în realitate şi pe care oamenii le dezvoltă ca răspuns la acestea.

De cele mai multe ori gândurile contrafactuale se referă la acţiuni cu finalitate negativă, însă oamenii pot să construiască şi alternative mentale ale evenimentelor factuale pozitive. Gândul că o acţiune desfăşurată cu succes ar fi putut avea o finalitate mai puţin bună amplifică starea afectivă pozitivă care însoţeşte rezultatul factual, oferă confirmarea utilităţii comportamentului utilizat şi întăreşte încrederea în forţele proprii.

Nu putem ignora faptul că istoria individului reprezinta un suport pentru prezentul acestuia. Ea îi oferă nu doar ocazia de a regreta decizii şi fapte, ci şi scheme comportamentale îmbunătăţite. Este ceea ce se numeşte în înţelepciunea populară „a învăţa din greşeli“, a învăţa cum să acţionezi pe viitor pe baza a ceea ce ai relizat deja.

Asadar, gandirea contrafactuala are doua functii: funcţia preparativă şi funcţia afectivă.

Funcţia preparativă, care constă în furnizarea unor variante comportamentale îmbunătăţite pe care individul le poate aplica în viitor si funcţia afectivă, care se referă la altenative mentale ale acţiunilor deja desfăşurate şi pe care indivizii le dezvoltă cu scopul de a se simţi mai bine.

Afectivitatea este principalul determinant al gândirii contrafactuale şi de asemenea că gândirea contrafactuală are funcţionaliate negativă. Afectivitatea de tip negativ este factorul determinant al activării gândirii contrafactuale, iar exacerbarea trăirilor afective negative este o consecinţă imediată. Inferenţele benefice, cum ar fi acelea referitoare la expectanţe şi intenţii emerg independent din procesul contrafactual prin mecanisme inferenţiale cauzale. În final, inhibarea gândirii contrafactuale anulează trăirile afective negative rezultate, lăsând intacte aspectele cognitive benefice pentru individ.

Scopul lucrarii de fata este acela de a clarifica aspecte partriculare legate de gandirea contrafactuala si de implicatiile spihosociale pe care acest stil de gandire , care inevitabil ne dimina uneori activitatea, le are asupra modului in care gandim si traim afectiv o anumita activitate.

Referitor la gandirea contrafactuala - ca vector de personalitate, putem constata ca observaţiile studiilor mai recente arată că gândurile contrafactuale pot de asemenea să „anticipeze viitorul” prin influenţa lor asupra reacţiilor afective, a atitudinilor şi comportamentului. Faptul că gândirea contrafactuală „izgoneşte trecutul” este poate cea mai ducumentată descoperire a cercetărilor în acest domeniu. Gândurile despre ce ar fi putut fi persistă după un eveniment şi influenţează reacţiile afective şi raţionamentul indivizilor. Cu alte cuvinte, preocupările şi gândurile indivizilor cu privire la perspectivele de viitor pot modela natura şi implicaţiile gândurilor lor contrafactuale.

OBIECTIVELE ACESTEI LUCRĂRI sunt legate de : determinarea valenţei situaţiei care determină gândire contrafactuală; condiţiile de apariţie a gândurilor contrafactuale aditive, respectiv substractive; relaţia dintre confirmarea sau infirmarea expectanţelor şi gândirea contrafactuală; relaţia dintre condiţiile de apariţia ale gândurilor contrafactuale şi funcţiile acestora; relaţia normalitate – excepţie în gândirea contrafactuală; relaţia proximitate – tendinţa de a gândi contrafactual.

Rezultatele acestei cercetări sunt esenţiale pentru persoanele care vor să înţeleagă de ce de multe ori gândesc altfel decât consideră că ar trebui să gândească, dar şi psihologilor care doresc să cunoască foarte bine gândirea de tip contrafactual.

