Geneza Uniunii Europene

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I - Uniunea Europeana de la cei 6 la cei 15
1.1. Geneza Uniunii Europene
1.2. Etapele parcurse privind procesul de integrare europeana
1.3. Institutiile Uniunii Europene
1.4. Obiectivele Uniunii Europene
1.5. Avantaje si oportunitati oferite de extinderea Uniunii Europene
Capitolul II - Coordonatele extinderii Uniunii Europene spre Europa Centrala si de Est
2.1. Tarile asociate, de la cooperare la aderare
2.1.1. Criterii de aderare
2.1.2. Agenda 2000. Avizele Comisiei Europene
2.1.3. Procesul de negociere
2.2. Strategia de preaderare
2.2.1. Acordurile Europene si Acordurile de Asociere
2.2.2. Parteneriatele pentru aderare
2.2.3. Sprijinul comunitar financiar pentru preaderare 
2.3. Strategiile extinderii
Capitolul III - Tarile Europei Centrale si de Est in procesul aderarii la Uniunea Europeana
3.1. Tari foarte avansate in procesul de aderare la Uniunea Europeana
3.1.1. Republica Ceha
3.1.2. Ungaria
3.2. Tari avansate in procesul de aderare la Uniunea Europeana 
3.2.1. Lituania
3.2.2. Slovacia
3.3. Tari cu evolutie nesatisfacatoare in procesul de aderare la Uniunea Europeana 3.3.1. Bulgaria
3.3.2. Romania
3.4. Stadiul negocierilor
3.5. Concluzii
Capitolul IV - Romania in procesul de extindere al Uniunii Europene
4.1. Evolutia Romaniei in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana
4.2. Acordul de asociere dintre Romania si Uniunea Europeana
4.2.1. Consiliul de aderare
4.2.2. Comitetul de asociere
4.2.3. Comitetul parlamentar de asociere
4.3. Analiza asupra evolutiei Romaniei in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana
4.4. Paralela intre Romania si Bulgaria in procesul extinderii Uniunii Europene
Concluzii


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Impreuna spre o Europa unita!
Procesul de integrare reprezinta una dintre cele mai discutate probleme ale vremii. Pe masura ce diferentele intre indivizi, grupuri sau state se adancesc, lumea pare a fi tot mai dornica de integrare.
Extinderea este proiectul cel mai ambitios intreprins de Uniunea Europeana: el reprezinta, de fapt, reunificarea continentului european, divizat in urma ultimului razboi mondial. Au existat in trecut si alte valuri ale extinderii intr-o Europa divizata, dar actualul proces de extindere ajuta la indeplinirea visului parintilor fondatori ai Uniunii Europene: o Europa unita si libera.
In prezent, Uniunea Europeana se confrunta cu doua provocari majore, si anume: aprofundarea integrarii politice si extinderea spre Est. Uniunea Europeana este, in primul rand, un element de stabilitate in lume, decizia infiintarii sale conducand la peste cincizeci de ani de pace pe continent. O realizare majora a Uniunii Europene este crearea Pietei Unice, care a contribuit la prosperitatea statelor membre si a cetatenilor Uniunii, permitand astfel Europei sa devina o forta economica intr-o lume a concurentei acerbe si a globalizarii.
Unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene a fost acela ca integrarea trebuie deschisa oricarei tari europene. Pentru tarile din Europa Centrala si de Est acest lucru a devenit posibil in 1989, odata cu sfarsitul divizarii postbelice artificiale a Europei, cand tarile din fostul bloc comunist au ales democratia si libertatea. Integrarea acestor tari este acum o prioritate majora atat a Uniunii Europene, cat si a tarilor candidate.
Ceea ce deosebeste procesul de extindere care are loc in prezent, nu sunt numai provocarile ,,traditionale" ale aderarilor succesive din trecut, dar si abordarea diferita a dosarului extinderii cu un numar de state fara precedent. In plus, tarile candidate doresc sa se alature unei Uniuni puternice si competitive, care sa reprezinte mai mult decat o diversele interese nationale. 
Pentru ca Europa sa devina un model de securitate, libertate si participare, tarile care doresc sa adere la Uniunea Europeana si care sunt parte a Europei, trebuie sa conlucreze la ,,aprofundarea" Europei, promovand acel tip de solidaritate care va conferi tuturor statutul de cetatean european, acela care exista deja intre cetatenii statelor membre - o solidaritate lipsita de discriminare, bazata pe respectarea prerogativelor nationale si a libertatilor democratice si pe tratamentul egal al cetatenilor si al statelor membre. 
In acelasi timp, miza declarata a acestui vast exercitiu de reformare a Uniunii este de a transforma constructia europeana in una mai democratica, mai aproape de interesele si necesitatile cetatenilor europeni, in una a oportunitatilor egale pentru toti indivizii si, nu in ultimul rand, intr-o structura mai activa si mai eficienta pe plan extern.
Consiliul European de la Copenhaga (1993) a stabilit criteriile politice si economice pe care fiecare tara candidata trebuie sa le indeplineasca pentru a putea deveni membra de drept a Uniunii Europene:
- institutii stabile, care sa garanteze democratia, statul de drept, drepturile omului; 
- respectul si protectia minoritatilor; 
- economie de piata viabila, capabila sa faca fata fortelor concurentiale si presiunii din Piata Interna a Uniunii Europene; 
- capacitatea de a-si asuma obligatiile de membru, adica de a adopta cadrul legislativ si institutional al Comunitatii, numit si acquis comunitar, si de a subscrie obiectivelor uniunii politice, economice si monetare. 
Consiliul European de la Madrid (1995), a introdus un criteriu suplimentar, acela al existentei unei administratii nationale capabila sa gestioneze calitatea de membru al Uniunii Europene. 
Extinderea Uniunii Europene este de o complexitate deosebita in acest moment si datorita problemelor specifice pe care zece dintre aceste state, cele din Europa Centrala si de Est, le au de rezolvat cu privire la dezvoltarea lor, mai ales economica, in concordanta cu principiile economiei de piata. S-a cazut de acord ca acestea au indeplinit deja criteriile politice. 
Uniunea Europeana isi propune sa-si asume responsabilitatile impuse de cea mai mare extindere din istoria sa de peste cinci decenii si sa faca fata provocarilor majore cu care se confrunta in prezent: o piata de consumatori de inca 100 milioane de oameni; migratia fortei de munca disponibila in statele candidate catre actualele state membre; armonizarea discrepantelor si disparitatilor in materie de dezvoltare economica si sociala, intre statele membre ,,vechi" si cele ,,noi", mai ales in functionarea unor domenii sensibile cum sunt agricultura, protectia mediului, afacerile interne, justitia; si, in sfarsit, o profunda reforma institutionala, menita sa faca fata provocarii extinderii cu inca 12 state (Bulgaria, Republica Ceha, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru si Malta).


