Garantarea Dreptului la Aparare

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul 1. Notiunea, obiectul si continutul principiului garantarii dreptului la aparare.6
a) Notiune si reglementare.6
b) Natura juridica, forme de realizare a dreptului de aparare.8
c) Scurt istoric.11
Capitolul 2. Aspecte ale dreptului la aparare.13
a) Administrarea din oficiu de catre organul judiciar a probelor in aparare.13
b) Autoapararea invinuitului sau inculpatului.15
c) Asistenta juridica de specialitate.16
Capitolul 3. Garantarea dreptului la aparare in legislatia penala interna si internationala.19
a) Garantarea dreptului la aparare in legislatia penala romana.19
b) Garantarea dreptului la aparare prevazut in materie internationala.26
Capitolul 4. Dreptul la aparare in lumina Conventiei Europene a Drepturilor Omului (exemple din jurisprudenta).31
a) Dreptul individului/persoanei de a nu se autoincrimina.32
b) Dreptul de a participa la propriul proces.34
c) Dreptul la asistenta unui aparator.35
d) Dreptul de a interoga martorii.38
Incheiere.40
Bibliografie.43


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Reprezentand o categorie juridica teoretica cu largi implicatii practice, notiunea de principiu fundamental al procesului penal s-a conturat mai mult in gandirea juridica si in stiinta dreptului procesual penal, ajungand sa constituie, in ultima vreme, o notiune folosita si reglementata, ca atare, si pe plan legislativ.
Prin principiile de baza ale procesului penal sunt avute in vedere reguli cu caracter general in temeiul carora este reglementata intreaga desfasurare a procesului penal. In mod asemanator, putem spune ca, in vederea realizarii scopului sau, procesul penal este calauzit de anumite principii fundamentale ce fixeaza cadrul politico-juridic in conformitate cu care trebuie sa aiba loc reactia societatii fata de cei care incalca legea penala. 
In abordarea notiunii de sistem al principiilor fundamentale ale procesului penal trebuie avute in vedere doua aspecte: pe de o parte, cunoasterea elementelor conponente ale acestuia si, pe de alta parte, interdependenta dintre aceste principii in realizarea scopului procesului penal.
In ultima perioada, in tara noastra s-a manifestat o tendinta de perfectionare a cadrului acestui sistem, mai alesdupa decembrie 1989. Sistemul pricipiilor fundamentale ale procesului penal, inteles ca totalitatea de reguli ce se interconditioneaza in mod dialectic, va trebui sa capete o structura corespunzatoare noilor realitati sociale. In acest sens, trebuie aratat ca, in desfasurarea procesului penal, vor fi calauzitoare principii fundamentale noi, imbogatindu-se,in acelasi timp, in continut si esenta actualele reguli de baza ale acestei activitati sociale.
Implinirea acestui deziderat a debutat prin modificarile aduse in aceasta materie prin Legea nr. 32/1990, continuandu-se prin adoptarea Constitutiei din 8 decembrie 1991. In acest sens, mentionam faptul ca prin Legea nr.32/1990 a fost introdus in Codul de procedura penala (art. 5) un principiu nou, si anume, Respectarea demnitatii umane, principiu consacrat ulterior in art. 22 pct. 2 din Constitutie. 
De asemenea, au fost imbogatite in continut si esenta, prin noua Constitutie, cat si prin o serie de legi (Legea nr. 32/1990, Legea nr. 281/2003, Legea nr.356/2006), principiile garantarii libertatii persoanei si garantarii dreptului la aparare. Totodata, in Constitutie sunt prevazute pricipii fundamentale noi care vor sta la baza activitatii judiciare penale. Mentionam in acest sens, prezumtia de nevinovatie, egalitatea in procesul penal, accesul liber la justitie sau dreptul la un proces echitabil. 
In concordanta cu dezideratele Comunitatii Europene, prin Legea nr. 281/2003 si Legea nr. 356/2006 s-au finalizat modificarile aduse in aceasta materie prin Legea nr. 32/1990 si Constitutia din 1991. Astfel a fost perfectionat continutul principiilor fundamentale algarantarii libertatii persoanei, garantarii dreptului de aparare si al limbii in care se desfasoara procesul penal.
De asemenea, prin Legea nr. 281/2003, pricipiul prezumtiei de nevinovatie primeste o consacrare expresa in Codul de procedura penala, realizandu-se astfel in plan legislativ o transpunere a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 23 pct.11.
Alaturi de inscrierea in lege a unor principii noi, se impune si adoptarea unor dospozitii noi, de oarecare amplitudine sau chiar de amanunt, in legatura cu diversele institutii procesuale pe care Codul de procedura penala le cuprinde, atat in partea generala, cat si in partea speciala. Astfel este evident ca chiar fara a se adauga nimic suplimentar la textele care consacra in prezent principii cum ar fi legalitatea, aflarea adevarului sau rolul activ, exista un teren extrem de intins ca, in aceste domenii, institutiile specifice sa fie mult imbunatatite. Este domeniul, desigur, cel mai vast, unde actiunea de perfectionare se poate manifesta, dar si cel mai complex, motiv pentru care el nu poate fi abordat global in acest cadru. 
In conformitate cu toate consideratiile avute in vedere anterior, se poate trage concluzia ca procesul penal roman actual cunoaste urmatoarele principii fundamentale: principiul legalitatii procesului, prezumtia de nevinovatie, principiul aflarii adevarului, principiul oficialitatii,rolul activ al organelor judiciare penale, garantarea libertatii persoanei in procesul penal, respectarea demnitatii umane, garantarea dreptului la aparare, egalitatea persoanelor in procesul penal, operativitatea procesului penal, limba in care se desfasoara procesul penal si folosirea limbii oficiale prin traducator, garantarea dreptului la un proces echitabil. 
Consacrat inca in dreptul roman, in care era inscrisa regula ca nimeni nu putea fi judecat, nici macar sclavul, fara a fi aparat, dreptul de aparare este considerat ca o cerinta si garantie, necesare pentru realizarea unui echilibru intre interesele persoanei si ale societatii.
In Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite in anul 1948, a fost inclus, printre dreptulrile fundamentale ale omului, si dreptul de aparare.
Art. 14 pct. 3 lit d) din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice se refera la dreptul persoanei de a se apara ea insasi sau de a avea asistenta unui aparator.
Art. 6 al Conventiei, garantand dreptul persoanei de a avea acces la o justitie echilibrata, precizeaza, intre altele, ca persoana careia i se imputa savarsirea unei infractiuni trebuie sa dispuna de timpul si de facilitatile necesare pentru pregatirea apararii sale.
Recunoscand ca legitima o asemenea consacrare a dreptului de aparare, Constitutia tarii noastre, adopta in anul 1991 si revizuita in anul 2003,in art. 24, dreptul de aparare printre drepturile fundamentale ale cetatenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Garantarea Dreptului la Aparare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!