Aceste obiective au stat la baza formulării şi verificării experimentale a următoarelor ipoteze generale:

1. Gândirea contrafactuală este influenţată de valenţa (pozitivă sau negativă) a unei situaţii şi de expectanţele subiecţilor faţă de respectiva situaţie.

2. Gândirea contrafactuală este influenţată de normalitatea evenimentului sau situaţiei şi de proximitatea acesteia.

Pentru verificarea ipotezelor experimentale au fost desfăşurate trei experimente în care au fost manipulate succesiv variabilele independente luate in calcul.

Preview document

Gândirea contrafactuală - Pagina 1
Gândirea contrafactuală - Pagina 2
Gândirea contrafactuală - Pagina 3
Gândirea contrafactuală - Pagina 4
Gândirea contrafactuală - Pagina 5
Gândirea contrafactuală - Pagina 6
Gândirea contrafactuală - Pagina 7
Gândirea contrafactuală - Pagina 8
Gândirea contrafactuală - Pagina 9
Gândirea contrafactuală - Pagina 10
Gândirea contrafactuală - Pagina 11
Gândirea contrafactuală - Pagina 12
Gândirea contrafactuală - Pagina 13
Gândirea contrafactuală - Pagina 14
Gândirea contrafactuală - Pagina 15
Gândirea contrafactuală - Pagina 16
Gândirea contrafactuală - Pagina 17
Gândirea contrafactuală - Pagina 18
Gândirea contrafactuală - Pagina 19
Gândirea contrafactuală - Pagina 20
Gândirea contrafactuală - Pagina 21
Gândirea contrafactuală - Pagina 22
Gândirea contrafactuală - Pagina 23
Gândirea contrafactuală - Pagina 24
Gândirea contrafactuală - Pagina 25
Gândirea contrafactuală - Pagina 26
Gândirea contrafactuală - Pagina 27
Gândirea contrafactuală - Pagina 28
Gândirea contrafactuală - Pagina 29
Gândirea contrafactuală - Pagina 30
Gândirea contrafactuală - Pagina 31
Gândirea contrafactuală - Pagina 32
Gândirea contrafactuală - Pagina 33
Gândirea contrafactuală - Pagina 34
Gândirea contrafactuală - Pagina 35
Gândirea contrafactuală - Pagina 36
Gândirea contrafactuală - Pagina 37
Gândirea contrafactuală - Pagina 38
Gândirea contrafactuală - Pagina 39
Gândirea contrafactuală - Pagina 40
Gândirea contrafactuală - Pagina 41
Gândirea contrafactuală - Pagina 42
Gândirea contrafactuală - Pagina 43
Gândirea contrafactuală - Pagina 44
Gândirea contrafactuală - Pagina 45
Gândirea contrafactuală - Pagina 46
Gândirea contrafactuală - Pagina 47
Gândirea contrafactuală - Pagina 48
Gândirea contrafactuală - Pagina 49
Gândirea contrafactuală - Pagina 50
Gândirea contrafactuală - Pagina 51
Gândirea contrafactuală - Pagina 52
Gândirea contrafactuală - Pagina 53
Gândirea contrafactuală - Pagina 54
Gândirea contrafactuală - Pagina 55
Gândirea contrafactuală - Pagina 56
Gândirea contrafactuală - Pagina 57
Gândirea contrafactuală - Pagina 58
Gândirea contrafactuală - Pagina 59
Gândirea contrafactuală - Pagina 60
Gândirea contrafactuală - Pagina 61
Gândirea contrafactuală - Pagina 62
Gândirea contrafactuală - Pagina 63
Gândirea contrafactuală - Pagina 64
Gândirea contrafactuală - Pagina 65
Gândirea contrafactuală - Pagina 66
Gândirea contrafactuală - Pagina 67
Gândirea contrafactuală - Pagina 68
Gândirea contrafactuală - Pagina 69
Gândirea contrafactuală - Pagina 70
Gândirea contrafactuală - Pagina 71
Gândirea contrafactuală - Pagina 72
Gândirea contrafactuală - Pagina 73
Gândirea contrafactuală - Pagina 74
Gândirea contrafactuală - Pagina 75
Gândirea contrafactuală - Pagina 76
Gândirea contrafactuală - Pagina 77
Gândirea contrafactuală - Pagina 78
Gândirea contrafactuală - Pagina 79
Gândirea contrafactuală - Pagina 80
Gândirea contrafactuală - Pagina 81
Gândirea contrafactuală - Pagina 82
Gândirea contrafactuală - Pagina 83
Gândirea contrafactuală - Pagina 84
Gândirea contrafactuală - Pagina 85
Gândirea contrafactuală - Pagina 86
Gândirea contrafactuală - Pagina 87
Gândirea contrafactuală - Pagina 88
Gândirea contrafactuală - Pagina 89
Gândirea contrafactuală - Pagina 90
Gândirea contrafactuală - Pagina 91
Gândirea contrafactuală - Pagina 92
Gândirea contrafactuală - Pagina 93
Gândirea contrafactuală - Pagina 94
Gândirea contrafactuală - Pagina 95
Gândirea contrafactuală - Pagina 96
Gândirea contrafactuală - Pagina 97
Gândirea contrafactuală - Pagina 98