Fisiere in arhiva (10):

 • Geneza Uniunii Europene
  • Bibliografie.doc
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • Capitolul IV.doc
  • Concluzii.doc
  • Cuprins.doc
  • Introducere.doc
  • ~$pitolul II.doc
  • ~WRL3493.tmp

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Arsene Mihaela ,,Tarile din Europa Centrala si de Est in drum spre Uniunea Europeana"- traducere de pe www.europa.eu.int.- Rapoartele Comisiei Europene pe anul 2003 
Barbulescu Iordan Gheorghe ,,UE - Apofundare si extindere. De la comunitatile europene la UE ", Ed. Trei, Bucuresti, 2001.
Bibere Octavian, ,,Uniunea Europeana intre Real si Virtual", Ed. All Educatinal, Bucuresti, 1999.
Bidilean Vidu, ,,Uniunea Europeana. Institutii, Politici, Activitati", Ed Agroprint, Timisoara, 2000.
Daianu Daniel, Vranceanu Radu, ,,Romania si Uniunea Europeana. Inflatie, balanta de plati, crestere economica ", Ed. Polirom, Bucuresti, 2002
Dobrescu Emilian M, ,,Integrarea economica", ed a II-a, Ed. All Beck, Bucuresti, 2001
Domokos Erna, Katana Levente, ,,Pasi catre integrarea europeana", Ed ,,Expert", Bucuresti, 2002.
Fuerea Augustin, ,,Manualul Uniunii Europene", Ed. Actami, Bucuresti, 2001.
Ignat Ion, ,,Uniunea Economica si Monetara", Ed Synposion, 1994
Isan Vasile, ,,Tranzitie si integrare europeana", Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2002
Vasile C. Nichita, ,,Integrarea Europeana", Ed Desteptarea, Bacau, 1996
Miron Dumitru, Dragan Gabriela, Paun Laura, Ilie Florin, Cibian Mihaela, ,,Economia Integrarii Europene"- Ed. ASE, Bucuresti, 2002,
Mocanu Oana, Voicu Alina , ,,Ananliza comparativa a stadiului negocierilor in vederea aderarii la Uniunea Europeana a statelor din Europa Centrala si de Est", Ed. Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologice a Academiei Romane, Bucuresti, 2001
Neculau Adrian , ,,Noi si Europa", Editura Polirom, Iasi, 2002
Pascariu Carmen Gabriela , ,,Uniunea Europeana. Politici si piete agricole", Ed. Economica, Bucuresti, 1999
Pascariu Carmen Gabriela Cursul de Integrare Economica Europeana ,,Jean Monnet" - Curs al Centrului de Studii Europene - Iasi.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!