Conținut arhivă zip

  • design EXPERIMENTAL.doc
  • Gandirea Contrafactuala.doc
  • Gandirea Contrafactuala.ppt

Alții au mai descărcat și

Studiu Comparativ privind Aprecierea Intențiilor în Trafic a Conducătorilor Auto Obișnuiți versus Taximetriști în Orașul Iași

ARGUMENT Lucrarea de faţă prezintă sinteza unor investigaţii prezentate în literatura de specialitate pe problematica aprecierii erorilor şi...

Stările depresive în raport cu extraversiune - introversiune la diferite etape de vârstă

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate În ultimele decenii s-a constat frecvenţa fenomenului psihopatologic în practica clinică – depresia....

Teorii ale emoțiilor

La începutul acestei lucrari voi defini emotiile, si voi prezenta câteva generalitati ale emotiilor, dupa care voi continua cu expunerea teoriilor...

Gândirea

Conceptul de dezvoltare Dezvoltarea psihică constă în ansamblul schimbărilor succesive şi coerente, al transformărilor cantitativ-calitative...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Afectivitatea

Cuvânt introductiv: „Nu poate exista transformare a întunericului în lumină, fără emoţie”. (Carl Gustave Jung) Omul remarcă obiectele şi...

Te-ar putea interesa și

Bariere în Comunicare

ÎNTRODUCERE Comunicarea reprezintă un sistem deschis, influenţat de extrem de mulţi factori; de aceea, atunci când ne referim la conceptul de...

Bariere în Comunicare

Introducere : Comunicarea trebuie inteleasa ca un proces deosebit de complex, in aparenta simplu dar care trebuie tratat ca un factor vital in...

Dezastrele din Punct de Vedere Psihologic

• evenimente extreme din sistemul ecologic al Pământului care pot cauza efecte adverse asupra oamenilor şi a lucrurilor valoroase pentru aceştia....

Psihologie Socială

OBIECTUL DE STUDIU AL PSIHOLOGIEI SOCIALE Într-una din cele mai frecvent citate definitii, Gordon Allport spune ca psihologia sociala este „o...

Sociologie Juridică

Unitatea de învăţare nr.1 INTRODUCERE Obiectivitatea cursului Problematica cursului de „sociologie juridică“ cuprinde teme de sociologie...

Barierele Comunicaționale în Întreprindere

INTRODUCERE Actualitatea temei cercetate: La momentul actual este cert faptul că comunicarea, în cazul nostrum în cadrul SA „Efes Vitanta Moldova...

Ai nevoie de altceva?